Η ηχώ της Αρχαίας Μεσσήνης

Η ηχώ της Αρχαίας Μεσσήνης21.05.2018Τέχνες

Tuned City: Για τρεις ημέρες 60 καλλιτέχνες θα ανιχνεύσουν μουσικά το παρελθόν

Aν ο αρχαιολογικός χώρος της Μεσσήνης ήταν ήχος, ποιος θα ήταν; Μπορεί το ερώτημα να φαντάζει περίεργο, ωστόσο η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση επιχειρεί να προσεγγίσει μια περιοχή... μουσικά, «μεταμορφώνοντας» την αρχαία πόλη σε ένα ανεξάντλητο ηχοτοπίο, ώστε να επανασυστηθεί στο κοινό.

Αυτή είναι, εν ολίγοις, η ουσία του «Tuned City», του διεθνούς

μουσικού τριημέρου, ενός προγράμματος που θα λάβει χώρα από την 1η έως τις 3 Ιουνίου στην Αρχαία Μεσσήνη, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Οπως εξηγούν οι διοργανωτές, το «Tuned City» παρουσιάζει καλλιτεχνικό έργο και θεωρητικές θέσεις για τον ήχο στο πλαίσιο αστικών και αρχιτεκτονικών καταστάσεων, δίνοντας έμφαση σε πρωτότυπες προσεγγίσεις στον ρόλο του ήχου και της ακρόασης.
Οι προηγούμενοι σταθμοί του «Tuned City», που συνήθως διεξάγεται σε κεντρικές ευρωπαϊκές μητροπόλεις, είναι το Βερολίνο (2008), το Ταλίν (2011) και οι Βρυξέλλες (2013). Μάλιστα, στην Αρχαία Μεσσήνη θα βρεθούν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο για να παρουσιάσουν νέα έργα.

Το σκεπτικό

Τι προβάλλουμε πάνω σε έναν χώρο όπως αυτός; Πώς ανιχνεύουμε και διατηρούμε την ιστορία του και πώς αυτό διαμορφώνει τις σύγχρονες και μελλοντικές πολιτισμικές ταυτότητες; Τι βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια και ανάμεσα στα εμφανή μνημειακά ευρήματα; Για τρεις ημέρες, η αρχαιοελληνική πόλη της Μεσσήνης μεταμορφώνεται σε μια τεράστια πλατφόρμα καλλιτεχνικής παραγωγής και παρουσιάσεων, συζητήσεων και διαμεσολάβησης της τέχνης του ήχου και της μουσικής σε δημόσιους χώρους.

Τα έργα είναι ηχητικές εγκαταστάσεις, περίπατοι και διαλέξεις, συναυλίες, αλλά και συμμετοχικά δρώμενα. Ολες οι εγκαταστάσεις αποτελούν νέες αναθέσεις για τη συγκεκριμένη διοργάνωση του «Tuned City» και η ανάπτυξη και η παραγωγή τους έχουν γίνει ειδικά για το συγκεκριμένο περιβάλλον των χώρων της Αρχαίας Μεσσήνης και του χωριού Μαυρομμάτι.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες που θα δώσουν το «παρών» στην Αρχαία Μεσσήνη, το πρώτο τριήμερο του Ιουνίου, είναι η ερμηνεύτρια Σαβίνα Γιαννάτου, ο διαπρεπής καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και ανασκαφέας της Αρχαίας Μεσσήνης Πέτρος Θέμελης, καθώς και καλλιτέχνες από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Μεξικό και το Βέλγιο.

Το πρόγραμμα έχουν επιμεληθεί ο Carsten Stabenow («Τuned City», Βερολίνο) και o Μανώλης Μανουσάκης («Medea Electronique», Αθήνα). Η δράση υλοποιείται με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του δικτύου «Interfaces», που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα