Αναδρομικά: Αρον άρον μαζεύουν το «χαράτσι»

Αναδρομικά: Αρον άρον μαζεύουν το «χαράτσι»30.03.2019Παρασκήνιο

Ετοιμάζουν ρύθμιση που θα απαλλάσσει από εισφορά αλληλεγγύης τα ποσά που δόθηκαν στους δικαιούχους ειδικών μισθολογίων

Σε φουλ προεκλογικούς ρυθμούς κινείται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που αποφάσισε, με σημαντική καθυστέρηση, να εξαιρεθούν από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης

τα αναδρομικά ποσά που δόθηκαν σε 400.000 εν ενεργεία και συνταξιούχους λειτουργούς του Δημοσίου (που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια).

Με την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων οι φωστήρες του υπουργείου Οικονομικών συνειδητοποίησαν ότι κινδυνεύει να εξατμιστεί το πολιτικό όφελος από την καταβολή 800.000.000 ευρώ για αναδρομικά που δόθηκαν στο τέλος της περασμένης χρονιάς.

Οπως ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, στα αναδρομικά ποσά είχε παρακρατηθεί φόρος εισοδήματος 20% και θεωρούνται αυτοτελώς φορολογούμενα. Ως εκ τούτου, τα ποσά αυτά δεν θα προστεθούν στα τακτικά φορολογητέα εισοδήματα των δικαιούχων και έτσι δεν θα επιβαρυνθούν φέτος με επιπλέον φόρο εισοδήματος, καθώς δεν θα φορολογηθούν εκ νέου με βάση την κλίμακα φόρου για τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες.

Ωστόσο, τα συνολικά φορολογητέα αναδρομικά, συμπεριλαμβανομένων και των ποσών που δεν εισπράττονται καν από τους δικαιούχους λόγω παρακράτησης φόρου εισοδήματος 20%, δεν απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Δηλαδή, στα ποσά αυτά θα επιβληθεί, τελικά, ειδική εισφορά με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10% σε κάθε περίπτωση κατά την οποία τα συνολικά εισοδήματα του δικαιούχου, από όλες τις πηγές, υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, ένας στρατιωτικός με ετήσιες τακτικές φορολογητέες αποδοχές από μισθούς 20.000 ευρώ για το έτος 2018, ο οποίος έλαβε χθες ποσό αναδρομικών 4.000 ευρώ, κατόπιν παρακράτησης φόρου 1.000 ευρώ, θα πρέπει να εμφανίσει στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλει το 2019 ως αυτοτελώς φορολογηθέν εισόδημα το ποσό των 5.000 ευρώ. Επί του ποσού αυτού θα κληθεί να πληρώσει με το εκκαθαριστικό της φορολογικής του δήλωσης ειδική εισφορά αλληλεγγύης 5%, δηλαδή 250 ευρώ (ο συντελεστής 5% προκύπτει από την κλίμακα υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης).

Αυτό το «πλασματικό» εισόδημα των αναδρομικών, μάλιστα, είναι η αιτία για να «ψαλιδιστούν» ή και να χαθούν κοινωνικά επιδόματα, π.χ. το επίδομα τέκνων.
Ετσι, στο υπουργείο Οικονομικών τρέχουν στο «και πέντε» για να διορθώσουν τουλάχιστον το πρόβλημα με την εισφορά αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με διαρροές από το γραφείο της υφυπουργού Κ. Παπανάτσιου στο ΑΠΕ, το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να προχωρήσει στην εξαίρεση από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των αναδρομικών που καταβλήθηκαν στους δικαιούχους των ειδικών μισθολογίων.
Πηγές από το περιβάλλον της υφυπουργού αναφέρουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα, σε νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών για τον αιγιαλό, θα περιληφθεί διάταξη που θα προβλέπει την εξαίρεση, αν και ήδη έχει αρχίσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στις οποίες θα δηλωθούν τα ποσά των αναδρομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα