Η Τουρκία έστειλε πάλι το «Yavuz» για γεώτρηση στην Κύπρο!

Η Τουρκία έστειλε πάλι το «Yavuz» για γεώτρηση στην Κύπρο!20.01.2020Άρθρα

Χωρίς τέλος οι προκλήσεις του «σουλτάνου», που εκμεταλλεύεται και την «αφωνία» των ΟΗΕ - Ε.Ε. για τους τσαμπουκάδες του

Ρεπορτάζ Γιώργος Χατζηδημητρίου

Συνεχίζοντας να περιφρονεί προκλητικά τη διεθνή νομιμότητα και φερόμενη ως κράτος-πειρατής, η Τουρκία έστειλε την περασμένη Παρασκευή το γεωτρύπανο «Yavuz» στη νότια Κύπρο, ανακοινώνοντας

ότι θα προχωρήσει σε έρευνα σε περιοχή εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, συγκεκριμένα στο «ερευνητικό τεμάχιο 8», το οποίο έχει αδειοδοτηθεί στις ευρωπαϊκές εταιρίες ΕΝΙ και ΤΟΤΑL.

Πρόδηλο είναι ότι το καθεστώς Ερντογάν μόνο απρόβλεπτο δεν είναι, καθώς εμφανίζεται απολύτως έτοιμο να υλοποιήσει τον επεκτατικό σχεδιασμό που έχει εξαγγείλει στις θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου με στόχο την επιβολή τετελεσμένων.

Μεγαλομανία

Το θράσος και η μεγαλομανία του επίδοξου «σουλτάνου» αποχαλινώνονται από την απουσία πειστικών διεθνών αντιδράσεων εκ μέρος του ΟΗΕ και της Ε.Ε., οι οποίες στην καλύτερη περίπτωση εξαντλούνται σε ρητορικές αποδοκιμασίες, αλλά και από τη στάση των ΗΠΑ και της Ρωσίας, που κλείνουν τα μάτια στον τουρκικό επεκτατισμό.

Είναι ενδεικτικό ότι, αν και ολοκληρώθηκε ήδη η παράνομη γεώτρηση στο Οικόπεδο 7 και οι έρευνες επεκτείνονται τώρα στη νότια Κύπρο, σε μια κλιμάκωση των προκλήσεων, ο ΟΗΕ δεν βρήκε να ψελλίσει ούτε μια υποτυπώδη καταδίκη σε βάρος της Τουρκίας, ενώ τα περιβόητα μέτρα που θα λάμβανε η Ε.Ε. αραχνιάζουν στα συρτάρια των Βρυξελλών.

Επαναλαμβάνοντας τα συνήθη, πληκτικά και νερόβραστα ευχολόγια που δεν έχουν καμία απολύτως έμπρακτη συνέπεια, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Πίτερ Στάνο δήλωσε: «Πρέπει να γίνονται σεβαστά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η αρχή της καλής γειτονίας και η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα επί των θαλάσσιων ζωνών όλων των κρατών-μελών. Ολα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να συμμορφώνονται με αυτές τις αρχές και πρέπει να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

Μένει να αποδειχθεί βεβαίως, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αν το υψηλού κινδύνου παιχνίδι της Αγκυρας θα πετύχει όλους τους στόχους του, δεδομένου ότι η βεντάλια των στρατηγικών επιδιώξεών της έχει απλωθεί σε πολλά «γήπεδα».

Το βέβαιο είναι ότι το τουρκικό καθεστώς κάθε άλλο παρά απομονωμένο είναι - όπως ισχυρίζονται στους διαδρόμους του ΥΠΕΞ, προσφέροντας, για ψυχολογικούς κυρίως λόγους, μια δική τους εκδοχή της δεινής πραγματικότητας. Παρά την εχθρική στάση της Γερμανίας, η οποία απέφυγε να καλέσει την Ελλάδα στη χθεσινή διάσκεψη στο Βερολίνο, η Αθήνα αιφνιδιάστηκε δυσάρεστα για ακόμα μια φορά τον τελευταίο καιρό, ενώ η απειλή για βέτο που εκτόξευσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να πέφτει στο κενό. «Βέτο για ποιον λόγο; Η διάσκεψη δεν δεσμεύει την Ε.Ε., διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» σχολίασε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο Χριστοδουλίδης

Από την άλλη, ο ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ισχυρίζεται ότι «οι ενέργειές μας έχουν θωρακίσει νομικά και πολιτικά τα θαλάσσιά μας όρια», την ώρα που το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, πιστό στο δόγμα της συνεκμετάλλευσης, ανακοινώνει ότι «αν βρούμε φυσικό αέριο στην περιοχή 8, θα το μοιραστούμε».

Κορυφαίοι διπλωμάτες της Ε.Ε. υποστήριζαν χθες ότι «η Ενωση είναι σε θέση να αποφασίσει στοχευμένες κυρώσεις εναντίον των προσώπων ή των οντοτήτων που είναι υπεύθυνα για μη εγκεκριμένες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο ή που εμπλέκονται σ’ αυτές τις δραστηριότητες». Υπό το πρίσμα αυτό, αναμένεται με ενδιαφέρον η σημερινή Σύνοδος των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες, όπου, κατά πληροφορίες, θα συζητηθεί ένας ενδεικτικός κατάλογος μέτρων.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι «επιδίωξη της Τουρκίας είναι η εξυπηρέτηση επεκτατικών βλέψεων μέσω δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους. Ωστόσο οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου δεν μπορούν να παράξουν έννομα αποτελέσματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα