ΗΡΕΜΟΛΟΓΙΟ Μ. Παρασκευής 22/04/2022

➤Ο διευθυντής του ραδιοφώνου του Σκάι ονομάζεται Βασίλης Χιώτης. Ενα από τα -δυστυχώς λίγα- χαριτωμένα γνωρίσματα της δημόσιας παρουσίας του είναι το γεγονός ότι προφέρει με ιδιαίτερο τρόπο δύο ημίφωνα σύμφωνα: το (υγρό) λ και το (ένρινο) ν.

➤Ο κ. Χιώτης, κάθε φορά που προφέρει λέξη με αυτά τα σύμφωνα, η οποία ακολουθείται από τα φωνήεντα η, ι, υ ή τα δίψηφα φωνήεντα ει, οι, προσθέτει πριν από το φωνήεν το αρχαιότατον ημίφωνο γιωτ, το γνωστό σε όλους j.

➤Ας δώσουμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα του τύπου της χιώτειας προφοράς: Νjίκος, Βασίλjης, νjηπενθές, λjύρα, λjοιπόν, Νjείλος,

βολjίδα.

➤Αυτή η ιδιαιτερότητα, η οποία παραπέμπει σε ντοπιολαλιά, είναι το ατού του. Δυστυχώς, υπάρχει και το… μείον του, το οποίον είναι οι απόψεις του.

➤Μία εξ αυτών τη διατύπωσε στην τηλεόραση του Σκάι, όπου είπε: «Να μη μιζεριάζουμε μέρα που είναι, τα 50 ευρώ δεν είναι λjίγα, τα 600 ευρώ τον χρόνο, αν τα αθροίσεις, πάλjι είναι πολλά»!

➤Λίγα είναι, κύριε Χιώτη, τα 50 ευρώ, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε χρεώνει, με τις δικές του εσφαλμένες πολιτικές, με 5.000 και 10.000 ευρώ ετησίως, που κοστίζει η λαίλαπα των ανατιμήσεων στα καταναλωτικά αγαθά, στην ενέργεια και στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

➤Επίσης, είναι κάπως προκλjητικό να απευθύνεται ένας καλοπλjηρωμένος δημοσιογράφος στον λαό, που υποφέρει εδώ και 12 χρόνια από οικονομική δυσπραγία και πανδημίες, και να του υποδεικνύει να μη… μιζεριάζει.

➤Αυτού του είδους οι συμβουλές ακούγονται πιο πολύ σαν δούλεμα και πρόκληση. Σαν να λέμε «και πολjύ σού πάει το πενηντάρικο, λjιγούρη. Τσάκωσέ το τώρα και μην γκρινιάζεις».

➤Ο κ. Χιώτης προφανώς δεν το λέει για να ακουστεί έτσι, αλλά έτσι ακούγεται.

➤Επιπλέον, η κριτική στα ψίχουλα που πετάει από το χλjιδάτο τραπέζι της εξουσίας στο… πόπολο ο ζάπλουτος Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι μιζέρια, είναι επιβαλλόμενη αντίδραση σκεπτομένων ανθρώπων.
π

Keywords
Τυχαία Θέματα