Η πρώτη καταδίκη καθολικού Αρχιεπισκόπου στην Ιστορία!

Η πρώτη καταδίκη καθολικού Αρχιεπισκόπου στην Ιστορία!23.05.2018Πρόσωπα

Ο Φίλιπ Γουίλσον κρίθηκε ένοχος για συγκάλυψη σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών τη δεκαετία του '70

Από την
Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Αυστραλιανό δικαστήριο κήρυξε χθες ένοχο τον Αρχιεπίσκοπο Αδελαΐδας Φίλιπ Γουίλσον για συγκάλυψη σεξουαλικής κακοποίησης πολλών παιδιών τη δεκαετία του '70. Με την απόφαση αυτή ο Γουίλσον έγινε ο ανώτερος καθολικός κληρικός στον κόσμο που κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για το συγκεκριμένο

αδίκημα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Γουίλσον είχε αποκρύψει τη σεξουαλική κακοποίηση αρκετών αγοριών που ήταν παπαδάκια σε εκκλησία της Νέας Νότιας Ουαλίας από τον παιδόφιλο κληρικό Τζέιμς Φλέτσερ.

Ο Φλέτσερ καταδικάστηκε τελικά το 2004 για τη σεξουαλική κακοποίηση εννέα αγοριών και πέθανε στη φυλακή δύο χρόνια αργότερα. Ενα από τα θύματά του, ο Πίτερ Κρεγκ, κατέθεσε στη δίκη του Γουίλσον, υποστηρίζοντας ότι του είχε περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια την κακοποίηση που υπέστη από τον Φλέτσερ, πέντε χρόνια μετά το γεγονός.

Ο Αρχιεπίσκοπος, ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι δεν θυμόταν τη συγκεκριμένη συζήτηση. Αλλο ένα θύμα του Φλέτσερ, που κράτησε την ανωνυμία του, υποστήριξε ότι, όταν ήταν 11 ετών, είχε μιλήσει για τη δική του κακοποίηση στον Γουίλσον κατά τη διάρκεια εξομολόγησης. Ο κληρικός κατηγόρησε το παιδί ότι λέει ψέματα και του επέβαλε ως τιμωρία να πει 10 φορές το «Πάτερ ημών»! Ο δικαστής Ρόμπερτ Στόουν έκρινε ως αναληθή τον ισχυρισμό του Αρχιεπισκόπου ότι δεν θυμόταν τα περιστατικά, παρότι ο 67χρονος Γουίλσον έχει διαγνωσθεί με Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με τον Στόουν, ο κληρικός γνώριζε ότι «αυτό που άκουγε από τα θύματα ήταν ένας αξιόπιστος ισχυρισμός, αλλά ο κατηγορούμενος ήθελε να προστατεύσει την Εκκλησία και τη φήμη της»!

Με μια λιτή ανακοίνωση η Εκκλησία ανέφερε ότι «ο Γουίλσον ήταν, φυσικά, απογοητευμένος» με την ετυμηγορία. Τα θύματα, ωστόσο, εξήραν την απόφαση, ενώ το πάλαι ποτέ παπαδάκι, ο Πίτερ Κρεγκ, δήλωσε στους δημοσιογράφους χαρακτηριστικά: «Ελπίζουμε πως η απόφαση θα αποκαλύψει την υποκρισία, την εξαπάτηση και την κατάχρηση εξουσίας και εμπιστοσύνης που επέδειξε η Εκκλησία».

Keywords
Τυχαία Θέματα