Κυνηγητό για χρέη και σε εγγυητές των δανείων!

Κυνηγητό για χρέη και σε εγγυητές των δανείων!19.04.2018Άρθρα

Ερχονται διασταυρώσεις με το Κτηματολόγιο για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και δεν δήλωσαν ακίνητά τους

Οχι μόνο τους φορολογουμένους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, αλλά και τους εγγυητές τους θα κυνηγάει η Εφορία εν όψει της έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για οφειλές προς το Δημόσιο στις 27 Απριλίου. Αυτό προκύπτει από εσωτερικό έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία πλέον αξιοποιεί και τη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου, ώστε μέσω διασταυρώσεων

να εντοπίσει φορολογουμένους που δεν είχαν δηλώσει ακίνητά τους στην Εφορία, γλιτώνοντας μέχρι τώρα φόρους και προστατεύοντάς τα από πλειστηριασμό για χρέη προς το Δημόσιο.

Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο της Διεύθυνσης Εισπράξεων της ΑΑΔΕ, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Αρχής έχει ήδη καταρτίσει μια πρώτη λίστα με φορολογουμένους που έχουν αρχικό ποσό βεβαιωμένης οφειλής άνω των 10.000 ευρώ και τα χρέη τους είναι πιο πιθανό να έχουν διασφαλιστεί με την εγγραφή υποθήκης ή την παροχή προσωπικής εγγύησης τρίτου.

Η λίστα θα αποσταλεί στις διάφορες αρμόδιες για την είσπραξη των οφειλών Διευθύνσεις της ΑΑΔΕ, ενώ επισημαίνεται ότι αυτός ο κατάλογος με ΑΦΜ «είναι όλως ενδεικτικός και επικουρικός, και όχι εξαντλητικός».

Στο έγγραφο τονίζεται ότι, εφόσον από τα στοιχεία που διαβιβάζονται «διαπιστώνεται η ύπαρξη προσωπικών, εμπραγμάτων και λοιπών ασφαλειών των βεβαιούμενων ποσών (υποθήκες, προσωπικές και λοιπές εγγυήσεις), θα πρέπει να γίνονται άμεσα οι απαιτούμενες ενέργειες προς διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, ήτοι η σημείωση στα βιβλία υποθηκών της υποκατάστασης αυτού (μερικής ή ολικής) στα ενυπόθηκα δικαιώματα των τραπεζών (άρθρο 13 ν.1957/1991 - ΠΟΛ 2010/1991), η αποστολή ατομικής ειδοποίησης στους εγγυητές και η λήψη μέτρων και κατ’ αυτών κ.λπ.».

Το έγγραφο ενημερώνει ακόμα τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ότι με βάση πρόσφατες διατάξεις νόμου παρατείνεται για τρεις μήνες η αποκλειστική προθεσμία διόρθωσης των ανακριβών πρώτων κτηματολογικών εγγραφών σε όσες περιοχές οι εγγραφές του Κτηματολογίου οριστικοποιούνται εντός του έτους 2018.

Πίνακες

Επιπλέον, ενημερώνει με δύο συνημμένους πίνακες για τις περιοχές στις οποίες οι κτηματολογικές εγγραφές οριστικοποιούνται το 2019 και το 2020, ενώ διευκρινίζει ότι «οι καταληκτικές ημερομηνίες προς ενέργεια εκ μέρους των ΔΟΥ και των ελεγκτικών κέντρων έχουν τεθεί σε χρόνο κατά δύο μήνες προγενέστερο της ημερομηνίας λήξης αυτών, προκειμένου να υπάρχει η ελάχιστη χρονική προθεσμία στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για την κατάθεση αγωγής διόρθωσης των ανακριβών πρώτων εγγραφών».

ΑΑΔΕ: Καλεί σε εκπρόθεσμες δηλώσεις (με έκπτωση έως 40%) για αδήλωτα εισοδήματα

Να σπεύσουν να υποβάλουν στην Εφορία εκπρόθεσμες δηλώσεις για εισοδήματα που είχαν αποκρύψει, ώστε να γλιτώσουν το 40% των αναλογούντων πρόσθετων φόρων και προστίμων, καλεί τους φορολογουμένους η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Απαραίτητη προϋπόθεση για να επωφεληθούν από την ευνοϊκή αυτή πρόβλεψη είναι να καταθέσουν την εκπρόθεσμη δήλωση προτού εκδοθεί σε βάρος τους η πράξη επιβολής πρόσθετου φόρου, ακόμα και αν έχει αρχίσει να τους γίνεται έλεγχος.

Με εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή ενεργοποιείται η σχετική διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και η οποία ουσιαστικά μονιμοποιεί την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων.

Παράλληλα, ο κ. Πιτσιλής καλεί τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ να εκδώσουν εντός των επόμενων 15 ημερών τις εκκρεμείς εντολές ελέγχου, ώστε να αρχίσουν μαζικοί φοροέλεγχοι. Οι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά θα ενταθούν και ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση, στις οποίες θα αποσπαστούν εφοριακοί από άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με την παραπάνω εγκύκλιο, οι φορολογούμενοι με την εντολή ελέγχου θα λάβουν και μια επιστολή από τον προϊστάμενο της ελεγκτικής υπηρεσίας, με την οποία θα ενημερώνονται ότι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις για τις χρήσεις ή τις υποθέσεις για τις οποίες ελέγχονται μέχρι την κοινοποίηση του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου.

Οσοι υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις θα έχουν έκπτωση στα πρόστιμα ή στον πρόσθετο φόρο έως 40%, με την προϋπόθεση ότι θα εξοφλήσουν την οφειλή εντός 30 ημερών από τον προσδιορισμό του φόρου. Η εντολή ελέγχου κοινοποιείται στον φορολογούμενο πριν από την έναρξη του φορολογικού ελέγχου και σε κάθε περίπτωση εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την έκδοσή της.

Keywords
Τυχαία Θέματα