Λαβωμένο από τη φωτιά το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Λαβωμένο από τη φωτιά το Πανεπιστήμιο Κρήτης 24.09.2018Περιφέρεια

Σοβαρές ζημιές σε εργαστήρια και τεχνολογικό εξοπλισμό

Σοβαρές υλικές ζημιές σε μεγάλο μέρος των κτιρίων του Πανεπιστημίου Κρήτης (στην περιοχή της Κνωσού) προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες, στις 8 το πρωί, από το υπόγειο του βόρειου τμήματος των εγκαταστάσεων και έλαβε αμέσως μεγάλες διαστάσεις λόγω των εύφλεκτων υλικών.

Ολες οι σχολές του πανεπιστημίου έχουν μεταφερθεί στην πανεπιστημιούπολη στις Βούτες.

Ομως εκεί υπήρχαν εργαστήρια, στεγάζονταν οι υπηρεσίες αλλά και εργαστήρια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας (ΜΦΙΚ), διοικητικές υπηρεσίες του Βενιζέλιου Νοσοκομείου, το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο, ενώ στη νότια πλευρά του κτιρίου είχαν δημιουργηθεί φοιτητικές εστίες, όπου διαμένουν περίπου 70 φοιτητές και φοιτήτριες.

Οι ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έσπευσαν στο σημείο είχαν πολύ δύσκολο έργο, καθώς ενημερώθηκαν ότι στην πτέρυγα του ΜΦΙΚ υπήρχαν μεγάλες ποσότητες οινοπνεύματος. Ετσι οι πυροσβέστες ασφάλισαν κάποιες περιοχές προσπαθώντας να μην επεκταθεί προς τα εκεί η φωτιά, ενώ στις 9.30 ξεκίνησε η ρίψη νερού πάνω στις εγκαταστάσεις από το πυροσβεστικό ελικόπτερο που βρίσκεται στο Ηράκλειο, ενώ έφτασε και το ελικόπτερο από τα Χανιά και προς το μεσημέρι ήρθε άλλο ένα από την Αθήνα.

Οι συντονισμένες ενέργειες της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ απέδωσαν καρπούς και η φωτιά τέθηκε το μεσημέρι υπό έλεγχο. Η ζημιά ωστόσο εκτιμάται ότι είναι μεγάλη, διότι έγιναν στάχτη προκάτ εγκαταστάσεις με υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Επόπτες υγείας της Περιφέρειας Κρήτης εξέτασαν τυχόν επικινδυνότητα του καπνού για τους πολίτες, ενώ στο Ηράκλειο μετέβη για τον ίδιο λόγο και κλιμάκιο του «Δημόκριτου» από την Αθήνα.
Σήμερα αναμένεται να φτάσει στο Ηράκλειο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λαβωμένο, Πανεπιστήμιο Κρήτης,lavomeno, panepistimio kritis