Η «πασαρέλα» της Βουλής με... ψιλοτάκουνα και παντόφλες

Η «πασαρέλα» της Βουλής με... ψιλοτάκουνα και παντόφλες02.09.2018Πρόσωπα

Εντυπωσιακές γυναικείες παρουσίες που κάνουν αίσθηση, αλλά και ντύσιμο τύπου παραλίας που δεν αρμόζει στον χώρο

Η Βουλή είναι το λίκνο της Δημοκρατίας, είναι ένας χώρος ιερός και είναι απαράδεκτο να υπάρχουν βουλευτές και υπουργοί που ντύνονται με τρόπο απαξιωτικό. Ωστόσο πλέον το «ντύσιμο παραλίας»

αποτελεί καθημερινό φαινόμενο από όσους δείχνουν να περιφρονούν ακόμα και την υποψία dress code στο Κοινοβούλιο.

Στην αντίπερα όχθη, πολλές είναι οι εντυπωσιακές γυναικείες παρουσίες που δύσκολα περνούν απαρατήρητες από τα κοινοβουλευτικά έδρανα, σπάζοντας τη μονοτονία της ανδροκρατούμενης Βουλής με το μαύρο κοστούμι και την γκρίζα γραβάτα.

Αν και οι γυναίκες βουλευτίνες και υπουργοί προσπαθούν διακαώς να υποβαθμίσουν τον ρόλο της εξωτερικής τους εμφάνισης, υποστηρίζοντας λίγο ως πολύ πως αυτά είναι ανούσιες λεπτομέρειες και πως εκείνο που μετρά είναι η σωστή πολιτική εκπροσώπηση της χώρας, είναι εκείνες που διαχρονικά συγκεντρώνουν τα βλέμματα, αποσπώντας είτε θετικά είτε αρνητικά σχόλια.

Ποιες είναι όμως οι πιο εντυπωσιακές και κομψές παρουσίες του ελληνικού Κοινοβουλίου που μαγνητίζουν, δίνοντας μια γεύση από πασαρέλα στην ομολογουμένως ψυχρή αίθουσα της Ολομέλειας, αλλά και ποιες εκείνες που δέχονται αρνητικά σχόλια για την εμφάνισή τους;

Η κομψή Εφη με την πανάκριβη γκαρνταρόμπα

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Εφη Αχτσιόλου, κατά γενική ομολογία μία από τις κομψότερες παρουσίες του ελληνικού Κοινοβουλίου. Από τη στιγμή που υπουργοποιήθηκε τα σχόλια για την εμφάνισή της υπήρξαν πλείστα, αρχικά επειδή η σημερινή της εμφάνιση απέχει παρασάγγας από το ατημέλητο στιλ του παρελθόντος, κάτι που γίνεται εύκολα αντιληπτό με μια απλή ματιά σε προγενέστερες φωτογραφίες. Εκεί φαίνεται ξεκάθαρα το προηγούμενο... ακατέργαστο, αριστερό στιλ που είχε υιοθετήσει. Η στροφή της Εφης Αχτσιόγλου προς τη μόδα ταυτίστηκε χρονικά με την πολιτική της εκτόξευση, αφού από τότε που ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας εντυπωσιάζει με το στιλ της. Μάλιστα, πολλές φορές ντύνεται τόσο κομψά που μοιάζει να βρέθηκε κατά λάθος σε αυτήν την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, η ιδιαίτερα προσεγμένη εμφάνισή της έχει προκαλέσει αντιδράσεις, επειδή το γούστο της είναι ιδιαίτερα ακριβό. Οπως έχει γίνει γνωστό, η υπουργός της πρώτη φορά Αριστεράς «τιμά» πολύ συχνά γνωστό κατάστημα της Αθήνας, στο οποίο ξοδεύει μερικές χιλιάδες ευρώ σε μηνιαία βάση.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι να πηγαίνει η ίδια να ψωνίζει, φοβούμενη προφανώς μην τη συλλάβει ο φωτογραφικός φακός να αγοράζει αφειδώς πανάκριβα ρούχα εν μέσω οικονομικής κρίσης. Αντιθέτως, υπάλληλοι του καταστήματος πηγαίνουν στο σπίτι της τα ρούχα και την τελική επιλογή την κάνει ο προσωπικός στιλίστας που έχει προσλάβει. Μάλιστα, η κυρία Αχτσιόγλου «πιάστηκε» προσφάτως να φορά πανάκριβο μεταξωτό πουκάμισο στα χρώματα της άμμου. Το πουκάμισο που επέλεξε έχει ιδιαίτερη υπογραφή, καθώς ανήκει στη φίρμα Zeus + Dione, που -ως γνωστόν- ανήκει εξ ημισείας στη Μαρέβα Μητσοτάκη. Με μια πρόχειρη ματιά στο ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρίας διαπιστώνει κανείς ότι το συγκεκριμένο πουκάμισο κοστίζει 370 ευρώ...

