Κορονοϊός: Σε πλήρη ετοιμότητα το σύστημα Υγείας

Κορονοϊός: Σε πλήρη ετοιμότητα το σύστημα Υγείας05.02.2020Ρεπορτάζ

Επιτυχής η άσκηση στο Πανεπιστημιακό της Αλεξανδρούπολης. Σήμερα παίρνει σειρά το «Μποδοσάκειο» στην Πτολεμαΐδα

Άσκηση προσομοίωσης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση ύποπτου περιστατικού κορονοϊού 2019-nCoV πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου ενημέρωσε τηλεφωνικά τον υπουργό

Υγείας Βασίλη Κικίλια για την επιτυχή έκβαση της άσκησης.

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε τον πλήρη έλεγχο και τον επιχειρησιακό συντονισμό των προβλεπόμενων διαδικασιών αναφορικά με την προετοιμασία και τη διακομιδή ύποπτου περιστατικού κορονοϊού από τις δυνάμεις του ΕΚΑΒ, καθώς και την υποδοχή του από το νοσοκομείο αναφοράς.

Στην άσκηση προσομοίωσης αξιολογήθηκαν η επιχειρησιακή λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα όλων των διαδικασιών αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, η εφαρμογή των κανόνων διακομιδής και υποδοχής ύποπτου περιστατικού κορονοϊού, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων δομών και υγειονομικών Αρχών (υπουργείο Υγείας, ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, ΕΟΔΥ, υγειονομικές Περιφέρειες, ΤΕΠ νοσοκομείου, επιτροπή λοιμώξεων νοσοκομείου).
Ανάλογες ασκήσεις πραγματοποιούνται σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς στη χώρα. Η επόμενη άσκηση θα διεξαχθεί σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο».

Ωστόσο, στον απόηχο της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας και των ασκήσεων ετοιμότητας που πραγματοποιεί το ΕΚΑΒ, παρατηρείται μια σημαντική έλλειψη στο πεδίο του εντοπισμού των κρουσμάτων και της ενημέρωσης στα αεροδρόμια της χώρας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν Ελληνες που επιστρέφουν στη χώρα από την Ασία (ενδεχομένως και από την Κίνα μέσω άλλης χώρας), δεν ενημερώνονται και δεν ελέγχονται επαρκώς στο «Ελ. Βενιζέλος» το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας.

Για την ανίχνευση

Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις την Τρίτη ξεκίνησε από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κατόπιν σχετικής εντολής του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, το σύστημα ενεργητικής επιτήρησης για την ανίχνευση ύποπτων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού 2019-nCoV σε όλες τις απευθείας πτήσεις από την Κίνα.

Τα μέτρα αυτά ενισχύουν την ήδη υπάρχουσα διαδικασία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των ταξιδιωτών και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: Χρήση υπέρυθρων καμερών για τη θερμομέτρηση των επιβατών καθώς και του πληρώματος των αεροσκαφών επιλεγμένων πτήσεων και ενημέρωση των ταξιδιωτών με αφίσες σε δύο γλώσσες.

Είδος... προς εξαφάνιση οι χειρουργικές μάσκες από τα ράφια των φαρμακείων

Ελλειψη στις χειρουργικές μάσκες έχει δημιουργηθεί και στην ελληνική αγορά, την ώρα που μεγαλώνει η ζήτηση λόγω της παγκόσμιας ανησυχίας για τον νέο κορονοϊό.

Βέβαια, στην Ελλάδα δεν είναι λίγοι οι πολίτες που προμηθεύονται μάσκες όχι τόσο εξαιτίας του κορονοϊού αλλά λόγω της εποχικής γρίπης, η οποία βρίσκεται σε έξαρση αυτές τις μέρες, με αποτέλεσμα πολλά σχολεία, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, να μένουν κλειστά.

Οι πρώτες ελλείψεις καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη, όπου ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου κατήγγειλε πως η ζήτηση είναι μεγαλύτερη αυτό το διάστημα και πως τις τελευταίες μέρες δεν υπάρχουν χειρουργικές μάσκες σε φαρμακεία της συμπρωτεύουσας.

«Τελειώνουν τα αποθέματα με τις χειρουργικές μάσκες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη, αλλά πιστεύουμε ότι θα γίνει γρήγορα ο ανεφοδιασμός και δεν θα υπάρχει πρόβλημα» ανέφερε ο Διονύσης Ευγενίδης.

Τις τελευταίες εβδομάδες που ενισχύθηκε η παγκόσμια ανησυχία για τον θανατηφόρο κορονοϊό, στους δρόμους της πόλης, σε λεωφορεία αλλά και σε κλειστούς χώρους δεκάδες είναι οι πολίτες που φορούν μάσκες για να προστατευτούν.

Σημειώνεται πως οι χειρουργικές μάσκες είναι φθηνές και συνήθως εύκολα διαθέσιμες στα φαρμακεία. Η τιμή τους ξεκινά από 0,50 λεπτά το πακέτο των τριών, ενώ διαδικτυακά μπορεί κάποιος να αγοράσει κουτί με 50 τεμάχια στην τιμή των 4 ευρώ. Ολα αυτά όμως υπό κανονικές συνθήκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα