Κάτι κινείται στην κτηματαγορά: Αύξηση 32,2% στις εισπράξεις φόρων

Κάτι κινείται στην κτηματαγορά: Αύξηση 32,2% στις εισπράξεις φόρων11.02.2019Οικονομία

Σημάδια ζωής έχουν αρχίσει να αχνοφαίνονται στην πολύπαθη κτηματαγορά, όπως τουλάχιστον μαρτυρούν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

Οι νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες σε 3.792 περιοχές, το φαινόμενο Airbnb και η χρυσή βίζα εκτίναξαν τις εισπράξεις από
τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων στο 11μηνο του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2018 οι φόροι

που μπήκαν στα κρατικά ταμεία υπερβαίνουν τα 308.000.000 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 32,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη στα συμβολαιογραφεία και στα τμήματα Κεφαλαίου των εφοριών, με τους φορολογουμένους να πληρώνουν τους φόρους μεταβίβασης.

Σύμφωνα με μεγάλα συμβολαιογραφικά γραφεία, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο οι πράξεις αυξήθηκαν κατά 35%-40% γεγονός που αποδίδεται πρωτίστως στις αυξημένες αντικειμενικές αξίες. Δηλαδή οι αγοραπωλησίες αφορούν κυρίως περιοχές όπου αυξήθηκαν οι τιμές της Εφορίας τον περασμένο Ιούλιο.

Αντίθετα, στο κέντρο υπάρχει μεικτή εικόνα. Συγκεκριμένα στο Κολωνάκι και στις κοντινές περιοχές οι αγοραπωλησίες σχετίζονται με τις νέες αντικειμενικές αξίες και τις επιβαρύνσεις που θα έρθουν φέτος, ενώ στο ευρύτερο κέντρο σχετίζονται με το ενδιαφέρον αγοραστών να επενδύσουν σε μικρά ακίνητα, με στόχο να αποκομίσουν κέρδη από τη βραχυχρόνια μίσθωση αυτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα