Η ΕΥΠ ερευνά σπείρα που πωλούσε διαβατήρια σε ύποπτους τζιχαντιστές

Η ΕΥΠ ερευνά σπείρα που πωλούσε διαβατήρια σε ύποπτους τζιχαντιστές11.02.2019Αστυνομικά

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι μονάδες της ΕΥΠ μετά τη σύλληψη τριών αλλοδαπών, δυο Σύρων κι ενός Ιρακινού...

...που δραστηριοποιούνταν στην πλαστογραφία και την εμπορία ταξιδιωτικών εγγράφων, πολλά εκ των οποίων ήταν κλεμμένα από περιοχές του Ιράκ, που μέχρι πρότινος κατείχε

το Ισλαμικό Κράτος.

Οι ελληνικές υπηρεσίες Πληροφοριών και Ασφάλειας αναμένεται να ερευνήσουν εξονυχιστικά την υπόθεση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν κάποια από τα έγγραφα αυτά κατέληξαν σε πρώην μαχητές του ISIS προκειμένου να διαφύγουν στη δυτική Ευρώπη έπειτα από την ήττα που υπέστησαν στα πεδία των μαχών στη Συρία και στο Ιράκ.
Αλλωστε, στην κατοχή των πλαστογράφων βρέθηκαν δεκάδες κενά διαβατήρια των Αρχών του Ιράκ, για τα οποία είχε δηλωθεί κλοπή στα διεθνή διπλωματικά «κανάλια» και υπηρεσίες, ούτως ώστε να επισημανθεί αν τα έχουν προμηθευτεί μαχητές του ISIS, πληρώνοντας όσο όσο.

Οσον αφορά την εξάρθρωση του κυκλώματος από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών, οι αστυνομικοί ερευνούσαν εδώ και έναν μήνα τη δράση του. Με επιχειρήσεις σε Αγιο Παντελεήμονα και πλατεία Αττικής, οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν τρία από τα μέλη του, που ήταν σε θέση να εφοδιάζουν τους «πελάτες» τους όχι μόνο με ταξιδιωτικά έγγραφα, αλλά και με πλαστές ταυτότητες, διπλώματα οδήγησης, κάρτες παραμονής και εργασίας, ακόμα και τραπεζικές κάρτες, ώστε να αποδεικνύεται με κάθε μέσο η υποτιθέμενη νομιμότητά τους.

Οι τιμές των πλαστών εγγράφων κυμαίνονταν από 800 ως και 1.200 ευρώ για ένα διαβατήριο, 300-500 ευρώ για ταυτότητα, ενώ τα διπλώματα οδήγησης κοστολογούνταν μεταξύ 150 και 300 ευρώ. Στην κατοχή των συλληφθέντων, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 204 διαβατήρια, 123 δελτία ταυτότητας, πέντε άδειες οδήγησης, 59 άδειες διαμονής, 49 προξενικές θεωρήσεις, 35 διαφάνειες ταξιδιωτικών εγγράφων, 2.000 έντυπα αδειών κυκλοφορίας οχημάτων, 62 σφραγίδες, 1.365 ευρώ και 36 δολάρια. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό ακόμη ενός μέλους της σπείρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα