Μαύρα μαντάτα από το Λονδίνο

Μαύρα μαντάτα από το Λονδίνο05.12.2019ΝΔ

Σε βαρύ κλίμα η συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν
Ο σουλτάνος δεν κάνει βήμα πίσω από τις προκλητικές διεκδικήσεις του
Αμυντική στάση από τον Κυριάκο

Η Θέση μας: ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΜΑΤΑΡΗ

Η Τουρκία προαναγγέλλει εισβολή και γεωτρήσεις νότια της Κρήτης και η κυβέρνηση της Ελλάδας απαντά σε αυτή την πρωτοφανή κλιμάκωση σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της με... Μέτρα

Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. 

Στη συνάντηση που είχαν χθες οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο, διάρκειας μίας ώρας και 35 λεπτών, σε βαρύ κλίμα μετά τη συμφωνία καθορισμού θαλάσσιων ζωνών που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι διαφωνούν. Καθώς όμως η συνάντηση αφορούσε την αξίωση αρπαγής ελληνικού εδάφους από την Τουρκία, η πλάστιγγα, εκ των πραγμάτων, γέρνει σε βάρος της Ελλάδας. Η σοβαρότητα της κατάστασης φάνηκε και από την απόφαση σύγκλησης του Ανώτατου Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, κάτι που αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Από τη δήλωση του Ελληνα πρωθυπουργού προκύπτει σαφώς πως τέθηκαν οι θέσεις της ελληνικής πλευράς και ο Κ. Μητσοτάκης άκουσε τις απόψεις του Ταγίπ Ερντογάν. Η αλήθεια όμως είναι ότι στο ουδέτερο γήπεδο του Λονδίνου ο Τούρκος πρόεδρος έπαιζε επίθεση και ο Ελληνας πρωθυπουργός άμυνα. Φρόντισε άλλωστε να προβάλει τις ακραίες θέσεις του διά του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος λίγο πριν από το τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν έριξε τη ρουκέτα, αναφέροντας ότι οι επόμενες έρευνες και γεωτρήσεις θα γίνουν στις περιοχές που καθορίστηκαν από το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης και επικαλύπτουν παράνομα την ελληνική υφαλοκρηπίδα.  Απειλούσε κοινώς ότι η Άγκυρα, μετά την κυπριακή ΑΟΖ, θα στείλει γεωτρύπανο νότια της Κρήτης, της Καρπάθου ή στο Καστελόριζο, προς εφαρμογή του παράνομου μνημονίου που υπέγραψε με τη Λιβύη.

Ο Κ. Μητσοτάκης, από την πλευρά του, στην ευθεία απειλή εφαρμογής του μνημονίου που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη και βάσει του οποίου η πρώτη θεωρεί ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, απάντησε προβάλλοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και κάλεσε την Αγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας (κάτι που έκανε και από βήματος του ΝΑΤΟ). Επισήμανε στον Ερντογάν ότι η συμφωνία με τη Λιβύη είναι νομικά άκυρη και προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μία ήδη ταραγμένη γειτονιά. Ανέφερε δε, σύμφωνα με πληροφορίες, στον Τούρκο πρόεδρο ότι η Ελλάδα έχει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας και οι πιέσεις προς τη Λιβύη θα ενταθούν, προκειμένου η κυβέρνηση της Τρίπολης να κάνει πίσω. Η συμφωνία-απειλή σε βάρος της χώρας μας δεν δόθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Ταγίπ Ερντογάν, όπως διέρρευσε από κάποια τουρκικά μέσα. Ισα ίσα που οι γείτονες λένε πώς θα τη φέρουν για επικύρωση στην Εθνοσυνέλευσή τους.

Διαφωνίες

«Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, ωστόσο, στη συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι, εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν. Από πλευράς Τουρκίας έως χθες το βράδυ δεν είχε γίνει κάποια επίσημη δήλωση ή διαρροή.

Το μείζον ερώτημα όμως που προκύπτει από τη δήλωση Μητσοτάκη είναι: Απειλούν οι Τούρκοι πως θα εισβάλουν σπίτι μας, όπως έκαναν το 1974 στην Κύπρο, και εμείς μιλάμε για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης; Το μήνυμα θα έπρεπε να είναι σαφές, καθαρά αποτροπής προς την Τουρκία, η οποία όσο κάνουμε πίσω τόσο κλιμακώνει και προβάλλει τα αναθεωρητικά της σχέδια, με στόχο τη συνδιαχείριση των ενεργειακών κοιτασμάτων.

Κατά τη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση και για το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγή της στάσης της Τουρκίας, καθώς η τουρκική ακτοφυλακή δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματά μας για περισυλλογή των μεταναστών που ξεκινούν από τα παράλια. Ο πρωθυπουργός εισέπραξε και εκεί τις γνωστές θέσεις περί του «φόρτου» που έχει η Τουρκία.

Διαβάστε επίσης:

► ΝΑΤΟ: Όχι και τόσο ωραία ατμόσφαιρα► «Η κυβέρνηση υποβαθμίζει τις προκλήσεις της Τουρκίας»► Μάταιες εκκλήσεις από τον Μητσοτάκη στο ΝΑΤΟ για «συμμαχική αλληλεγγύη»► Η Άγκυρα διεκδικεί τη διάσωση στην καρδιά του Αιγαίου 
Keywords
Τυχαία Θέματα