Κυρώσεις στην ανυπότακτη Ιταλία από την Κομισιόν

Κυρώσεις στην ανυπότακτη Ιταλία από την Κομισιόν22.11.2018Ειδήσεις

Δεν πέρασε ο ιταλικός προϋπολογισμός και οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν λαίλαπα κυρώσεων. Σαλβίνι: «Περιμένω το γράμμα του Αϊ-Βασίλη»

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Για αρκετό καιρό από ό,τι φαίνεται θα συνεχιστεί ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις Βρυξέλλες

και στη Ρώμη με φόντο τον ιταλικό προϋπολογισμό. Χθες η Κομισιόν έσπευσε να απορρίψει εκ νέου το οικονομικό σχέδιο των Ιταλών επιμένοντας ότι βρίσκεται εκτός πλαισίου με βάση τους δημοσιονομικούς κανόνες, με αποτέλεσμα να ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της «ατίθασης» Ρώμης.

«Με αυτό που η ιταλική κυβέρνηση έχει βάλει στο τραπέζι, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει κίνδυνος η χώρα να βυθιστεί στην αστάθεια» δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί και πότε αυτή μπορεί να καταλήξει, ώστε οι Βρυξέλλες να προβούν τελικά στη λήψη τιμωρητικών μέτρων; Το μόνο βέβαιο είναι πως πρόκειται για αρκετά χρονοβόρα διαδικασία, ενώ και τεχνικά είναι απίθανο να εφαρμοστεί σε βάρος των Ιταλών όλη η γκάμα των «μέτρων».

Πρακτικά ωστόσο, βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας, οι κυρώσεις που προβλέπονται για ανάλογες περιπτώσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, και μέτρα όπως να μπει φρένο στην έκδοση ομολόγων ή να παγώσουν χρηματοδοτήσεις από την ΕΚΤ ή από άλλα προνομιακά επενδυτικά προγράμματα της Ε.Ε. Ψύχραιμοι οι Ιταλοί, περίμεναν αυτή την εξέλιξη. «Η κυβέρνηση είναι βέβαιη για την αποτελεσματικότητα του προϋπολογισμού της» δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, τονίζοντας παράλληλα ότι ελπίζει να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος για το θέμα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες το ερχόμενο Σάββατο.

Πιο καυστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι. «Εφτασε το γράμμα των Βρυξελλών; Εντάξει, ας περιμένουμε τώρα κι εκείνο του Αϊ-Βασίλη» είπε! Κάλεσε όμως για ακόμη μία φορά τις Βρυξέλλες «να μας αφήσουν να δουλέψουμε. Μου φαίνεται ασεβές να επιβληθούν κυρώσεις για μέτρα που στοχεύουν στην ανάπτυξη». Ηδη πάντως οι αγορές, επηρεασμένες από τις εξελίξεις, ρίχνουν βαριά τη σκιά τους πάνω από την ιταλική οικονομία - και μόνο στην πιθανότητα να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρώμη. «Η χρεοκοπία της Ιταλίας δεν είναι πολύ πιθανή, αλλά η πιθανότητα δεν είναι μηδενική. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ένας συνδυασμός έκδοσης ενός παράλληλου νομίσματος ή ακόμη και η αλλαγή νομίσματος» τόνιζε με νόημα χθες ο Αντριου Μπολς, επικεφαλής επενδύσεων της Pimco, της μεγαλύτερης επενδυτικής εταιρίας σε ομόλογα στον κόσμο.

Η εκτίμηση ερχόταν ως «ουρά» σε αυτό που υπενθύμιζε και το «Der Spiegel», στηριζόμενο σε στοιχεία του Bloomberg. Επίσης, η προσπάθεια του ιταλικού κράτους να τονώσει τα δημόσια έσοδα με την έκδοση ενός ομολόγου για μικρότερα βαλάντια (το «ομόλογο του πατριώτη») δεν έφερε στα ταμεία τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, καθώς συγκεντρώθηκαν μόλις 646.000.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα