Κάν’ το όπως ο Mιnard

Κάν’ το όπως ο Mιnard28.12.2017Άρθρα

Το... ατόπημα και η αποφασιστικότητα του δημάρχου της γαλλικής πόλης Béziers

Από τη
Δρ Ελένη Παπαδοπούλου*

Στη γαλλική πόλη Bėziers, στον γαλλικό Νότο, ο δήμαρχός της, ένας πρώην τροτσκιστής που αλλαξοπίστησε και εξελέγη με τη στήριξη του κόμματος της Λεπέν, «τόλμησε» να κάνει το εξής «ακροδεξιό» ατόπημα: να βάλει στην είσοδο του δημαρχείου μια χριστουγεννιάτικη φάτνη.

Ο νομάρχης δεν έμεινε απαθής μπροστά σε αυτήν την «ακροδεξιά» πρακτική να στολίζει ο δήμος με φάτνες την πόλη τα Χριστούγεννα

και του έκανε μήνυση.
Το δικαστήριο αντέδρασε άμεσα και εκδίκασε την υπόθεση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Απεφάνθη ότι ο δήμαρχος έπρεπε να ξηλώσει τη φάτνη, με το σκεπτικό ότι «τέτοια κατασκευή σε δημόσιο χώρο επιτρέπεται μόνο στο πλαίσιο πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και εορταστικών γεγονότων και, αφού η κατασκευή δεν παριστάνει κάποιους συγκεκριμένους καλλιτεχνικούς χαρακτήρες αλλά συνηθισμένες χριστουγεννιάτικες φιγούρες, πρέπει να αφαιρεθεί».

Ωστόσο ο Mėnard, o δήμαρχος του Bιziers, δεν το έβαλε κάτω. Ξαναέστησε τη φάτνη 10 μέτρα πιο μακριά από το δημαρχείο, σε ένα ξενοδοχείο, και έκανε μήνυση.
Πιθανόν αν στη φάτνη αντί για τις μπανάλ «συνηθισμένες χριστουγεννιάτικες φιγούρες» υπήρχαν «συγκεκριμένοι καλλιτεχνικοί χαρακτήρες», όπως ο Μάικλ Τζάκσον ή η Μαντόνα, ή αν ήταν μια φάτνη με τα 54 λουλακί πρόβατα του Fofana από το Μάλι, κάτι που είδαμε στο πλαίσιο της Documenta στην Αθήνα, η κατασκευή να είχε καλύτερη τύχη.

Τα Χριστούγεννα όμως δεν έχουν τίποτα το «καλλιτεχνικό» ούτε κάτι το «πολιτιστικό», αν τελικά δεν είσαι «ακροδεξιός». Αφήστε που, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, δεν είναι καν γιορτή.
Ας τα καταργήσουμε, λοιπόν, μια ώρα αρχύτερα και, αν αυτό δεν μπορεί να γίνει από μόνο του, ας το διευκολύνουμε με δικαστικές αποφάσεις.

Ο δυτικός πολιτισμός, κομμάτι του οποίου είναι και η χριστιανική θρησκεία, δέχεται εδώ και χρόνια μια επίθεση άνευ προηγουμένου, προκειμένου να διαγράψει την ιστορική μνήμη του, τις αναφορές του, το περιεχόμενό του και, τέλος, την ίδια του την ύπαρξη.
Σε όλους αυτούς που συμμετέχουν στην αποδόμηση του πολιτισμού μας απαντάμε ό,τι και ο δήμαρχος του Bėziers. «Οι παραδόσεις μας είναι αδιαπραγμάτευτες»!

*Διδάκτωρ Διδακτικής Γλωσσών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Paris III - Sorbonne Nouvelle

Keywords
Τυχαία Θέματα