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως αν και η υπουργός Εργασίας στρέφεται συνήθως σε ασφαλείς επιλογές, πολλές φορές έχει ντυθεί ανάρμοστα και εκτός πρωτοκόλλου dress code. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ντύσιμό της την περασμένη εβδομάδα, κατά τη έκτακτη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου, λόγω των πυρκαγιών. Η κυρία Αχτσιόγλου εμφανίστηκε με στενό σύνολο με ντεκολτέ, κόκκινο κραγιόν και μπούκλα κομμωτηρίου, ενώ περπατούσε με χαρακτηριστικό αέρα και αυτοπεποίθηση. Η παραπάνω εμφάνιση προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, καθώς θεωρήθηκε εκτός τόπου και χρόνου και ότι δεν άρμοζε στο πένθος στο οποίο έχει βυθιστεί η χώρα.

Οι «γαλάζιες» εμφανίσεις με στιλ που ξεχωρίζουν

Οι εμφανίσεις που ξεχωρίζουν θετικά για το στιλ και την κομψότητά τους ανήκουν στη συντριπτική πλειονότητα σε «γαλάζιες» βουλευτίνες. Για πολλούς η βουλευτής και πρώην υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη θεωρείται η πιο καλοντυμένη της Βουλής. Οπως και να ’χει, είναι ομολογουμένως μία από τις ομορφότερες και πλέον καλοντυμένες Ελληνίδες πολιτικούς. Το προσωπικό στιλ της είναι άκρως προσεγμένο, απλό σε γενικές γραμμές, αλλά πάντα με μια προσθήκη μιας σέξι εσάνς, ενώ άψογο είναι το μακιγιάζ και το χτένισμά της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της γοητείας που ασκεί είναι το γεγονός ότι πάρα πολλοί κοινοβουλευτικοί δηλώνουν... ερωτευμένοι μαζί της. Ξεχωρίζει πάντως, εκτός της εμφάνισής της, και για τον δυναμισμό και την αυτοπεποίθησή της.

Την ίδια ώρα, από μια τέτοια λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει η Ελενα Ράπτη, μία από τις πιο όμορφες παρουσίες. Από τη στιγμή που πάτησε το πόδι της στη Βουλή αποτέλεσε μέτρο σύγκρισης για όλες τις υπόλοιπες βουλευτίνες, ενώ πολλοί τη χαρακτηρίζουν «χάρμα ιδέσθαι». Η αδιαμφισβήτητη ομορφιά της, μάλιστα, ευθύνεται και για την ενασχόληση των μέσων μαζικής ενημέρωσης εκτός από την πολιτική της καριέρα και με την προσωπική της ζωή.

Πάντως, τα μέσα έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με την προσωπική ζωή και της Κατερίνας Μάρκου, που ξεχωρίζει με την ψηλόλιγνη παρουσία της. Η κυρία Μάρκου έχει προκαλέσει πολλές φορές τα θετικά σχόλια, καθώς, αν και είναι γνωστή σαφώς για τις ασφαλείς επιλογές της, το ντύσιμό της είναι αυστηρό και προσεγμένο, ενώ δεν έχει υποπέσει ποτέ σε σοβαρό στιλιστικό σφάλμα.

Κλασικό, αλλά στιλάτο είναι και το ντύσιμο της Αννας Καραμανλή. Ο ανδρικός πληθυσμός της Βουλής, άλλωστε, δεν έμαθε τώρα την όμορφη Αννα Καραμανλή, καθώς προέρχεται από τον χώρο του αθλητισμού, ενώ πριν πολιτευτεί παρουσίαζε την «Αθλητική Κυριακή», όπου κι εκεί ξεχώριζε για την κομψότητά της αλλά και για τις... καμπύλες της.

Πάντα κομψές και περιποιημένες είναι και άλλες «γαλάζιες», από την Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και την Ντόρα Μπακογιάννη μέχρι τη Μαρία Αντωνίου και τη Σερραία Φωτεινή Αραμπατζή. Από τις βουλευτίνες της πλειοψηφίας, πάντως, υπάρχουν αρκετές που θεωρούνται προσεγμένες, χωρίς ωστόσο να παραδίδουν... μαθήματα στιλ.

