Σωτήριο και στους άνδρες το εμβόλιο για τον HPV

Σωτήριο και στους άνδρες το εμβόλιο για τον HPV08.11.2019Ρεπορτάζ

Από την πρόληψη κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, στην αποτελεσματική προστασία εννέα επικίνδυνων νεοπλασιών

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Το εξελιγμένο εμβόλιο του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που ήρθε το 2007 στη ζωή μας και προκάλεσε προβληματισμό, εξελίχθηκε και αυτή τη φορά φέρνει κυριολεκτικά επανάσταση.

Tο τετραδύναμο εμβόλιο, αυτό που προστατεύει από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, πλέον έχει εξελιχθεί σε εννεαδύναμο και αποτελεί

ασπίδα προστασίας απέναντι σε εννέα είδη καρκίνου, μεταξύ των οποίων των γεννητικών οργάνων και της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας. Η έκπληξη, ωστόσο, είναι πως αυτή τη φορά δεν προστατεύει μόνο τις γυναίκες, αλλά και τους άντρες. Το εννεαδύναμο εμβόλιο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και χορηγείται δωρεάν σε κορίτσια και αγόρια από 11 έως 18 ετών.

Τα παραπάνω τόνισαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου για τον εμβολιασμό κατά του ιού HPV ο καθηγητής Γεώργιος Χρούσος, πρόεδρος του Τμήματος Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του ΑΠΘ Θεόδωρος Αγοραστός και η Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο «Αλμα Ζωής».

Ο ιός HPV είναι από τους συχνότερους μεταδοτικούς ιούς μέσω της σεξουαλικής επαφής. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οκτώ στις 10 γυναίκες έχουν μολυνθεί από τον ιό. Ο ιός προκαλεί κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα και των δύο φύλων.

«Σύμφωνα με τις νέες κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το εμβόλιο κατά του HPV είναι απολυτά ασφαλές και μάλιστα το νέο εννεαδύναμο παρέχει 90% προστασία κατά του ιού στα παιδιά που ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει τη σεξουαλική τους ζωή» είπε ο καθηγητής κ. Χρούσος, ενώ ο κ. Αγοραστός συμπλήρωσε: «Στη Σκοτία τα κορίτσια ξεκίνησαν αμέσως τον εμβολιασμό από το 2007, όταν κυκλοφόρησε το εμβόλιο, και σήμερα παρατηρείται 89% ελάττωση στις προκαρκινικές αλλοιώσεις. Στην Αυστραλία γίνεται δωρεάν στα σχολειά καθώς έχουν θέσει στόχο να εκλείψει ο ιός HPV σε 10 χρόνια, δηλαδή να έχουν λιγότερα από τέσσερα περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους το έτος».

Στην Ελλάδα, εξαιτίας της προκατάληψης και της έλλειψης ενημέρωσης τόσο από τους γονείς όσο και από τους παιδιάτρους, η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών είναι πολύ χαμηλή. Μόλις τέσσερα στα 10 κορίτσια έχουν εμβολιαστεί. Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας έχουν γίνει 1.500.000 εμβόλια.

Ωστόσο έπειτα από 12 χρόνια κυκλοφορίας και 270.000.000 εμβόλια ο φόβος για τις παρενέργειες στο εξωτερικό έχει μειωθεί. «Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές, δεν έχει παρενέργειες πέρα από τις αλλεργικές αντιδράσεις που έχουν όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρούσος και συμπλήρωσε: «Το εμβόλιο πρέπει να το κάνουν όλοι από εννέα ετών και άνω. Ακόμα και οι γυναίκες και οι άνδρες που έχουν προσβληθεί από τον ιό HPV».

Η τιμή του εννεαδύναμου εμβολίου είναι 147 ευρώ επί τρεις δόσεις (441 ευρώ) και, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ανάγκη τα ασφαλιστικά ταμεία να το καλύψουν για όλες τις ηλικίες, όπως στο εξωτερικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα