Ο Καραμανλής «έκοψε τον βήχα» στον Παπανδρέου

Ο Καραμανλής «έκοψε τον βήχα» στον Παπανδρέου11.12.2018Παρασκήνιο

Η πρόταση μομφής, η παροιμία και η λεκτική «τράκα» του Αλέξη Τσίπρα

Από την
Κατερίνα Κανάκη

Κυριακή 12 Ιουνίου του 2005. Στη Βουλή συζητείται η πρόταση μομφής του Γιώργου Παπανδρέου εναντίον της κυβέρνησης Καραμανλή. Η συζήτηση έχει ανάψει για τα καλά.

Οι «φιλικές» αντιπαραθέσεις και οι ήπιοι τόνοι που κυριάρχησαν την πρώτη περίοδο της «γαλάζιας» διακυβέρνησης έχουν δώσει τη θέση τους στις σφοδρές συγκρούσεις και στους προσωπικούς χαρακτηρισμούς.

Ο Κώστας Καραμανλής την ημέρα εκείνη αντιμετώπισε το αίτημα του πολιτικού αντιπάλου του για προσφυγή στην κάλπη με μια από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες του, με τη γνωστή παροιμία «λαγός τη φτέρη έσειε, κακό της κεφαλής του».

Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε με αυτόν τον τρόπο σαφείς τις προθέσεις του, προκαλώντας την έκρηξη του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και καθιστώντας ιδιαιτέρως δημοφιλή τη φράση αυτή, την οποία στη συνέχεια δανείστηκαν πολλοί... Ακολουθεί το χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του Κώστα Καραμανλή από τη συζήτηση της πρότασης της Χαριλάου Τρικούπη: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ένα θέμα, γιατί άκουσα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει αναφορά σε εκλογές. Επειδή αρέσκεται και σε γνωμικά, όπως ακούσαμε στο τέλος της ομιλίας του, να πω ότι υπάρχει μία παροιμία του θυμόσοφου λαού, που λέει: “Λαγός τη φτέρη κούναγε, κακό της κεφαλής του”. Πέρα από αυτό, όμως, η ουσία είναι ότι, σαν να μην έφθανε η αστοχία με την πρόταση μομφής, έρχεται τώρα να προστεθεί και αυτή η έμμεση αναφορά σε εκλογές. Φαίνεται ότι, όσες γκάφες και αν διαπράττετε, το μάθημά σας δεν το μαθαίνετε».

Τη φράση δανείστηκε στη συνέχεια και ο Αλέξης Τσίπρας, που είναι άλλωστε γνωστός για τις λεκτικές του «τράκες». Τον Ιούλιο του 2015 ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε την παροιμία σε συζήτηση στη Βουλή, ενώ και στις αρχές του ίδιου έτους το Μαξίμου απάντησε στην κριτική του Αντώνη Σαμαρά για την «περίφημη» διαπραγμάτευση, καλώντας τον να θυμηθεί «τι έλεγε ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής: “Λαγός τη φτέρη έσειε... κακό της κεφαλής του”! Ας προσέχει, λοιπόν...», όπως ανέφερε τότε.

Keywords
Τυχαία Θέματα