Περιποιημένες είναι η Ολγα Γεροβασίλη, η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά των ΑΝ.ΕΛ., αλλά και η νεαρή Νατάσα Γκαρά που, αν και απλή, το -κατά τα λεγόμενα πολλών ανδρών συναδέλφων της- ευειδές πρόσωπο και η αγαλματένια κορμοστασιά της σώζουν την κατάσταση. Θετικά σχόλια αποσπά και η Νίνα Κασσιμάτη, που άλλωστε έχει πληθώρα θαυμαστών και από πολιτικούς αλλά και από δημοσιογραφικούς κύκλους.

Τέλος, από τις συριζαίες βουλευτίνες φιλότιμη προσπάθεια καταβάλλει εσχάτως η Κατερίνα Ιγγλέζη, αφού από το χύμα, «εξαρχειώτικο» στιλ της έχει μετεξελιχθεί σε μια πολύ προσεγμένη παρουσία, με περιποιημένο ντύσιμο και αυστηρό αλλά μοντέρνο μαύρο καρεδάκι, με πολλούς να σχολιάζουν πως έχει έχει υποστεί «ολική επαναφορά». Και μόνο για την προσπάθεια και την εξέλιξη αξίζει να συμπεριληφθεί στη λίστα μας!

Τα up και τα down στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ.

Απογοητευτικές, πάντως, είναι οι εμφανίσεις πολλών γυναικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος. Από την απεριποίητη αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Θεανώ Φωτίου, στην… ντεμοντέ κοινοβουλευτική εκπρόσωπο Φωτεινή Βάκη, οι συριζαίες θεωρούνται εν πολλοίς απεριποίητες, αφού επιλέγουν τις περισσότερες φορές ατημέλητα, casual ρούχα, ενώ και το μακιγιάζ και το χτένισμα είναι εξίσου αφρόντιστα.
Τίμια προσπάθεια κάνει τους τελευταίους μήνες, μετά τη μεταγραφή της στον ΣΥΡΙΖΑ, η Θεοδώρα Μεγαλοοικόνομου. Η βουλευτής, αν και ομολογουμένως… το προσπαθεί, πολλές φορές οδηγείται σε υπερβολές, με το αποτέλεσμα να μην την κολακεύει, ιδίως αν συνυπολογίσει κανείς το όχι και τόσο επιτυχημένο μακιγιάζ.

Οσο για τη Θεοδώρα Τσάκρη, που σε καμία περίπτωση δεν περνά απαρατήρητη από τα βουλευτικά έδρανα, η παρουσία της είναι το λιγότερο υπερβολική. Θα λέγαμε πως τολμά στιλιστικά, ωστόσο το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό, καθώς το ντύσιμό της παραείναι βραδινό, με θηριώδη δεκαπεντάποντα και στενά σατέν φορέματα που δεν ταιριάζουν στο Κοινοβούλιο. Στον αντίποδα βρίσκεται η Ελενα Κουντουρά. Ομολογουμένως το πρόσωπο και η κορμοστασιά του πρώην μοντέλου και νυν υπουργού Τουρισμού έχει υμνηθεί από τους μεγαλύτερους οίκους ομορφιάς σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η ίδια, άλλωστε, έχει υπογράψει πανάκριβα συμβόλαια με γνωστές εταιρίες καλλυντικών και ρούχων. Ωστόσο, από τότε που ενεπλάκη με την πολιτική έχει αποτάξει το παρελθόν της, φορώντας εξαιρετικά κλασικά και συντηρητικά ρούχα, που έχουν οδηγήσει πολλούς να τη χαρακτηρίσουν «του κατηχητικού».

Διολισθαίνει το dress code με Τ-shirts, γιλέκα και σανδάλια

Από τότε που ανέβηκε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει αρχίσει η ενδυματολογική διολίσθηση των βουλευτών και των υπουργών, με την όλη κατάσταση πλέον να έχει ξεφύγει. Πολλοί βουλευτές, κυρίως από το κυβερνητικό στρατόπεδο, έχουν αφήσει σπίτι τα σακάκια τους, ενώ για γραβάτα πλέον ούτε λόγος.

Από τους πρώτους που οδήγησαν στην κατρακύλα του dress code της Βουλής ήταν ο μοιραίος Γιάνης Βαρουφάκης, που επέλεγε πάντα, όσο ήταν υπουργός, να προκαλεί, ακόμη και με το ντύσιμό του. Χίπικα σακάκια, πολύχρωμα πουκάμισα με λογής λογής παρδαλά σχέδια και φυσικά φορεμένα εκτός παντελονιού, αλλά και απλά T-shirts ήταν οι κεντρικές επιλογές του για το βήμα της Βουλής.

Ωστόσο, δεν ήταν και δεν είναι ο μόνος. Καθημερινά βλέπουμε υπουργούς, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, να κυκλοφορούν με εφηβικά σακίδια και τσαλακωμένα ρούχα, ενώ αντί του σακακιού, πρωταγωνιστεί το γνωστό γιλέκο του Νίκου Φίλη και του Γρηγόρη Ψαριανού.

