Ο Ερντογάν διεκδικεί ανοιχτά τη Μεγίστη!

Με προκλητική NAVTEX «προσάρτησε» το ελληνικό νησί, την ώρα που ο Μητσοτάκης «επενδύει» στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Βλέποντας τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή να αλλάζουν ραγδαία, ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως αλλάζει τη στρατηγική του, αποφασίζοντας να επαναφέρει ολόκληρη τη Δύση σε ένα «ανατολίτικο παζάρι». Ο Τούρκος πρόεδρος έχει αφήσει για τα καλά πίσω του το προσωπείο του «καλού παιδιού» που φορούσε το προηγούμενο διάστημα, και πλέον είτε ο ίδιος είτε οι υπουργοί του ανεβάζουν τους τόνους,

αναζητώντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη για την πεινασμένη -γεωπολιτικά- Αγκυρα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι πως χθες, ενόσω η ελληνική και η τουρκική πλευρά συζητούσαν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η Αγκυρα έσπευσε να εκδώσει NAVTEX, αμφισβητώντας την κυριαρχία στο Καστελόριζο.

Το ενδιαφέρον στοιχείο στην όλη υπόθεση είναι πως ακόμα και αυτή η πρόκληση ανήμερα των ελληνοτουρκικών συζητήσεων δεν άλλαξε ούτε στο ελάχιστο την προσπάθεια ωραιοποίησης του διαλόγου, που συντηρείται από την Αθήνα με κάθε κόστος εδώ και τόσους μήνες. Αντίθετα, η ελληνική πλευρά -και ενώ η Τουρκία στην πραγματικότητα αμφισβήτησε τη συμφωνία ΕλλάδαςΑιγύπτου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών- αρκέστηκε να κοινοποιεί φωτογραφίες από τη συνάντηση, μιλώντας για το δήθεν καλό κλίμα.

Συγκεκριμένα και ενώ οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές του Σταθμού Ηρακλείου εξέδωσαν χθες το μεσημέρι τη NAVTEX HA14 -354/25 για πραγματοποίηση στρατιωτικών δραστηριοτήτων, χωρίς πυρά, νατοϊκών δυνάμεων στην περιοχή της θάλασσας του Καστελορίζου το διάστημα από 22 μέχρι 24 Απριλίου, η Τουρκία έσπευσε λίγο αργότερα να εκδώσει τη δική της αναγγελία για την ίδια άσκηση, υποστηρίζοντας ότι οι ελληνικές Αρχές ήταν αναρμόδιες.

Η Αγκυρα παράνομα υποστηρίζει ότι η έκδοση NAVTEX για τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή όπου θα πραγματοποιηθεί η νατοϊκή άσκηση ανήκει στην Τουρκία και στον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας, ο οποίος εξέδωσε δική του NAVTEX. Μάλιστα, η Τουρκία πρόκειται να συμμετάσχει με δικές της δυνάμεις στην εν λόγω άσκηση.

Κοινώς, την ώρα που οι δυο πλευρές φωτογραφίζονταν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας με στόχο να δείξουν σε όλη τη Δύση πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν περάσει σε φάση αναθέρμανσης, η τουρκική πλευρά επέστρεφε στην πολιτική των προκλήσεων, βάζοντας στο στόχαστρο ακόμα μια φορά το ακριτικό Καστελόριζο.

Υπενθυμίζεται ότι η Αγκυρα τους τελευταίους δύο μήνες έχει προχωρήσει σε παράνομη έκδοση NAVTEX στο Αιγαίο, όπου για πρώτη φορά συνδέει την εθνική κυριαρχία με τη ναυσιπλοΐα, θέτοντας ευθέως ζήτημα κυριαρχίας νησιών, νησίδων και βραχονησίδων, εμμένοντας παράλληλα στο παράλογο αφήγημα περί αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα