Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το υπερπλεόνασμα θα πάει στοχευμένα στους αδύναμους»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το υπερπλεόνασμα θα πάει στοχευμένα στους αδύναμους»11.11.2019Οικονομία

Για νέα μείωση φόρων μίλησε στον Αυτιά ο Μητσοτάκης

Ρεπορτάζ
Γιώργος Χατζηδημητρίου

Στοχευμένη διανομή του υπερπλεονάσματος στους οικονομικά ασθενέστερους στο τέλος του έτους και νέες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και σε άλλους φόρους από το 2020 προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο πλαίσιο αυτό, διαβεβαίωσε

ότι δεν θα αιφνιδιάσει την πλευρά των δανειστών και επανέλαβε την υπόσχεση ότι σε βάθος τετραετίας θα καταργηθούν το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης

«Ήταν κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις αυτές για την οικονομία. Θα έχουμε μείωση του ΕΝΦΙΑ και του χρόνου, αλλά και στοχευμένες αυξήσεις. Θα υπάρχει υπερπλεόνασμα. Θα πάει στοχευμένα στους πιο αδύναμους. Θέλουμε να εξετάσουμε όλες τις πολιτικές μας και δεν είναι σκοπός μου να κάνω ψηφοθηρική πολιτική. Θέλω αυτά που θα δώσω να πιάσουν τόπο. Πάντα έχοντας εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών για το 2020.

Η κυβέρνηση αυτή έχει σχέδιο. Ανακουφίζει τους πιο αδύναμους. Κινητοποιεί παραγωγικές δυνάμεις και αντιμετωπίζει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη στρέβλωση της ελληνικής κοινωνίας» είπε χαρακτηριστικά στον Σκάι και στην εκπομπή του Γ. Αυτιά. Οπως τόνισε, «μέσα στον σχεδιασμό μας είναι η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι το τέλος της παρούσης κυβερνητικής θητείας», ενώ ταυτόχρονα επιβεβαίωσε τις συζητήσεις με τους δανειστές για την αλλαγή από το επόμενο έτος της χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, προκειμένου να στηρίξουν τις επενδύσεις και να μην πάνε στην αποπληρωμή του χρέους, δημιουργώντας έτσι ζωτικό δημοσιονομικό χώρο. «Εντός του 2020, εφόσον η οικονομία τρέξει, και θα τρέξει καλά, θα εξετάσουμε και την αξιοποίηση της επιστροφής των ομολόγων» επισήμανε.

Επαναφέροντας στο προσκήνιο το κεντρικό προεκλογικό σύνθημά του για «δίκαιη ανάπτυξη», ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Εκεί που έχουμε περιθώρια, το μέρισμα ανάπτυξης θα μοιρασθεί με δίκαιο τρόπο. Μετά από δέκα χρόνια κρίσης, οφείλουμε η ανάπτυξη να είναι δίκαιη. Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν νέα ρήγματα. Εχουμε εισαγωγική κλίμακα στο 9%. Επιπλέον, 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί. Παρεμβάσεις στους φόρους των επιχειρήσεων. Εχουμε ένα συνολικό πακέτο μειώσεων. Αφορά κάθε ελληνική επιχείρηση. Εμείς κάνουμε αυτό που είπαμε. Τώρα είναι η σειρά των επιχειρηματιών να επενδύσουν στη χώρα, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, να φροντίσουν τους εργαζομένους. Νομίζω, υπάρχει μια γενικότερη αισιοδοξία στον κόσμο. Σπάμε τον φαύλο κύκλο μίας δεκαετίας Μνημονίων».

Νόμος Κατρούγκαλου

Για το Ασφαλιστικό και τον νόμο Κατρούγκαλου, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προσαρμοστεί στις αποφάσεις του ΣτΕ και πρόσθεσε πως με το νέο σύστημα θα αποσυνδεθεί το εισόδημα από τις ασφαλιστικές εισφορές, προβλέποντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων.

Αναφερθείς στην έφοδο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες, υποστήριξε: «Εκανα μία επισήμανση για σειρά προμηθειών, που θεωρώ ότι ήταν άδικες και ζήτησα να τις επανεξετάσουν. Ταυτόχρονα, υπάρχει έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Δεν τη γνωρίζαμε. Αποδείχθηκε πόσο δίκιο είχαμε όταν αντικαταστήσαμε την προηγούμενη διοίκηση». Την ίδια στιγμή, με αφορμή το σχέδιο «Ηρακλής» για τα «κόκκινα» δάνεια, προανήγγειλε νέες ανακοινώσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα