Η υπόσχεση του Μπ. Τζόνσον στη Βόρεια Ιρλανδία

Η υπόσχεση του Μπ. Τζόνσον στη Βόρεια Ιρλανδία01.08.2019Πρόσωπα

Σε δεσμεύσεις που είναι αμφίβολο πως μπορεί να τηρήσει προχώρησε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον...

..., υποσχόμενος στους εκπροσώπους κομμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας πως θα εμμείνει στη δέσμευση της κυβέρνησης στην ιρλανδική ειρηνευτική συμφωνία και σε μια υπόσχεση να μην υπάρξει επιστροφή σε ένα σκληρό σύνορο (αφορά τους τελωνειακούς ελέγχους), όπως και αν εξελιχτεί το Brexit.

Την ίδια ώρα πάντως ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ διαμήνυε στον Βρετανό ομόλογό του μέσω

συνέντευξής του, που δημοσιεύτηκε χθες, πως η Ιρλανδία δεν πρόκειται να δεχτεί εκφοβισμό στις συνομιλίες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Με τη διαφωνία μεταξύ του Λονδίνου και του Δουβλίνου για τα σχέδια αναφορικά με τα ιρλανδικά σύνορα να έχει γίνει το πλέον επίμαχο ζήτημα στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για τη συμφωνία της εξόδου, ο Τζόνσον κάλεσε την Ιρλανδία να καταργήσει τη ρήτρα του λεγόμενου «backstop» που προέβλεπε η συμφωνία, την οποία διαπραγματεύτηκε η προκάτοχός του Τερέζα Μέι.

«Η Ιρλανδία δεν πρόκειται να δεχτεί εκφοβισμό γι' αυτό το θέμα και, ως κυβέρνηση και ως χώρα, πιστεύω ότι θα εμμείνουμε στη θέση μας» δήλωσε ο Βαράντκαρ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Irish Daily Mirror».

Ο Βαράντκαρ πρόσθεσε, επιπλέον, ότι η Ιρλανδία έχει την «απόλυτη στήριξη» από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το θέμα του backstop.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα