Ισότιμα δικαιώματα για μηχανικούς ΤΕΙ και ΑΕΙ

Ισότιμα δικαιώματα για μηχανικούς ΤΕΙ και ΑΕΙ13.12.2018Παιδεία

Με τη σύμφωνη γνώμη του Τεχνικού Επιμελητηρίου, το σχέδιο έρχεται σε διαβούλευση

Ανοίγει ο δρόμος προκειμένου οι απόφοιτοι μηχανικοί ΤΕΙ να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα εφάμιλλα αυτών των διπλωματούχων μηχανικών πανεπιστημίου (Πολυτεχνείου).

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε το σχέδιο πρότασης της σχετικής επιτροπής για το πλαίσιο πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες,

βάσει προσόντων που προσδίδουν οι τίτλοι σπουδών που αποκτούν οι πτυχιούχοι Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. Δομικών Εργων ή Εργων Υποδομής (ή ισοδύναμης κατεύθυνσης), ενώ μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα το σχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Με βάση τους υπάρχοντες νομικούς περιορισμούς, η επιτροπή κατέληξε σε ομόφωνο πόρισμα που δίνει τέλος στην ομηρία χιλιάδων πτυχιούχων μηχανικών ΤΕ και ταυτόχρονα τους αναβαθμίζει επαγγελματικά και επιστημονικά με τη σύμφωνη γνώμη του ΤΕΕ. Για πρώτη φορά υπάρχει η δυνατότητα ομοφωνίας για τη θέσπιση σαφών επαγγελματικών και επιστημονικών ορίων σε ό,τι αφορά την ανάληψη τεχνικής ευθύνης για τους πτυχιούχους ΤΕ.

Σύμφωνα με το σχέδιο, δίνεται η δυνατότητα στους πολιτικούς μηχανικούς ΤΕ να συνεργάζονται ισότιμα και αρμονικά με τους διπλωματούχους μηχανικούς στο 70% και πλέον των έργων του ελευθερίου επαγγέλματος του μηχανικού και σε πολλά έργα που υπάγονται στους νέους αντισεισμικούς κανονισμούς με πλήρη αυτοδυναμία, δυνατότητα που τους δίνεται για πρώτη φορά επισήμως, ενώ και το ΤΕΕ αποφάσισε να εγγράψει τους μηχανικούς ΤΕ στα μητρώα του, κίνηση που εκτιμάται ότι θα ομαλοποιήσει τις σχέσεις στον επαγγελματικό χώρο των πολιτικών μηχανικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα