Ιατρικά λάθη σκότωσαν τη 13χρονη

Ιατρικά λάθη σκότωσαν τη 13χρονη23.01.2019Ρεπορτάζ

Εκαναν στην κοπέλα χειρουργείο για σκωληκοειδίτιδα, αγνοώντας συμπτώματα περιτονίτιδας! Τι καταγγέλλει ο πατέρας

Από τη
Ρίτα Μελά

Πείτε τους να κλείσουν τις παιδιατρικές κλινικές στα Νοσοκομεία της Λαμίας και της Λάρισας. Είναι νεκροταφεία. Εάν είχα πάει το παιδί μου στην Αθήνα, στο Παίδων, θα ζούσε τώρα... Σπαρακτικά είναι τα λόγια του Ταξιάρχη Κουτσοπάνου, πατέρα της άτυχης 13χρονης Ιωάννας που έσβησε το περασμένο Σάββατο στο Νοσοκομείο της Λάρισας.

Σύμφωνα με την πλευρά της οικογένειας, αλλά και της ιατροδικαστικής έκθεσης, οι γιατροί στα Νοσοκομεία Λαμίας και Λάρισας, όπου διακομίστηκε διαδοχικά το κοριτσάκι, αγνόησαν βασικά συμπτώματα που οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι έχει περιτονίτιδα, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσουν στην ενδεδειγμένη χειρουργική επέμβαση. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το παιδί τελικά υπεβλήθη σε επέμβαση αφαίρεσης σκωληκοειδίτιδας!

Η ιατροδικαστική εξέταση της Ιωάννας Κουτσοπάνου από τη Λαμία έγινε χθες το πρωί στη Θεσσαλονίκη από την Ελένη Ζαγγελίδου και παρουσία δύο ιατροδικαστών της οικογενείας. Οπως δήλωσε η κυρία Ζαγγελίδου, ο θάνατος προήλθε από περιτονίτιδα (φλεγμονή στην κοιλιά) χωρίς να εντοπίζει την αιτία.

Η οικογένεια εκτιμά ότι η περιτονίτιδα «είναι αποτέλεσμα της ρήξεως του στομάχου». Σύμφωνα με ιατροδικαστικές πηγές, ρήξη στομάχου μπορεί να προέλθει από διάφορες αιτίες, όπως χρόνιο έλκος αλλά και σφάλμα χειρουργικού χειρισμού κατά τη διαδικασία παροχέτευσης των υγρών του ασθενούς που έχει υποβληθεί σε επέμβαση. Οι ιατροδικαστές έχουν στείλει δείγματα στο ΑΠΘ προκειμένου να γίνουν ιστολογικές εξετάσεις για να εντοπίσουν την αιτία της περιτονίτιδας.

Εισαγωγή με οξύ πόνο

Η 13χρονη μαθήτρια εισήχθη γύρω στις 5 το πρωί της περασμένης Παρασκευής στα Επείγοντα του Γ.Ν. Λαμίας με οξύ πόνο στην κοιλιά. Περίπου στις 15.00 αποφασίστηκε η διακομιδή της στο Γ.Ν. Λάρισας, όπου στις 19.00 μπήκε εσπευσμένα στο χειρουργείο. Στις 9 το βράδυ του Σαββάτου το κορίτσι άφησε την τελευταία πνοή του.

Οι γονείς καταθέσανε μήνυση στην Εισαγγελία της Λάρισας σε βάρος γιατρών των Γ.Ν. Λάρισας και Λαμίας. H κηδεία της άτυχης Ιωάννας θα γίνει σήμερα, στις 12.00, στη Μητρόπολη Λαμίας. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων διέταξαν Ενορκη Διοικητική Εξέταση.

Keywords