Καταδικάστηκε λόγω διαφθοράς πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ

Καταδικάστηκε λόγω διαφθοράς πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ04.10.2018Ειδήσεις

Σε ποινή φυλάκισης 4,5 ετών καταδίκασε χθες το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας τον πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ροδρίγο Ράτο (φωτό) για την εμπλοκή του σε σκάνδαλο κακής χρήσης εταιρικών πιστωτικών καρτών, κατά την περίοδο που εργαζόταν στην κρατικής ιδιοκτησίας τράπεζα Bankia.

Ηδη από πέρυσι, δικαστήριο έκρινε πως ο Ράτο -διετέλεσε και υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας και υπήρξε μέλος του Λαϊκού

Κόμματος του Μαριάνο Ραχόι- ήταν υπεύθυνος για την επίβλεψη της χρήσης πιστωτικών καρτών, ενώ ήταν ο άνθρωπος που θα μπορούσε εγκαίρως να είχε σταματήσει την πρακτική αυτή, την οποία όμως ακολουθούσαν και δεκάδες άλλα golden boys της Bankia, της τράπεζας της οποίας προήδρευσε ο Ράτο από το 2010 έως και τη χρονική στιγμή πριν από τη διάσωσή της από το κράτος και από τα χρήματα των Ισπανών φορολογουμένων το 2012.

Ενώ πάντως χθες ανακοινωνόταν η ποινή που επέβαλε η Δικαιοσύνη στον άλλοτε υπουργό και επικεφαλής του ΔΝΤ, το Ταμείο έσπευδε να «συμβουλέψει» τη Μαδρίτη να συγκρατήσει το χρέος και το έλλειμμά της, συνεχίζοντας παράλληλα τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Αιτιολόγησε, βέβαια, το ΔΝΤ τον... καλό του λόγο με την άποψη πως έτσι η ισπανική οικονομία θα αντέξει μελλοντικά σοκ, μια και οι κίνδυνοι εμφανίζονται αυξημένοι.

Το Ταμείο αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2018 της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης στο 2,7%, συμβαδίζοντας σχεδόν με τις εκτιμήσεις της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, από το 2,8% που προέβλεψε τον Απρίλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα