Κανονικά φέτος ο ΕΝΦΙΑ, στα κάγκελα οι ιδιοκτήτες

Κανονικά φέτος ο ΕΝΦΙΑ, στα κάγκελα οι ιδιοκτήτες19.03.2020Άρθρα

Για ποιους θα καταβληθεί το 60% του ενοικίου

Κανονικά θα καταβληθεί φέτος ο ΕΝΦΙΑ, χωρίς καμιά μεταβολή ούτε στους συντελεστές του φόρου ούτε στις αντικειμενικές αξίες βάσει των οποίων υπολογίζεται. Στο μόνο μέτρο ελάφρυνσης που μπορούν να προσβλέπουν οι ενοικιαστές και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από την επιδημία του κορονοϊού είναι

η καταβολή του 60% μόνο του μισθώματος από τους ενοικιαστές και η τετράμηνη αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων και πληρωμής δόσεων ρυθμίσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ειδικότερα, και σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χθες, για το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου θα καταβάλλεται το 60% του ενοικίου για:

• Τα επαγγελματικά ακίνητα που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους.

• Την πρώτη κατοικία των εργαζομένων των επιχειρήσεων που έβαλαν υποχρεωτικά λουκέτο. Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα εισπράξουν το 60% των ενοικίων προβλέπεται τετράμηνη αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων και πληρωμής δόσεων ρυθμίσεων. Εξάλλου, δεν θα υπάρξει καμιά μεταβολή στον φετινό ΕΝΦΙΑ, ενώ μετατίθεται για το 2021 η εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Ετσι για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι φορολογικές υποχρεώσεις του 2020 παραμένουν οι ίδιες με εκείνες που ίσχυσαν το 2019. Οπως εξηγεί η ΠΟΜΙΔΑ:

• Η τετράμηνη αναστολή καταβολής των τρεχουσών δόσεων φορολογικών υποχρεώσεων είναι χωρίς κανένα αντικείμενο για τους συνεπείς φορολογουμένους, μια και κατά το διάστημα αυτό δεν υπάρχουν τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις.

• Ο ΕΝΦΙΑ παραμένει αμετάβλητος, θυσιαζόμενης και της υπόσχεσης για νέα μείωση 8%.

• Ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος παραμένει έως 45% συν εισφορά αλληλεγγύης έως 10%. Ο συνδυασμός των δύο αυτών φόρων λειτουργεί τελικά ως μέσο «δήμευσης» της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας.

• Η αναστολή αύξησης των αντικειμενικών αξιών δεν βγάζει από το τραπέζι τον κίνδυνο υιοθέτησης για το 2021 των εκτός πάσης πραγματικότητας πλέον εκτιμήσεων για αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών περί το 50%.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, «θα υπάρξουν πιέσεις για μεγαλύτερες μειώσεις ενοικίων, αλλά και από άλλους ενοικιαστές επιχειρηματίες άλλων κλάδων με παράπλευρες απώλειες από τη σημερινή κατάσταση, και θα είναι πολλοί οι ιδιοκτήτες που θα θελήσουν να τους βοηθήσουν οικειοθελώς ακόμη και αν δεν υποχρεούνται, γιατί τους ενδιαφέρει άμεσα η επιβίωση των ενοικιαστών τους. Γι' αυτό είναι απόλυτα απαραίτητο να υπάρξει και νομοθετική αναγνώριση ως φορολογικά έγκυρης κάθε συμφωνίας μείωσης ή και ολικής απαλλαγής από την καταβολή μισθωμάτων για το διάστημα από 1/3 μέχρι και 31/12/2020».

Στ. Κράλογλου

Keywords
Τυχαία Θέματα