Στις ΗΠΑ θα κριθεί η τύχη της Ελλάδας!

Στις ΗΠΑ θα κριθεί η τύχη της Ελλάδας!18.04.2018Παρασκήνιο

Ειδική συνεδρίαση την Παρασκευή (χωρίς Τσακαλώτο) του Washington Group στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Η τύχη της Ελλάδας μετά το τρίτο Μνημόνιο

θα καθοριστεί μεθαύριο, Παρασκευή, στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου εκπρόσωποι του κουαρτέτου των δανειστών μαζί με τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας θα συνεδριάσουν ειδικά για τη χώρα μας στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Τη συνεδρίαση του λεγόμενου Washington Group, με τη συμμετοχή της Κριστίν Λαγκάρντ και του Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, προανήγγειλε χθες μέσω του πρακτορείου Reuters ανώτατος Γερμανός αξιωματούχος. Στο Washington Group δεν θα συμμετάσχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρότι θα βρίσκεται από αύριο στην Ουάσινγκτον για τη Σύνοδο του ΔΝΤ, αφού προηγουμένως πραγματοποιήσει σήμερα σειρά επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών εταιριών στη Βοστόνη. Ο κ. Τσακαλώτος θα ενημερωθεί για τις ερήμην του συζητήσεις στις συναντήσεις που αναμένεται να έχει το Σάββατο με την κυρία Λαγκάρντ και με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Από την έκβαση των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων στις ΗΠΑ θα κριθεί η τελική στάση του ΔΝΤ. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», το Ταμείο μπορεί να αποφασίσει στα τέλη Απριλίου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, θέτοντας 1,6 δισ. ευρώ στη διάθεση της Ελλάδας. Πάντως, το ΔΝΤ έδειξε χθες για άλλη μία φορά ότι θα επιμείνει στη μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2019 (αντί για το 2020) και στο «πάγωμα» των αντιμέτρων της προσεχούς χρονιάς (επιδοτήσεις για θέσεις εργασίας, μείωση συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, ενίσχυση επιδομάτων τέκνων, σχολικών γευμάτων και αύξηση voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς, αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων).

Εκθεση

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την έκθεση του Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία (World Economic Outlook), στην οποία η πρόβλεψη για ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος μειώθηκε στο 2%, από 2,6% που προέβλεπε το ΔΝΤ τον Νοέμβριο. «Ψαλίδισμα» υπέστη και η πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2019, η οποία αναθεωρήθηκε από 1,9% σε 1,8%.

Οι χαμηλότερες προβλέψεις κάνουν πιο επιτακτική την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. «Η σταθερή άποψή μας είναι ότι υπάρχει ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους και πρέπει να αποτελεί μέρος του πακέτου. Με την ελάφρυνση του χρέους και τις κατάλληλες διαρθρωτικές πολιτικές, οι οικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα μπορεί να είναι καλές» δήλωσε χθες ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Ομπστφελντ.

Στην ίδια έκθεση το Ταμείο υπογραμμίζει την ανάγκη μείωσης των «κόκκινων» δανείων, ιδίως σε Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία. Το μόνο θετικό είναι ότι η έκθεση προβλέπει υποχώρηση της ανεργίας στο 19,8% φέτος και το 18% το 2019, ενώ τον Νοέμβριο προέβλεπε ανεργία 20,7% φέτος και 19,5% το 2019.

Μήνυμα Μοσκοβισί: Θα υπάρξει καθεστώς εποπτείας μετά το τέλος του προγράμματος

Αισιόδοξα μηνύματα περί τερματισμού της λιτότητας μετά την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου έστειλε χθες ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Φόρουμ.

Ο Γάλλος επίτροπος επισήμανε ότι «δεν θα υπάρξει πλέον ανάγκη για πολιτικές λιτότητας» μετά το 3ο Μνημόνιο, «υπό την προϋπόθεση ότι θα αναληφθούν υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές» ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος νέου δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Οπως ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί, «μετά το (τρέχον) πρόγραμμα, η Ελλάδα θα γίνει ξανά, από οικονομική άποψη, μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Οι οικονομικές πολιτικές θα παρακολουθούνται μέσω της διαδικασίας συντονισμού που ονομάζουμε Ευρωπαϊκό Εξάμηνο». Ωστόσο, ο επίτροπος ξεκαθάρισε ότι «θα πρέπει να υπάρξει ένας κατάλληλος τύπος εποπτείας μετά το πρόγραμμα». Ερωτηθείς για τη συνεργασία του με την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι έχει συνεργαστεί πολύ καλά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο τα τελευταία χρόνια.
«Πάντα καταφέρναμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια μαζί» πρόσθεσε και αναγνώρισε ότι τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ σκληρά για τον ελληνικό λαό, του οποίου οι τεράστιες θυσίες, όπως είπε, τώρα αποδίδουν.
Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, «οι επόμενοι μήνες αποτελούν το τελευταίο μέρος της εποχής των Μνημονίων, η οποία ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια, την άνοιξη του 2010».

Keywords
Τυχαία Θέματα