Ο δε τελευταίος ήδη από το 2007, όταν πρωτοεξελέγη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι από τους πρωτοπόρους αρνητές του dress code. Αν αναλογιστεί κανείς βέβαια ότι πλέον πολιτικοί εμφανίζονται στη Βουλή ξεκάλτσωτοι με σανδάλια -βλέπε τον νέο αντιπρόεδρο Κώστα Ζουράρι-, μάλλον το γιλέκο φαντάζει όαση... Επιπροσθέτως, ένας άλλος βουλευτής, πάλι από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που εκλέγεται σε νησιωτική περιφέρεια, εθεάθη στους διαδρόμους της Βουλής με κόκκινο σορτς!

Ωστόσο, μέχρι πριν από λίγα χρόνια κανένας βουλευτής δεν διανοούνταν να κυκλοφορήσει χωρίς γραβάτα στο Κοινοβούλιο. Η διολίσθηση άρχισε από το 2005 και μετά, και έχει κορυφωθεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα, οι συστάσεις για τις ενδυματολογικές επιλογές είναι συχνό φαινόμενο. Ηδη από το 2013 ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ως πρόεδρος της

Επιτροπής Δεοντολογίας και σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, είχε απευθύνει αυστηρές συστάσεις, τονίζοντας πως παλαιότερα ο ενδυματολογικός κώδικας ήταν καλύτερος και πως «δεν μπορεί να μπαίνουν βουλευτές στην Ολομέλεια του Σώματος με ξεχειλωμένα μπλουζάκια. Είναι θέμα σεβασμού προς το Κοινοβούλιο».

Πρόσφατα η άκρως «καλοκαιρινή» εμφάνιση βουλευτών στην Ολομέλεια εξόργισε τον Ανδρέα Λοβέρδο, που επέκρινε το ντύσιμό τους. «Δεν είμαι κονφορμιστής, αλλά εν πάση περιπτώσει πρέπει η εμφάνιση να ανταποκρίνεται στο Κοινοβούλιο, δεν γίνεται να μπαίνουμε στη Βουλή με περιβολή πλαζ και προπόνησης» είπε πριν από δύο μήνες ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Οπως και να ’χει, είναι αδήριτη ανάγκη όλοι, άνδρες και γυναίκες, να αντιληφθούν ότι οι δημόσιοι λειτουργοί οφείλουν να προσέχουν την εικόνα τους. Το θέμα της εμφάνισης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρείται δευτερεύον, ούτε είναι δυνατόν να θεωρούνται μόδα και τάση τα σκισμένα μπλουζάκια και τζιν, και οι σαγιονάρες στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση, η εξωτερική εμφάνιση αποτυπώνει ανάγλυφα και την ποιότητα αλλά και το ήθος αυτών που μας κυβερνούν.

Keywords
βουλη, ντορα μπακογιαννη, υπουργοι, εμφάνιση, αθηνα, συγκεκριμένο, ολγα, ελενα, αννα, συριζα, ελλαδα, πουκάμισα, αδήριτη, τζιν, ρια αντωνιου, σταση εργασιας, μετρο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τονια αντωνιου, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, βαρουφακης, τελη κυκλοφοριας 2013, αλλαγη ωρας 2013, βουλευτες, υπουργειο εργασιας, το θεμα, βημα, θεμα, καριερα, μοδα, ομορφια, ρουχα, σημερινη, το βημα, φορεματα, φωτογραφιες, χρωματα, ωρα, αδήριτη, αξιζει, αννα, απλα, αυτοπεποιθηση, βρισκεται, γεγονος, γευση, γιλεκο, γινει, γινεται, γιλεκα, εδρανα, ελενα, ευκολα, αιθουσα, ευρω, ειπε, εβδομαδα, εμφάνιση, εξελιξη, ευκλειδης, ζωη, ιδια, η στροφη, θεοδωρα, εικονα, κυβερνηση, κυρια, λαθος, λεπτομερειες, λειπει, λιβανι, λικνο, μαυρο, μακιγιαζ, ματια, μηνες, μπλουζακια, μνεια, μαρια, τζιν, ντυσιμο, ντορα, παντα, ολγα κεφαλογιαννη, ολγα, ομορφη, οχθη, πενθος, ποιοτητα, υπογραφη, ρολο, σαγιοναρες, σανδαλια, συγκεκριμένο, σπιτι, σχεδια, σχολια, ταση, φιρμα, φυσικα, φορα, χυμα, χρηστος, χρονικα, οαση, ανηκει, εμφανισεις, ερωτευμενοι, φακος, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, μοιαζει, πουκάμισα, θετικα
Τυχαία Θέματα