Επιχείρηση «Αχαιοί» για λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων

Επιχείρηση «Αχαιοί» για λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων20.11.2019Τέχνες

Έρευνες σε πέντε χώρες με 23 συλλήψεις για μεγάλο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας

Είκοσι τρία άτομα συνέλαβε η ιταλική αστυνομία τέχνης, με κατηγορίες για εμπορία αρχαιοτήτων, κατά τη διάρκεια ερευνών σε σπίτια και κτίρια σε πέντε χώρες. Η επιχείρηση της ειδικής ομάδας των Αρχών είχε την κωδική ονομασία «Αχαιοί», μια αναφορά στον ιστορικό πληθυσμό που κατοικούσε στην αρχαία Ελλάδα.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν 350 αστυνομικοί σε όλη την Ευρώπη, έγιναν 80 έρευνες στην Ιταλία, στη Γαλλία, στη Βρετανία, στη Γερμανία και τη Σερβία, και κατασχέθηκαν σχεδόν 10.000 αρχαία αντικείμενα.

Η διοίκηση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ομάδα που υπάγεται στους καραμπινιέρους και είναι υπεύθυνη για την καταπολέμηση των εγκλημάτων τέχνης και διακίνησης αρχαιοτήτων, πιστεύει ότι οι ύποπτοι είναι μέλη μιας εγκληματικής συμμορίας που δραστηριοποιείται στην Καλαβρία. Οι συλληφθέντες εμπορεύονταν αρχαία αντικείμενα, όπως παλαιά αγγεία και κοσμήματα, αξίας εκατομμυρίων ευρώ.

Η αστυνομία υποστηρίζει ότι παρακολουθούσε τα μέλη της από τον Μάιο του 2017 για να διαπιστώσει πώς έβρισκαν τα αρχαία και πώς τα πουλούσαν στο εξωτερικό. Βίντεο που τράβηξε κάμερα μη επανδρωμένου αεροσκάφους δείχνουν πως η συμμορία χρησιμοποιούσε μπουλντόζα για να σκάψει το έδαφος, δημιουργώντας πραγματικούς κρατήρες.

Ο Dario Franceschini, Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, δήλωσε ότι η επιχείρηση είχε οδηγήσει στην ανάκτηση χιλιάδων αντικειμένων, τα οποία προήλθαν από παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές στην Καλαβρία.

Τα αντικείμενα εξήχθησαν σε χώρες εκτός της Ιταλίας, στη Γερμανία, στη Βρετανία, στη Γαλλία και τη Σερβία. Σύμφωνα με αξιωματούχους της ιταλικής αστυνομίας, τα αντικείμενα αφαιρέθηκαν με παράνομες ανασκαφές στις επαρχίες Crotone και Catanzaro.

Η σπείρα έκανε παράνομες ανασκαφές σε χώρους που δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί από τους αρχαιολόγους. Εγκέφαλος της συμμορίας, σύμφωνα με ιταλικά μέσα, φέρεται ότι ήταν ένας συνταξιούχος γιατρός.

«Τα κλεμμένα αντικείμενα μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό, όπου παρουσιάστηκαν για δημοπρασία σε σημαντικούς διεθνείς οίκους δημοπρασιών και πωλήθηκαν έναντι μεγάλων ποσών» δήλωσαν οι ερευνητές. Μερικά από τα αντικείμενα, όπως αγγεία από την αρχαία Ελλάδα, βρέθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων.

Keywords
Τυχαία Θέματα