Νέα τουρκική «εισβολή» στην Κύπρο

Νέα τουρκική «εισβολή» στην Κύπρο23.02.2019Παρασκήνιο

Οι κατοχικές δυνάμεις μπήκαν αιφνιδιαστικά στην περιοχή των Στροβιλίων, εγκλωβίζοντας με βαρέλια, κάγκελα και αλυσίδες οικογένειες Ελληνοκυπρίων

Σε εξέλιξη βρίσκεται νέος «Αττίλας» στην Κύπρο. Οι κατοχικές δυνάμεις προωθήθηκαν αιφνιδιαστικά στην περιοχή των Στροβιλίων, καταλαμβάνοντας κυπριακό έδαφος και εγκλωβίζοντας σε αυτό και άλλες οικογένειες Ελληνοκυπρίων. Πρόκειται για άκρως

επιθετική και ασφαλώς εχθρική ενέργεια και τετελεσμένο γεγονός από πλευράς Τουρκίας κάτω από τη μύτη του Νίκου Αναστασιάδη, που χαριεντίζεται με τους Τουρκοκυπρίους, αλλά και του δήθεν εγγυητή της ασφάλειας στην Κύπρο, της ειρηνευτικής δυνάμεως των Ηνωμένων Εθνών (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

Η παραβίαση εκ νέου του status quo από τον τουρκικό κατοχικό στρατό αποδεικνύει ότι η Αγκυρα είναι αποφασισμένη να μοιράσει την Κύπρο και να λάβει ό,τι θέλει με τη δύναμη των όπλων, αρνούμενη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου επίλυσης του Κυπριακού και να δεχθεί όρους, όπως η απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων και το τέλος του καθεστώτος των εγγυήσεων, ή πιθανώς οδηγώντας τη Λευκωσία στον διάλογο με την επιβολή τετελεσμένων. Μέχρι στιγμής από την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας τηρείται σιγήν ιχθύος ως προς την πρωτοφανή αυτή πρόκληση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου το μόνο που βρήκε να δηλώσει είναι ότι «οι αρμόδιες Αρχές αντιμετωπίζουν, σε συνεννόηση με τα Ηνωμένα Εθνη, το ζήτημα που προέκυψε με τη νέα πρόκληση του κατοχικού καθεστώτος» και θα προβεί σε ανακοίνωση όταν «αποτιμηθεί συνολικά η κατάσταση». Πότε ακριβώς; Οταν οι Τούρκοι προχωρήσουν και σε νέο τετελεσμένο γεγονός, αυτή τη φορά στη θάλασσα, όπου ανακαλύπτονται κοιτάσματα με πλούσιο και εκμεταλλεύσιμο φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ; Οι χειρισμοί της Λευκωσίας θα μπορούσαν να ερμηνευτούν και ως ενδοτική πολιτική, η οποία αποθρασύνει τις κατοχικές δυνάμεις, ενώ εκφράζονται φόβοι για νέο περιστατικό, αντίστοιχο αυτού στα Στροβίλια.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο, οι κατοχικές Αρχές τοποθέτησαν βαρέλια, κάγκελα και αλυσίδες στην περιοχή όπου οι ελεύθερες περιοχές γειτνιάζουν με το έδαφος των βρετανικών βάσεων. «Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) γνωρίζει για την ένταση που υπάρχει στην περιοχή των Στροβιλίων και μέλη της βρίσκονται σε επαφή γι' αυτό το θέμα και με τις δύο πλευρές, ώστε να υπάρξει μείωση της έντασης» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Αλίμ Σιντίκ.

Το ερώτημα όμως είναι τι έχει πράξει η ειρηνευτική δύναμη για να μη συμβεί η νέα αυτή εισβολή; Ή μήπως είναι απλώς παρατηρήτρια σε ένα διαρκές έγκλημα στην Κύπρο; Ο δε Νίκος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί στις 26 Φεβρουαρίου, στην οικία της ειδικής αντιπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Το μόνο θέμα που θα πρέπει να συζητήσει ο Κύπριος πρόεδρος είναι η εδώ και τώρα απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων από τα Στροβίλια.

Keywords
Τυχαία Θέματα