Καταβολή εισφορών έως τις 31 του μήνα

Καταβολή εισφορών έως τις 31 του μήνα03.01.2018Ναυτιλία

Αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή των εισφορών του 2016 για μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους και αγρότες, καθώς στις 31 Ιανουαρίου 2018 λήγει η σχετική προθεσμία που έχει ορίσει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Πρόκειται για τις εισφορές που έπρεπε να έχουν εξοφληθεί από το καλοκαίρι του 2017, ωστόσο ο ΕΦΚΑ (στον οποίο εντάχθηκαν από 1/1/2017

το ΕΤΑΑ και ο ΟΓΑ) έδωσε διαδοχικές παρατάσεις, προκειμένου να ελαφρύνει προσωρινά τις συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, που θα έπρεπε να καταβάλουν και τις νέες -αυξημένες- τρέχουσες εισφορές του 2017 και εκείνες που χρωστούσαν από το 2016.

Αναστάτωση

Ειδικά κατά τους πρώτους μήνες λειτουργίας του υπερφορέα, η εφαρμογή των νέων εισφορών είχε φέρει πρωτοφανή αναστάτωση στους κόλπους των μη μισθωτών (δηλαδή των ελεύθερων επαγγελματιών και των γεωργών). Επομένως η λύση της παράτασης ήταν μονόδρομος, ώστε να προσαρμοστούν οι επαγγελματίες στον νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών από 1/1/2017.

Οσοι δεν καταβάλουν αυτές τις εισφορές θα χάσουν την ασφαλιστική ενημερότητα και ικανότητά τους, ακόμα και αν καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές τους.

Ωστόσο, πολλοί επαγγελματίες που δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν τις τρέχουσες εισφορές μαζί με τις χρωστούμενες προς τον ΕΦΚΑ θα προτιμήσουν να μπουν στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη των αυτοαπασχολουμένων προς τα Ταμεία, η οποία προβλέπεται να ενεργοποιηθεί έως το τέλος του μήνα.

Με τον τρόπο αυτόν, αφενός θα εξοφλήσουν με το μικρότερο δυνατό κόστος (50 ευρώ τον μήνα) τα χρέη του 2016, αφετέρου θα μείνουν ασφαλιστικά ενήμεροι, καταβάλλοντας παράλληλα τις εισφορές προς τον ΕΦΚΑ για το 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα