Κομισιόν: Ηχηρό χαστούκι στο «Αργος»

Κομισιόν: Ηχηρό χαστούκι στο «Αργος»23.02.2019Παρασκήνιο

Στηλιτεύει το μονοπώλιο διανομής του Τύπου - Στηρίζει την επικεφαλής της Επ. Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου

Ηχηρό «χαστούκι» έδωσε η Κομισιόν στο πρακτορείο διανομής Αργος (που ελέγχει ο Β. Μαρινάκης), δείχνοντας ταυτόχρονα τη στήριξή της στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και τη Βασιλική Θάνου.

Η Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού Μάργκριθ Βεστάγκερ απαντώντας σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει η ευρωβουλευτής

του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα ξεκαθάρισε πως η Κομισιόν «συμμερίζεται απόλυτα τις ανησυχίες για τη μονοπώληση της διανομής του Τύπου στην Ελλάδα και είναι πρόθυμη να συνεργαστεί στενά με την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού για την αντιμετώπιση του φαινομένου». Ακόμη, η επίτροπος επιδοκίμασε τα πρόστιμα μισού εκατομμυρίου ευρώ που επιβλήθηκαν σε Αργος και Ευρώπη για τις πρακτικές καρτέλ που ακολουθούσαν.

Είναι σαφές ότι όταν η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το δύσκολο έργο το οποίο έχει αναλάβει η Βασιλική Θάνου στην κατεύθυνση της καταπολέμησης των μονοπωλίων και συγκεκριμένα της αθέμιτης τιμολογιακής πολιτικής που επιχειρεί να επιβάλει το Αργος, προκαλούνται ερωτήματα για τις κινήσεις της Ν.Δ. και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται ότι προ διμήνου ο αρχηγός της Ν.Δ. προέβη σε μια ατιμωτική για την Ελλάδα «πρωτοβουλία», ζητώντας την παρέμβαση των Βρυξελλών για να μπλοκάρει την τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Τότε είχε αποστείλει σχετική επιστολή στη Μάργκριθ Βεστάγκερ, η οποία χθες δήλωσε, επί της ουσίας, την απόλυτη εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο της έμπειρης δικαστικού.

Η αύξηση των τιμών

Να σημειωθεί πως η ερώτηση της κυρίας Κούνεβα στην επίτροπο έγινε με αφορμή την πρωτοφανή και μονομερή απόφαση του Αργους, που είναι το μοναδικό πλέον πρακτορείο διανομής στην Ελλάδα, να αυξήσει τις τιμές για τις υπηρεσίες διανομής, κάνοντας κατάχρηση της μονοπωλιακής θέσης του, αλλά και στοχεύοντας στην οικονομική ασφυξία των μικρότερων εκδοτικών επιχειρήσεων. Πρέπει, ωστόσο, να ξεκαθαριστεί ότι στην ερώτηση, όπως και στην απάντηση της επιτρόπου, δεν συμπεριλαμβάνεται η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με την οποία η κυρία Θάνου είχε κάνει ομολογουμένως πολύ δυναμικό ξεκίνημα, «παγώνοντας» τα δυσβάσταχτα για τις εφημερίδες σχέδια του Αργους.

Την ίδια ώρα, η κυρία Βεστάγκερ απέστειλε επιστολή στη Βασιλική Θάνου, εκφράζοντας συγχαρητήρια για την ανάληψη των καθηκόντων της και ευχόμενη κάθε επιτυχία. Μάλιστα, δηλώνει ότι με μεγάλη της χαρά θα παρευρεθεί στην εκδήλωση που θα διοργανώσει η κυρία Θάνου στην Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα