Ματαιώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις - Φυλάκιση για τους απείθαρχους

Ματαιώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις - Φυλάκιση για τους απείθαρχους28.02.2020Ρεπορτάζ

Στη φυλακή για δύο χρόνια θα μπαίνουν όσοι δεν συμμορφώνονται με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που εξέδωσαν χθες τα υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη...

...σύμφωνα με την οποία δεν θα γίνουν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, για προληπτικούς λόγους εξαιτίας του κορονοϊού.

Η απόφαση ήρθε μετά τον «εμφύλιο» που ξέσπασε στην Πάτρα χθες μεταξύ του δημάρχου Κώστα Πελετίδη

και ορισμένων καρναβαλικών πληρωμάτων. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι θα σεβαστεί την ανακοίνωση που είχε βγάλει νωρίτερα χθες ο υπουργός Υγείας, η οποία όριζε τη ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, ενώ την ίδια στιγμή τέσσερα καρναβαλικά πληρώματα είχαν ανακοινώσει με μηνύματα μέσω των κοινωνικών δικτύων ότι θα παρελάσουν κανονικά. Την ίδια στιγμή αναβρασμός επικρατεί και σε άλλες πόλεις της χώρας εξαιτίας της ακύρωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Οπως αναφέρεται στην ΚΥΑ, η ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων ελήφθη «λόγω του άμεσου κινδύνου δημόσιας υγείας, σύμφωνα με την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού. Η μη συμμόρφωση επισύρει τις συνέπειες της παραγράφου 6 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού».

Η παράγραφος 6 αναφέρει ότι όποιος δεν συμμορφώνεται με τα μέτρα τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο ετών, εκτός αν η πράξη τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.

Πριν από την έκδοση της ΚΥΑ χθες το απόγευμα ο υπουργός Υγείας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου είχε ανακοινώσει ότι ακυρώνονται όλα τα καρναβάλια και οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στη χώρα για προληπτικούς λόγους, λόγω των τριών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού. Οπως πρόσθεσε, η ακύρωση γίνεται καθώς σε αρκετές άλλες χώρες ματαίωσαν τις αποκριάτικες εκδηλώσεις εξαιτίας του ιού.

Την πικρία του για την κυβερνητική απόφαση εξέφρασε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης προσθέτοντας ότι «θα θέλαμε τα πράγματα να ήταν διαφορετικά, για τον κόπο των εργαζομένων στον δήμο και των πληρωμάτων».
Σε επικοινωνία που είχαμε με την πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Καρναβαλιού Πάτρας Ηρα Κουρή μάς είπε: «Δεν μπορούμε να εναντιωθούμε στην κοινή υπουργική απόφαση». Την ίδια ώρα όμως στην Πάτρα το σκηνικό ήταν έκρυθμο, καθώς παρά τις επίσημες ανακοινώσεις τέσσερα καρναβαλικά πληρώματα επέμεναν με αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα ότι τίποτα δεν θα τους σταματήσει, και θα βγουν στους δρόμους για να παρελάσουν.

Στην Αθήνα

Μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας ο Δήμος Αθηναίων ακύρωσε κι αυτός για προληπτικούς λόγους όλες τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το Καρναβάλι για το διάστημα ως την Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου. Οπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του, οι υπηρεσίες σε συνεργασία με τους κρατικούς φορείς έχουν προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσουν με οργανωμένο σχέδιο κάθε ανάγκη που ενδεχομένως θα προκύψει σε σχέση με την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Με μια παρόμοια ανακοίνωση και ο Δήμος Πειραιά αποφάσισε την αναβολή των αποκριάτικων εκδηλώσεων για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Ξάνθη, Κέρκυρα

«Η ακύρωση του Καρναβαλιού είναι μια βόμβα στην τοπική οικονομία της Ξάνθης» ανέφερε από την πλευρά του ο δήμαρχος Ξάνθης Εμμανουήλ Τσέπελης. Στην Κέρκυρα, αν και αρχικά η δήμαρχος Μερόπη Υδραίου δήλωσε ότι οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους του νησιού θα γίνουν κανονικά, τελικά αποφάσισε να συμμορφωθεί με την απόφαση του υπουργού Υγείας και το Καρναβάλι να ακυρωθεί.

Τέλος, «τυχερός» ήταν ο Δήμος Μοσχάτου, στον οποίο το μεγάλο Καρναβάλι είχε διοργανωθεί το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, ο δήμαρχος Ανδρέας Ευθυμίου σε δηλώσεις του είπε ότι ο εμπορικός κόσμος της περιοχής θα υποστεί μεγάλη ζημιά από τα μέτρα κατά του κορονοϊού.

Keywords
Τυχαία Θέματα