«Μαγνήτης» (στη ΔΕΘ) το drone που σώζει ζωές!

«Μαγνήτης» (στη ΔΕΘ) το drone που σώζει ζωές!14.09.2018Ρεπορτάζ

Το μη επανδρωμένο αερόχημα του ΑΠΘ θα υποστηρίζει αποστολές σε νησιά και άλλες ακριτικές περιοχές του ελλαδικού χώρου

Από την
Ντόνια Κανιτσάκη

Το μη επανδρωμένο αερόχημα του ΑΠΘ που σώζει ζωές κλέβει τις εντυπώσεις στη φετινή ΔΕΘ! Αυτό το καινοτόμο αερόχημα θα υποστηρίζει ανθρωπιστικές αποστολές σε νησιά της άγονης γραμμής και σε απομονωμένες περιοχές του ελλαδικού χώρου!

Το μεγάλων διαστάσεων

αερόχημα, με κωδική ονομασία DELAER RX-3, έχει μήκος ατράκτου -από το ρύγχος έως την προπέλα- 4,5 μέτρα, ενώ το «άνοιγμά» του -από πτέρυγα σε πτέρυγα- είναι 7,2 μέτρα. Οπως εξηγεί στη «δημοκρατία» ο συντονιστής και επικεφαλής μηχανικός του DELAER RX-3, διευθυντής Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών & Στροβιλομηχανών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, καθηγητής Κύρος Υάκινθος, μπορεί να ίπταται με ταχύτητα 250 χιλιόμετρα την ώρα και να φέρει ωφέλιμο φορτίο 50 κιλών.

«Βάσει σχεδιασμού μπορεί να αποτελέσει εναλλακτικά μια εναέρια πλατφόρμα πολλαπλών ρόλων και πολιτικής προστασίας, δεδομένης της μεγάλης αυτονομίας και της δυνατότητας μεταφοράς ωφέλιμου φορτίου μεγάλου βάρους και όγκου» σημειώνει ο καθηγητής.

Το 2020

Οπως προσθέτει, ο σχεδιασμός του άρχισε πριν από περίπου οκτώ μήνες και θα είναι έτοιμο να πετάξει το 2020, καθώς πριν από την πρώτη απογείωση πρέπει να έχει ελεγχθεί και η τελευταία λεπτομέρεια, ώστε η πτήση να είναι απολύτως επιτυχής.

«Σκοπός μας ήταν εξαρχής να δημιουργήσουμε κάτι διαφορετικό και καινοτόμο, το οποίο θα έχει καλή πτητική απόδοση, θα είναι λειτουργικό και χρήσιμο. Εχοντας ωφέλιμο φορτίο 50 κιλά, θα μπορεί να πετάξει δύο ώρες, προσφέροντας άμεση βοήθεια σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνον για διάσωση, αλλά και για επιτηρήσεις, λόγου χάρη δασών, οπότε θα μπορεί να πετά 10 ώρες» τονίζει ο κ. Υάκινθος.

Οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις αναμένονται το 2020, ενώ το αερόχημα θα δοκιμαστεί επιχειρησιακά σε πιλοτικές εφαρμογές, με τελικό χρήστη την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

Το DELAER RX-3 αναπτύσσεται στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενου ερευνητικού έργου ΕΣΠΑ. Βρίσκεται στην 83η ΔΕΘ στο περίπτερο του ΑΠΘ (Περίπτερο 14, stand 25), όπου μπορεί να το επισκεφτεί το κοινό.

Keywords
Τυχαία Θέματα