Μακρόν: «Η Ε.Ε. έχει ανάγκη από περισσότερες επενδύσεις»

Μακρόν: «Η Ε.Ε. έχει ανάγκη από περισσότερες επενδύσεις»08.11.2019Πρόσωπα

Ο Γάλλος πρόεδρος κατακρίνει τη Γερμανία και επιμένει ότι η εμμονή για ελλείμματα κάτω από 3% του ΑΕΠ ανήκει «σε άλλον αιώνα»

Σε μπρα ντε φερ μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου εξελίσσονται τα στοιχεία για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και την πολιτική που θα ακολουθηθεί την επόμενη μέρα. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε ότι η Γερμανία θα διατηρήσει δημοσιονομικό πλεόνασμα τουλάχιστον έως το 2021, ενώ το έλλειμμα της Γαλλίας

θα ξεπεράσει το όριο της Ε.Ε. φέτος και το χρέος της Ιταλίας θα συνεχίσει να αυξάνεται κοντά στο 140% του ΑΕΠ.

Στις τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις οι Βρυξέλλες ανέφεραν ότι η ευρωζώνη θα διατηρήσει μια γενικά ουδέτερη δημοσιονομική στάση φέτος και την επόμενη χρονιά, παρά τα επαναλαμβανόμενα αιτήματα προς τη Γερμανία και άλλα οικονομικά ισχυρότερα κράτη να δαπανήσουν περισσότερα για να αντισταθμίσουν την παρατεταμένη οικονομική επιβράδυνση.

Παρά την επιδείνωση των προοπτικών για την ανάπτυξη, η Γερμανία αναμένεται να διατηρήσει μεγάλο δημοσιονομικό πλεόνασμα φέτος, στο 1,2% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, το πλεόνασμα αναμένεται να συρρικνωθεί στο 0,6% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά και στο 0,2% το 2021. Η Γαλλία προβλέπεται να αυξήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3,1% του ΑΕΠ, όπως εκτιμά η Κομισιόν, πάνω από το όριο του 3,0% που θέτει η Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, υπέρμαχος μιας ενεργητικής επενδυτικής πολιτικής στην Ευρώπη, δηλώνει ότι ο κανόνας της διατήρησης του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ ανήκει «σε συζήτηση άλλου αιώνα».

Επενδύσεις

«Έχουμε ανάγκη από περισσότερο επεκτατική πολιτική, περισσότερες επενδύσεις. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι η μόνη ζώνη που δεν το κάνει αυτό» δηλώνει ο πρόεδρος της Γαλλίας σε συνέντευξή του στο περιοδικό «The Economist».

«Πιστεύω ότι για τον λόγο αυτόν η συζήτηση γύρω από το 3% των εθνικών προϋπολογισμών και του 1% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού ανήκουν “σε συζήτηση άλλου αιώνα”», λέει αναφερόμενος στις συζητήσεις σχετικά με τη συμβολή των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Ο Εμανουέλ Μακρόν επιμένει στην ανάγκη δημοσιονομικής επεκτατικής πολιτικής, ώστε να τροφοδοτηθεί η ευρωπαϊκή ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα αίτημα στο οποίο κωφεύει η Γερμανία. «Σήμερα πρέπει απλώς το γερμανικό σύστημα να αντιληφθεί ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να διαρκέσει. Σε κάποια δεδομένη στιγμή οι Γερμανοί πρέπει να κάνουν την ανατροπή» τονίζει, αναγνωρίζοντας ότι «η δημοσιονομική τόνωση» παραμένει προς το παρόν «ταμπού».

Keywords
Τυχαία Θέματα