Κρήτη: Αίσχη με πρωτοφανείς ύβρεις κατά του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου

Κρήτη: Αίσχη με πρωτοφανείς ύβρεις κατά του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου10.12.2018Πρόσωπα

Ιερόσυλοι αντιεξουσιαστές αμαύρωσαν το μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα που τελέστηκε το Σάββατο στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά, στο Ηράκλειο της Κρήτης...

...καθώς επιτέθηκαν κατά όσων θέλησαν να εκκλησιαστούν και να προσευχηθούν στη μνήμη

του 35χρονου που έπεσε νεκρός από σφαίρες της αστυνομίας της Αλβανίας ανήμερα την 28η Οκτωβρίου.

Από το μένος του όχλου των αναρχικών δεν γλίτωσε ούτε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, που μάταια προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα και εισέπραξε πρωτοφανείς ύβρεις.

Ομάδα αντιεξουσιαστών είχε συγκεντρωθεί μπροστά στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά από νωρίς το πρωί. Οταν ολοκληρώθηκε το μνημόσυνο και οι πιστοί άρχισαν να βγαίνουν από την εκκλησία, υπό την προστασία ομάδας των ΜΑΤ, οι αντιεξουσιαστές κινήθηκαν απειλητικά προς το μέρος τους.

Υπήρξε μικροσυμπλοκή και το κλίμα φορτίστηκε, όταν μια γυναίκα χτύπησε έναν από τους επικεφαλής αστυνομικούς, που ήταν ντυμένος με πολιτικά ρούχα. Λίγα λεπτά αργότερα από την εκκλησία του Αγίου Μηνά βγήκε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, που κατευθύνθηκε προς τους συγκεντρωμένους αντιεξουσιαστές προκειμένου να τους εξηγήσει ότι η Εκκλησία δεν έχει θέση σε τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις.

Ωστόσο, επικράτησε ένταση και υπήρξαν προπηλακισμοί, ακόμη και στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, ο οποίος αποχώρησε πεζή, εισπράττοντας όμως ύβρεις από τους συγκεντρωμένους.

«Αθάνατος» φώναξαν και στη Θεσσαλονίκη

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης τελέστηκε χθες το πρωί στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του υποψήφιου δημάρχου και έκπτωτου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη, το 40ήμερο μνημόσυνο στη μνήμη του Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο οποίος σκοτώθηκε στο χωριό Βουλιαράτες από τις αστυνομικές δυνάμεις της Αλβανίας. Παρόντες στο μνημόσυνο, που έγινε από την παράταξη «Δύναμη Πολιτών» και άλλες πατριωτικές κινήσεις της Βόρειας Ελλάδας, ήταν και οι τρεις γαμπροί του Κατσίφα.

Το μνημόσυνο τελέστηκε στον Ιερό Ναό τής του Θεού Σοφίας. Παρουσία πλήθους κόσμου, εκπροσώπων κομμάτων, φορέων της πόλης και μέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης αναφέρθηκε στον ηρωισμό του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο οποίος «πέρασε στην αιωνιότητα», όπως είπε χαρακτηριστικά, «έπεσε τυλιγμένος με την ελληνική σημαία στη Βόρεια Ηπειρο για τα ιδεώδη της πατρίδας μας». Στη συνέχεια του χαιρετισμού του τόνισε: «Λένε κάποιοι πως δεν υπάρχουν σήμερα ήρωες. Αυτό είναι λάθος.

Αντίθετα, ο ελληνικός λαός είναι ένας λαός ηρώων. Εθνικοί ηγέτες δεν υπάρχουν». Ο κ. Ψωμιάδης προσέθεσε ότι η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε για να «ενώσει τον ελληνικό λαό και όχι για να διχάσει. Ενωμένοι μεγαλουργήσαμε. Διχασμένοι γνωρίσαμε μόνο ήττες».
Τραγικές φιγούρες, οι τρεις γαμπροί του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο Βαγγέλης Σακελλαράκης, ο Τιμολέων Γεωργίου και ο Νίκος Μπονάνος. Η επιμνημόσυνη δέηση ολοκληρώθηκε με τους παρευρισκομένους να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο και να φωνάζουν «αθάνατος».

Keywords
Τυχαία Θέματα