Η Ιλαμ Αχμέντ σε εκστρατεία προστασίας των Κούρδων

Η Ιλαμ Αχμέντ σε εκστρατεία προστασίας των Κούρδων20.02.2019Ειδήσεις

Με αίτημα μόνιμη διεθνή δύναμη

Η επικεφαλής των Κούρδων της Συρίας Ιλαμ Αχμέντ, που θεωρείται μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη εξουσία στη χώρα, απηύθυνε έκκληση στη Δύση για τη δημιουργία μιας μόνιμης διεθνούς δύναμης στη μεθοριακή περιοχή Τουρκίας - Συρίας, η οποία θα προστατεύει τους Κούρδους από την Τουρκία.

Για τον λόγο αυτό η Αχμέντ ηγείται αντιπροσωπίας η οποία θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον, στο Παρίσι και το Λονδίνο με στόχο να πείσει τη Δύση

να μην «προδώσει τους Κούρδους» μετά την νίκη έναντι των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα, πάντως, με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, οι ΗΠΑ επιδιώκουν τη δημιουργία μιας σχεδόν αυτόνομης περιοχής στην ανατολική όχθη του Ευφράτη και για τον λόγο αυτό η Ουάσινγκτον αρνείται να παραδώσει τον έλεγχο των εδαφών της βορειοανατολικής Συρίας στις κυβερνητικές δυνάμεις.

Καταγγελία

Ο κ. Λαβρόφ προειδοποίησε την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της να μην επιχειρήσουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή. Οπως επισήμανε, η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων θα έχει θετική συνέπεια στις προσπάθειες για διευθέτηση της κρίσης.

Επίσης χαρακτήρισε παράνομα τα σχέδια για μεταβίβαση του ελέγχου στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη της Συρίας, επισημαίνοντας ότι η Ουάσινγκτον απαγορεύει στους συμμάχους της να επενδύσουν στην ανάπτυξη των απελευθερωμένων περιοχών της Συρίας, οι οποίες ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση. Ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι η λύση για τη Συρία θα βασιστεί στη Συνθήκη των Αδάνων του 1998, βάσει της οποίας επιτρέπεται στις δυνάμεις της Τουρκίας να πραγματοποιούν επιχειρήσεις στα συριακά εδάφη.

Keywords
Τυχαία Θέματα