Κεραυνοί κατά Στουρνάρα και διαπλοκής

Κεραυνοί κατά Στουρνάρα και διαπλοκής24.04.2018ΣΥΡΙΖΑ

Μύδροι Τσίπρα στους υποστηρικτές της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης και σε Σαμαρά, Βενιζέλο, Κυριάκο

Ρεπορτάζ
Σπύρος Κάραλης

Επίθεση κατά όσων εντός συνόρων (Γιάννης Στουρνάρας) και

στην Ευρώπη (κύκλοι Βερολίνου και Βρυξελλών) ζητούν τη συνέχεια των Μνημονίων στην Ελλάδα με πιστοληπτική γραμμή στήριξης μετά τον Αύγουστο εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, με παράλληλες βολές κατά των εγχώριων συστημάτων διαπλοκής αλλά και εναντίον των Κυριάκου Μητσοτάκη, Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου, τους οποίους κατηγόρησε πως προσπαθούν να συγκαλύψουν τα σκάνδαλα του πρόσφατου παρελθόντος.

Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας, χθες, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος εμμέσως στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, χαρακτήρισε τα επιχειρήματά του «σύγχρονη εκδοχή του φαινομένου του ραγιαδισμού» και διεμήνυσε ότι «δεν υπάρχει στον ορίζοντα ούτε η συνέχεια ούτε η παράταση του Μνημονίου ούτε η δήθεν έξοδος ούτε η βρόμικη έξοδος».

Αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι δεν θα είναι το τέλος του κόσμου η μη συμμετοχή του. «Βεβαίως συζητάμε με το ΔΝΤ για να βρούμε αμοιβαία αποδεκτή λύση, ωστόσο δεν θεωρούμε ότι πιθανή μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα είναι και το τέλος του κόσμου. Η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να δώσει τις αναγκαίες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει».

Επιφυλακτικός

Ο πρωθυπουργός απέφυγε, ωστόσο, τις θριαμβολογίες, έχοντας απέναντί του τον Νίκο Φίλη και άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν συμμερίζονται τους πανηγυρισμούς για την έξοδο από τα Μνημόνια, κι έσπευσε να διευκρινίσει ότι το τέλος της ξένης επιτροπείας «δεν σημαίνει ότι θα περάσουμε με μιας τις πύλες του παραδείσου ή ότι επιστρέφουμε με μιας σε μέρες αφθονίας και σπατάλης».

Αίσθηση προκάλεσε η νέα ολομέτωπη επίθεση του κ. Τσίπρα κατά των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου, τους οποίους κατονόμασε ότι κρύβονται πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ηγετική ομάδα της Ν.Δ., εξυπηρετώντας οικονομικά συμφέροντα και συγκροτώντας ένα «μαύρο μέτωπο», όπως χαρακτηριστικά είπε. «Εχουν καταφέρει να συγκροτήσουν αυτό το μέτωπο που αποτελείται από ό,τι πιο σάπιο και διεφθαρμένο έχει να επιδείξει αυτή η χώρα, στην προσπάθειά τους να παλινορθώσουν την εξουσία του παλιού πολιτικού συστήματος. Εκδοτικά συγκροτήματα, μέσα ψευδούς ενημέρωσης, διωκόμενοι ολιγάρχες, άνθρωποι του κοινού ποινικού δικαίου που περνιούνται για επιχειρηματίες».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ειδικότερα στα σκάνδαλα της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου φέρεται ότι εμπλέκονται ο πρώην πρωθυπουργός και ο πρώην αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην υπόθεση του πλοίου «Noor 1», δίνοντας έτσι συνέχεια στη σκληρή κόντρα της κυβέρνησης με τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη. «Για την υπόθεση του ναρκοπλοίου “Νoor 1”, που διακινούσε δύο τόνους ηρωίνης, όλοι κάνανε το Κινέζο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μάχη με στόχο την κάθαρση.

----

«Βγάζει φόβο» απαντά ο πρώην πρωθυπουργός

Με νέα σφοδρή επίθεση προς τον πρωθυπουργό επέλεξε ο Αντώνης Σαμαράς (φωτό) να σχολιάσει την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Με ακόμα μία υψηλών τόνων παρέμβαση και με φράσεις που έχει χρησιμοποιήσει και άλλες φορές, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε και πάλι «παρών» στις εξελίξεις, χωρίς να αρκεστεί στην επίσημη σχετική ανακοίνωση της Ν.Δ. «Ο Τσίπρας, πλέον, βγάζει φόβο! Φόβο για το μέλλον, γιατί έρχεται η Ν.Δ. Φόβο για το χθες, γιατί γίνονται οι συγκρίσεις με το 2014. Ως προς την εμπάθειά του για μένα, με τιμά και τον ευχαριστώ. Και, πάντως, θα τον πάω ως το τέλος» σημείωσε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαμαράς, πέραν των δηλώσεων σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα, έχει προσφύγει και στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας μήνυση κατά του πρωθυπουργού με αφορμή την εμπλοκή του ονόματός του στη δικογραφία της Novartis.

----

Βολές κατά... ριπάς από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Εντονα αντέδρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ν.Δ. διερωτάται γιατί ο πρωθυπουργός δεν ακυρώνει τις μειώσεις των συντάξεων και του αφορολογήτου «που με δική του υπογραφή θα ισχύσουν το 2019 και το 2020», αν είναι καθαρή η έξοδος από τα Μνημόνια, όπως υποστηρίζει.

Ο πρωθυπουργός, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, «επέμεινε και πάλι στη θεωρία της καθαρής εξόδου, παρότι αυτή διαψεύδεται πια, ακόμη και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ». Το Κίνημα Αλλαγής ανέφερε πως «μίλησε σήμερα για... ραγιαδισμό εκείνος που τα έδωσε όλα στην τρόικα» και τον κατηγόρησε ότι «το θράσος του σήμερα ξεπέρασε κάθε όριο. Δεν πείθει πια κανέναν».

Μόνο με κατάργηση

Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, τόνισε ότι «καθαρή έξοδος σημαίνει μόνο τέλος των αντιλαϊκών προγραμμάτων και μέτρων, κατάργηση όλων των νόμων των Μνημονίων, ανάκτηση απωλειών που είχε αυτά τα χρόνια που κυβέρνησαν εναλλάξ Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, μετά των κατά περίσταση κολαούζων τους».

Το Ποτάμι σημείωσε ότι «ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει μονότονα τα ίδια παραμύθια, μήπως και συγκρατήσει κάποιους από εκείνους που τον πίστεψαν και τώρα απογοητευμένοι και εξαπατημένοι του γυρίζουν την πλάτη». Η Ενωση Κεντρώων χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «απλοχέρη στα λόγια», όμως «ο ελληνικός λαός θα γυρίσει την πλάτη στην υποκρισία, στο ψέμα, στη ρουσφετολογία και την αδικία».

Keywords
Τυχαία Θέματα