Λίγα λόγια από καρδιάς: Να έχεις αξιοπρέπεια

Λίγα λόγια από καρδιάς: Να έχεις αξιοπρέπεια11.12.2018Πρόσωπα

Να δείξεις με τον τρόπο σου ότι αξίζεις να σου μιλάει με σεβασμό!

Γράφει ο
π. Ανδρέας Κονάνος

Mακάρι να χαίρεσαι την οικογένειά σου και τη σχέση σου. Κι αν δεν σου φέρονται έτσι, με αγάπη, ζεστασιά και τιμή, μη σε παίρνει το παράπονο και σε πιάνει κατάθλιψη. Να σκέφτεσαι: «Για να μη μου φέρονται έτσι, μήπως κι εγώ δεν το εμπνέω να μου φέρονται έτσι;» Μερικά πράγματα τα κατακτάς, δεν γίνονται με το ζόρι. Αν εμπνέεις σεβασμό

κι αγάπη, θα πάρεις σεβασμό κι αγάπη. Αν όμως εμπνέεις μιζέρια και κακομοιριά, αυτά θα εισπράξεις.

Μια γυναίκα παραπονιόταν ότι δεν της φέρεται καλά ο άνδρας της. «Δεν μ’ αγαπάει, δεν με τιμάει». Και της λέω: «Για πες μου, εσύ πώς νιώθεις ως άνθρωπος για τον εαυτό σου; Τι εικόνα έχεις για σένα την ίδια;» «Πώς να νιώθω, πάτερ, μια άχρηστη και ταλαίπωρη είμαι». Της λέω: «Μα, έτσι που μιλάς, ότι είσαι μια άχρηστη και ταλαίπωρη, πώς περιμένεις να σου βγάλει τιμή και σεβασμό ο άλλος και να σου πει μια καλή κουβέντα;» Ζήτησε να σου φέρονται καλά με τον τρόπο σου.

Και ο τρόπος είναι η προσωπική σου αξιοπρέπεια. Νιώσε πρώτα εσύ καλά με τον εαυτό σου, ώστε o άλλος να μην μπορεί ούτε να σε προσβάλει ούτε να σε υποτιμήσει. Διότι θα εμπνέεις! Δεν αρκεί να πεις με τα χείλη «σε παρακαλώ να μου μιλάς όμορφα», ενώ μέσα σου νιώθεις σκουπίδι και αισθάνεσαι τα χειρότερα για σένα. Είναι ένα πακέτο πραγμάτων όλα αυτά, που το ένα προϋποθέτει το άλλο. Θα δείξεις με τον τρόπο σου ότι αξίζεις να σου μιλάει όμορφα.

Συμπέρασμα: Μπες στη ζωή της Εκκλησίας. Αγάπα τον Χριστό. Κάνε πνευματική ζωή, με τον τρόπο που είπαμε όμως. Οχι πνευματική ζωή που οδηγεί σε συζυγική απόσταση και σύγκρουση. Διάβασε βιβλία που σε βοηθούν να στηρίξεις και να σώσεις τον γάμο σου. Αγώνας για την ενότητά σας: η πιο μεγάλη άσκηση. Μου λέει μια γυναίκα: «Δεν μπορώ με τίποτα αυτό που μου ζητάτε. Βάλτε μου καλύτερα να κάνω αυστηρή νηστεία». Της είχα ζητήσει να πάει στον άνδρα της και να του πει γλυκά λόγια, «αγάπη μου» και τέτοια.

«Δεν μπορώ, πάτερ. Θα νηστέψω πάρα πολύ αυστηρά τη Σαρακοστή. Μα δεν μπορώ να μιλάω έτσι». Της λέω: «Μα η αληθινή νηστεία για σένα είναι αυτό ακριβώς που σου λέω. Είναι πολύ ασκητική η συμβουλή που σου έδωσα, αν τη σκεφτείς καλά. Τι να το κάνω να μη φας κρέας και, όταν τον βλέπεις, να του λες ένα ψυχρό “α, ήρθες;”». Μα και στο παιδί σου μίλα γλυκά. Για να σε σκέφτεται και να σε αγαπά και να νιώθει για σένα τα καλύτερα.

*Από το βιβλίο του π. Ανδρέα Κονάνου «Στο βάθος κήπος» των εκδόσεων Αθως

Keywords
Τυχαία Θέματα