Μαγειρέματα για να βγει το εκλογικό «πακέτο»

Μαγειρέματα για να βγει το εκλογικό «πακέτο»20.11.2018ΣΥΡΙΖΑ

Στο φως το τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού και η μεταμνημονιακή έκθεση των δανειστών

Στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2019 (που θα περιγράφει το νέο πακέτο παροχών άνω των 920.000.000 ευρώ) και στην πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση αξιολόγησης, που θα δημοσιευτούν αύριο, στρέφεται το ενδιαφέρον της κυβέρνησης.

Το σενάριο βάσης του Προϋπολογισμού αφορά πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% το 2019 και ανάπτυξη, για την ίδια χρονιά, τουλάχιστον 2,5% του ΑΕΠ,

ενώ δεν θα υπάρχει πρόβλεψη για περικοπή των συντάξεων. Βέβαια, η τυπική έγκριση για την απόσυρση του μέτρου θα δοθεί στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup για εφέτος, που έχει προγραμματιστεί για τις 3 Δεκεμβρίου.

Αλλαγές

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού θα υπάρχουν αλλαγές στο προσχέδιο προκειμένου να «βγουν» τα νούμερα για το πακέτο παροχών. Αλλαγές όπως:

• «Κούρεμα» του εθνικού σκέλους του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια. Στο προσχέδιο είχε προβλεφθεί ότι η εθνική συμμετοχή θα αυξανόταν στα 1,55 δισ., από 1 δισ. ευρώ φέτος. Πλέον αναμένεται να περιοριστεί κατά 300.000.000-350.000.000 ευρώ.
• Αυξομειώσεις στα κονδύλια που θα διατεθούν για καθένα από τα θετικά μέτρα του 2019. Στο πλαίσιο αυτό, η ενίσχυση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων, για την οποία είχαν προβλεφθεί 103.000.000 ευρώ στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, φαίνεται να πέφτει χαμηλότερα. Αντιθέτως, για το επίδομα στέγασης αναμένεται να διατεθούν περί τα 400.000.000 ευρώ το 2019, αντί για 150.000.000 ευρώ που προβλεπόταν.

Παράλληλα, η πρώτη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας που θα δημοσιοποιηθεί επίσης αύριο θα δείχνει μια σειρά από κίτρινες κάρτες στην κυβέρνηση για καθυστέρηση, ιδίως στις ιδιωτικοποιήσεις και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Επιπλέον, αναμένεται να εκφράζει προβληματισμό για τις πιθανές δημοσιονομικές επιπτώσεις των δικαστικών αποφάσεων και των διεκδικήσεων για αναδρομικά από δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Οι καθυστερήσεις είναι τέτοιες ώστε αποφασίστηκε να μετατεθεί για τον Φεβρουάριο η συζήτηση για την πρώτη δόση (ύψους 600.000.000 ευρώ) από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, τα οποία θα επιστρέψουν στη χώρα μας η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης εφόσον τηρούνται οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαγειρέματα,mageiremata