Ηρεμολόγιο Τετάρτης 24/04/2024

● Το υπουργείο Πολιτισμού φέρνει στη Βουλή σχέδιο νόμου με το οποίο προβλέπεται η συγχώνευση του ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) με το ΕΚΚ (Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου) κάτω από έναν ενιαίο φορέα.

● Οπως ήταν αναμενόμενο, το νομοσχέδιο προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις από «τους ανθρώπους του σινεμά», όπως πολλοί εξ αυτών αρέσκονται να αυτοαποκαλούνται.

● Οι άνθρωποι της λογικής και όχι του σινεμά, πάντως, θεωρούν ότι και η κυβέρνηση

και οι αντιδρώντες έχουν άδικο. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες σαν βασικός χρηματοδότης αριστεριστών κουλτουριάρηδων, τις ταινίες των οποίων δεν βλέπουν ούτε οι κατσαρίδες των σινεμά, θα έπρεπε να κλείσει και να ξανανοίξει σε εντελώς νέα και υγιή βάση. Ολα τα υπόλοιπα είναι διαιώνιση του γνωστού προβλήματος. Και το νομοσχέδιο το ίδιο σενάριο ξαναλανσάρει, ελαφρώς παραλλαγμένο – για να χωρέσουν και οι μητσοτακίστας – κουλίστας σινεματζήδες.

● Πάντως, μια οργάνωση που ονομάζεται Save Greek Cinema έστειλε κείμενο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στο οποίο δηλώνουν, μεταξύ άλλων: «Η έννοια “δημιουργία” μπαίνει πλέον σε εισαγωγικά, καθώς μετατρέπεται ολοκληρωτικά σε “παραγωγή”.

● Η εθνική κινηματογραφία αφενός ταυτίζεται ως “προϊόν” με την τηλεόραση, αφετέρου εξαϋλώνεται κάτω από την ομπρέλα του όρου “οπτικοακουστικό”, που χωράει από βιντεοπαιχνίδια, μέχρι εφαρμογές μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μέσα σε αυτό το σκεπτικό είναι προφανές ότι ο δημιουργός, κινηματογραφιστής, ντοκιμαντερίστας, μικρομηκάς δεν θα βρει καμία θέση. […] Για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτος ο ρόλος του ΕΚΚ ως φορέα στήριξης της καλλιτεχνικής δημιουργίας. […] Καλούμε την κινηματογραφική κοινότητα να σταθεί απέναντι σε αυτό το μόρφωμα που βάζει ταφόπλακα στην κινηματογραφική τέχνη στην Ελλάδα».

● Πάντως, οι διαμαρτυρόμενοι δεν χρειάζεται να ανησυχούν ότι ένα νομοσχέδιο θα βάλει «ταφόπλακα στην κινηματογραφική τέχνη στην Ελλάδα». Αυτή έχει μπει εδώ και δεκαετίες από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

π

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ηρεμολόγιο Τετάρτης 24042024,iremologio tetartis 24042024