ΚΥΣΕΑ: Στην αναμονή για τους εξοπλισμούς από Γαλλία - ΗΠΑ

ΚΥΣΕΑ: Στην αναμονή για τους εξοπλισμούς από Γαλλία - ΗΠΑ24.04.2018Άρθρα

Δεν υπήρξε απόφαση για την αναβάθμιση των F-16, εμπλοκή λόγω διαφωνίας για το πλάνο των πληρωμών

Υπό το κράτος των τουρκικών προκλήσεων από τη Θράκη έως την Κύπρο συνεδρίασε χθες, εσπευσμένα, το ΚΥΣΕΑ υπό τον Αλέξη

Τσίπρα, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα με στόχο την άμεση θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεων. Στο τραπέζι έπεσε το θέμα της αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16, καθώς οι προθεσμίες πιέζουν και οι Αμερικανοί έχουν δώσει περιθώριο έως τις 30 Απριλίου για να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στην παραγγελία για την αναβάθμιση των 85 μαχητικών (55 αεροσκάφη F-16 Block 52+ και 30 μαχητικά τύπου F-16 Block 52+ Advanced), τα οποία θα εκσυγχρονιστούν στην πιο νέα έκδοση Viper, χωρίς όμως να ανάψει πράσινο φως καθώς υπήρξε εμπλοκή λόγω διαφωνιών για το πλάνο πληρωμών. Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε μόνο την ενεργοποίηση υποπρογράμματος για την υποστήριξη των αεροσκαφών C-27.

Σε εκκρεμότητα παρέμεινε και η απόκτηση των δύο γαλλικών φρεγατών τύπου FREMM με χρονομίσθωση, ενώ φαίνεται ότι «ξεκλειδώνει» η προμήθεια υλικών για τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Mirage, των οποίων η διαθεσιμότητα είναι χαμηλή, κυρίως λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Το σύνολο του νέου εξοπλιστικού πακέτου, αν υλοποιηθεί ολόκληρο, αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισ. Η ελληνική πλευρά, με φόντο την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, κινείται ταχύτατα για την ενοικίαση γαλλικών φρεγατών, ώστε αυτές να ενταχθούν στο Πολεμικό Ναυτικό μέσα στο καλοκαίρι, καλύπτοντας το κενό έως το 2023, οπότε υπολογίζεται ότι θα παραληφθούν οι νέες γαλλικές φρεγάτες τύπου Belh@rra.

Εξισορροπητικά

Οι FREMM αποτελούν ισχυρό επιθετικό όπλο και αναμένεται να λειτουργούν εξισορροπητικά τόσο στο Αιγαίο όσο και ευρύτερα στην ανατολική Μεσόγειο, καλύπτοντας την κυπριακή ΑΟΖ. Οι δύο φρεγάτες αναμένεται να παραχωρηθούν με πενταετές leasing στο Π.Ν. με το σύνολο του εξοπλισμού τους, που περιλαμβάνει πυραύλους τύπου Exocet, αντιαεροπορικό σύστημα τύπου Aster 15, αλλά και πυραύλους τύπου Cruise (MdCN) με εμβέλεια περίπου 1.000 χιλιομέτρων. Oταν λήξει ο χρόνος μίσθωσης των δύο FREMM το 2023, τότε εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία αγοράς των δύο υπερσύγχρονων φρεγατών τύπου Belh@rra.

Η ένταξη φρεγατών FREMM εκ των πραγμάτων θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πολλαπλασιάσει την αποτρεπτική δύναμη της χώρας στο Αιγαίο, καθώς το τουρκικό πολεμικό ναυτικό δεν διαθέτει τέτοια πλοία.

----

Σκοπιανό: Σε γραμμή Σημίτη τώρα ο Φίλης!

Την ώρα που ο Νίκος Κοτζιάς ετοίμαζε βαλίτσες για τη Βιένη, όπου θα έχει αύριο νέες συνομιλίες με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ντιμιτρόφ και τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο Νίκος Φίλης συνέχιζε να κινείται «εκτός γραμμής» της κυβέρνησης. Ταυτίστηκε μάλιστα με τους Κ. Σημίτη και Ευ. Βενιζέλο, ζητώντας διμερή συμφωνία με διεθνή επικύρωση αντί της αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, για να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.

Σε χθεσινή του συνέντευξη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Συμφωνώ με την άποψη που διατύπωσαν και ο κ. Βενιζέλος και άλλοι και ο κ. Σημίτης ότι μια διεθνής συμφωνία, διμερής, ανάμεσα σε Ελλάδα - ΠΓΔΜ με τη σφραγίδα του ΟΗΕ και της Ε.Ε. έχει ισχύ έναντι οποιασδήποτε συνταγματικής ή άλλης ρύθμισης στη γειτονική χώρα».

Οι δηλώσεις αυτές του Νίκου Φίλη, που αποτελούν ακόμα μία διαφοροποίησή του από την κυβερνητική πολιτική, έρχονται στον απόηχο των δηλώσεων τόσο του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ όσο και του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, που δείχνουν ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις και αδυναμία εξεύρεσης λύσης μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο. Σε αυτές τις συνθήκες αποτελεί ερωτηματικό κατά πόσον ο κ. Φίλης κινείται όντως εκτός γραμμής ή αποτελεί «λαγό» της κυβέρνησης για μια εθνική υποχώρηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα