Ισοπέδωσαν τους Ελληνες και τώρα πανηγυρίζουν για το... υπερπλεόνασμα 4,2%

Ισοπέδωσαν τους Ελληνες και τώρα πανηγυρίζουν για το... υπερπλεόνασμα 4,2%24.04.2018Παρασκήνιο

► Ανήλθε (για το 2017) στο 4,2%, πιστοποιώντας την αφαίμαξη από τη φορολαίλαπα και τις εισφορές
► Και το χρέος «πέταξε» στα 314 δισ. ευρώ
► ΝΔ: Οφείλεται στη συνειδητή επιλογή της υπερφορολόγησης
► Μοσκοβισί: Δεν ζητήθηκε να μη γίνουν μειώσεις στις συντάξεις το 2019

Η υπερφορολόγηση, οι υψηλές ασφαλιστικές

εισφορές και η στάση πληρωμών στο Δημόσιο οδήγησαν στη δημιουργία ενός πρωτογενούς πλεονάσματος-μαμούθ, το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, ανήλθε για το 2017 στο 4,2%.

Το πρωτογενές πλεόνασμα, που πλήρωσαν με αίμα και δάκρυα οι Ελληνες πολίτες, είναι υπερδιπλάσιο από αυτό που χρειαζόταν να πετύχει η Ελλάδα (1,75% του ΑΕΠ) και στέρησε από την πραγματική οικονομία σημαντικά κεφάλαια, συρρικνώνοντας ταυτόχρονα τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι, πλέον, οι αιτιάσεις του ΔΝΤ για αδυναμία επίτευξης των πρωτογενών πλεονασμάτων (άσχετα αν αυτά επιτεύχθηκαν με συνταγής λιτότητας) δεν έχουν καμία βάση. Πιστεύει δε ότι θα διατηρηθούν αυτά τα υψηλά πλεονάσματα και το τρέχον έτος, δεδομένου ότι οι φόροι παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, όπως επίσης και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Ανακοίνωση

Οπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, τα στοιχεία της Eurostat «δείχνουν ότι όχι μόνο είναι εφικτός ο στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και τα επόμενα χρόνια, αλλά και ότι θα υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις και κοινωνικές δαπάνες κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο». Τα στοιχεία αυτά μπορεί να ενδυναμώνουν σε κάποιον βαθμό τη θέση της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, και ιδιαίτερα με το ΔΝΤ, για ταχύτερη εφαρμογή των ψηφισμένων περικοπών στο αφορολόγητο (το 2020) από το 2019, ωστόσο η καθυστέρηση υλοποίησης των 85 προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένεται να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα και να τρενάρει τις συζητήσεις για το χρέος.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και δεν έχει διευκρινίσει στη βάση ποιων μέτρων εκτιμά πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα διαμορφωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον στόχο του προγράμματος. Για φέτος, το Ταμείο θεωρεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι στο 2,9% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 3,5% του ΑΕΠ, χωρίς όμως να ζητά πρόσθετα μέτρα.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο, η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2018 και την επόμενη χρονιά. Είναι η τρίτη χρονιά από το 2015 που ο Προϋπολογισμός ξεπερνά τον στόχο. Η χώρα πέτυχε το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα 4,19%, έναντι στόχου για μόλις 0,5%.

----

Και το χρέος «πέταξε» στα 314 δισ. ευρώ

Υστερα από 6,5 χρόνια αδυσώπητης μνημονιακής λιτότητας, το δημόσιο χρέος όχι μόνο δεν έχει μειωθεί, αλλά αντιθέτως εξακολουθεί να διογκώνεται σε επίπεδα πάνω από 314 δισ. ευρώ, κρατώντας δέσμιες την οικονομία και τη χώρα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η Eurostat, η Ελλάδα είχε και το 2017 το υψηλότερο χρέος ανά την Ε.Ε. (στο 178,6% του ΑΕΠ).

Μετά την Ελλάδα, έπονται με διαφορά η Ιταλία (στο 131,8% του ΑΕΠ), η Πορτογαλία (στο 125,7% του ΑΕΠ), το Βέλγιο (στο 103,1%) και η Ισπανία (στο 98,3%). Συνολικά, 15 από τα 28 κράτη-μέλη είχαν χρέος υψηλότερο από το 60% του ΑΕΠ. Τα κράτη με το χαμηλότερο χρέος ήταν η Εσθονία (9%), το Λουξεμβούργο (23%), η Βουλγαρία (25,4%), η Τσεχία (34,6%) και η Ρουμανία (36,4%).

----

ΝΔ: Οφείλεται στη συνειδητή επιλογή της υπερφορολόγησης

Αμεση ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην είδηση για το πλεόνασμα «μαμούθ» της τάξης του 4,2% του ΑΕΠ για το 2017, που ξεπέρασε ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, με τον Χρήστο Σταϊκούρα (φωτό) να επισημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν δικαιούται να πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο οφείλεται στη συνειδητή επιλογή της να υπερφορολογήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον τομεάρχη Οικονομικών της Ν.Δ., αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης δεν είναι άλλο από τη «συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους και την αδυναμία επίτευξης των αναπτυξιακών στόχων».

Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, το ερώτημα είναι κατά πόσο είναι βιώσιμο ένα πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο στηρίζεται στην υπερφορολόγηση και όταν η χώρα βρίσκεται σε «σημαντική αναπτυξιακή υστέρηση» έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Πάντως, και η Ενωση Κεντρώων σχολίασε δηκτικά την είδηση για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αναφέροντας: «Ο πρωθυπουργός ξέχασε να μας πει για πόσα χρόνια θα έχουμε υψηλά πλεονάσματα και για πόσα χρόνια θα είναι δεσμευμένη η δημόσια και δημοτική περιουσία των Ελλήνων».

----

Μοσκοβισί: Δεν ζητήθηκε να μη γίνουν μειώσεις στις συντάξεις το 2019

Η κυβέρνηση δεν έχει προτείνει να μη γίνουν οι -νομοθετημένες για την 1η Ιανουαρίου 2019- νέες μειώσεις στις συντάξεις, αποκάλυψε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή.

Στην απάντηση που έδωσε έπειτα από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, ο επίτροπος Οικονομικών τόνισε: «Οι ελληνικές Αρχές συμφώνησαν στο συμπληρωματικό μνημόνιο συνεννόησης του Ιουλίου 2017 να προβούν στην αναπροσαρμογή των τρεχουσών και των νέων συντάξεων, και στο πάγωμα των συντάξεων με βάση τον πληθωρισμό έως το 2021».

Επιπλέον, ο επίτροπος διέψευσε κατηγορηματικά τη φημολογία ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει να μην ισχύσουν οι περικοπές από το 2019, αποκαλύπτοντας: «Οι ελληνικές Αρχές δεν πρότειναν τροποποιήσεις στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή δεν προτίθεται να προτείνει μονομερώς την τροποποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί σε σχέση με το πρόγραμμα του ΕΜΣ για στήριξη της σταθερότητας».

Keywords
Τυχαία Θέματα