Κίτρινη κάρτα σε 5+1 υπουργούς

Κίτρινη κάρτα σε 5+1 υπουργούς10.11.2019ΝΔ

Δυσαρέσκεια στο Μαξίμου για αρρυθμίες, άστοχες δηλώσεις και αδράνεια
Γιατί ο Μητσοτάκης «παγωνει» προς το παρόν τις εισηγήσεις για στοχευμένο ανασχηματισμό
Έντονη δυσφορία για τους χειρισμούς σε Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Η Θέση μας: Το όραμα που λείπει

Tέσσερις μήνες θητείας συμπληρώνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και, παρά την αίσθηση ότι τουλάχιστον σε κοινοβουλευτικό επίπεδο παράγεται έργο (13 εγκεκριμένα νομοσχέδια), δεν λείπουν οι παραφωνίες. Αρρυθμίες, άστοχες δηλώσεις και αδράνεια έχουν προκαλέσει προβληματισμό

στο στενό πρωθυπουργικό επιτελείο, όπως αποτυπώνεται και στο βαθμολόγιο των υπουργών το οποίο συμπληρώνεται καθημερινά στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Η σχετική αξιολόγηση έχει ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή (είχε ανακοινωθεί στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη) και η αλήθεια είναι ότι κάποιοι υπουργοί έχουν ήδη κριθεί «μετεξεταστέοι».

Μάλιστα, σε ορισμένους εξ αυτών το μήνυμα έχει αποσταλεί από το πρωθυπουργικό επιτελείο στους ενδιαφερομένους σαν καμπανάκι για αλλαγή πλεύσης, εν όψει και της δύσκολης συνέχειας. Παρόλο δε που ακόμα βρισκόμαστε στο πρώτο διάστημα της θητείας της κυβέρνησης, έχουν αρχίσει ήδη τα σενάρια περί ανασχηματισμού για διόρθωση των κακώς κειμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός είναι να προχωρήσει ως το τέλος του έτους σε αλλαγή των «προβληματικών» προσώπων, κάτι όμως που με τα σημερινά δεδομένα δεν δείχνει πολύ πιθανό να συμβεί.

Και αυτό, από τη στιγμή που ακολουθεί και η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου το σκηνικό είναι ρευστό, και σύμφωνα με τους περισσότερους πιο… φρόνιμο θεωρείται οι όποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα -εάν γίνουν- να πραγματοποιηθούν στη συνέχεια. Ενα άλλο σενάριο-εισήγηση θέλει τον κ. Μητσοτάκη να προχωρά σε στοχευμένες αλλαγές συγκεκριμένων προσώπων και όχι σε ευρύ ανασχηματισμό, όμως και αυτό το ενδεχόμενο δεν φαίνεται να υιοθετείται από τον πρωθυπουργό. Θα δινόταν η εντύπωση ότι ήδη από τους πρώτους μήνες η κυβέρνηση απέτυχε στην πολιτική της.

Το πιο σημαντικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, στο οποίο -σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις- η κυβέρνηση δεν τα πάει καθόλου καλά. Αναπόφευκτα η δυσφορία μεταφέρεται στους δύο αρμόδιους υπουργούς, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κουμουτσάκο. Ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ υπουργός από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε «στραβά», δίνοντας τροφή στην αντιπολίτευση και προκαλώντας την αντίδραση αρκετών συναδέλφων του, ακόμα και μέσα στο υπουργικό συμβούλιο. Συγκεκριμένα, μόλις ανέλαβε καθήκοντα, επισκέφθηκε τη Μόρια, όπου βρήκε «καλή» την κατάσταση, ενώ μόλις την περασμένη Τετάρτη από τις Βρυξέλλες μίλησε για «μη διαχειρίσιμο» πρόβλημα, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Το γεγονός δε ότι ο κ. Μητσοτάκης συγκάλεσε σύσκεψη στο Μαξίμου για το Μεταναστευτικό, τη στιγμή που ο αρμόδιος υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης βρισκόταν στις Βρυξέλλες, είναι σίγουρα ένα μήνυμα. Το ίδιο άλλωστε και οι αρμοδιότητες που δόθηκαν στον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή για το Μεταναστευτικό, «πριονίζοντας» ακόμη περισσότερο τον κ. Χρυσοχοΐδη.

Παράλληλα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει καταφέρει να ξεσηκώσει όλη την περιφέρεια με τις επιχειρήσεις μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών από τα ανατολικά νησιά του Αιγαίου στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αστοχες δηλώσεις έχει κάνει και ο κ. Κουμουτσάκος, αρμόδιος να εκπροσωπεί τη χώρα στην Ευρώπη σε θέματα Προσφυγικού, όπως για παράδειγμα όταν απέδωσε τους λόγους για την έξαρση των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα σε «σαφή γεωπολιτικά χαρακτηριστικά», σύροντας την κυβέρνηση σε λάθος στρατηγική στόχευση.
Αρνητικό βαθμό παίρνουν ακόμα δύο υπουργοί λόγω… ανυπαρξίας. Ο λόγος για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, οι οποίοι -υπενθυμίζεται- είχαν μπει την τελευταία στιγμή στο υπουργικό σχήμα, από «καραμπόλες». Αμφότεροι εμφανίζονται να μην κάνουν τίποτα (ή σχεδόν τίποτα) στα αντικείμενά τους, επιφέροντας τη δυσφορία του πρωθυπουργικού γραφείου. 

Ο κ. Βορίδης χαρακτηρίζεται από πλήρη αδράνεια σε ό,τι έχει να κάνει με τον πρωτογενή τομέα και όχι μόνο, έχει υποτονική παρουσία, αλλά με τις γενικότερες πολιτικές τοποθετήσεις του δημιουργεί επιπλέον προβλήματα. Τελευταία, η πρόταση να είναι ο Αντώνης Σαμαράς ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάτι που απορρίπτει μετ’ επιτάσεως ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από την άλλη, ο Χάρης Θεοχάρης έχει να επιδείξει επίσης ελάχιστο έργο στο υπουργείο του, ενώ του χρεώνοτναι αφενός το γεγονός ότι δεν αντέδρασε άμεσα στην υπόθεση της Σαμοθράκης και αφετέρου η μη έγκαιρη αντίδραση στην υπόθεση της Thomas Cook.

Θόρυβο προκάλεσε εξάλλου η επίσκεψή του στην Ηλεία, με τον «γαλάζιο» βουλευτή του νομού Κώστα Τζαβάρα να τον χαρακτηρίζει δημοσίως «υπουργό τουρίστα».

Περισσότερο εντυπώσεις και λιγότερο ουσία βλέπει το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Ανέκαθεν άλλωστε ο πρωθυπουργός τασσόταν υπέρ των χαμηλών τόνων και της μηδενικής -έως ελάχιστης- δημοσιότητας του προσωπικού βίου καθενός, κάτι που δεν εφαρμόζει πάντα ο εν λόγω υπουργός, ο οποίος δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις lifestyle εμφανίσεις και στη διαχείριση των δημοσίων σχέσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα