Η γλυκα της ψυχής σου: Λίγα λόγια από καρδιάς:

Η γλυκα της ψυχής σου: Λίγα λόγια από καρδιάς: 15.01.2019Πρόσωπα

H δράση της προσευχής σε κάνει αλλιώτικο. Και αυτό επειδή μπήκες μέσα στον Θεό και έχεις πιάσει το νόημα της ειρήνης του Χριστού

Γράφει ο
π. Ανδρέας Κονάνος

Μη λες «εγώ μιλάω στον Θεό», ενώ έχεις να μιλήσεις στον άντρα σου τόσες μέρες, και κρατάτε μούτρα και απόσταση τόσο καιρό. Κάνε κάτι να τα βρείτε! Δεν μπορείς να νιώσεις τον Θεό; Νιώσε τότε κάτι πιο κοντινό σου.

Κάτι πιο υλικό και αισθητό. Πάρε ένα γλαστράκι και πότιζέ το. Ή, ένα σκυλάκι. Και φρόντιζέ το. Και μόνο που θα πεις «Θα βγάλω το σκυλάκι βόλτα», γίνεται μια ρωγμή μέσα σου.

Αυτή η αίσθηση, ότι βγαίνω από το άτομό μου, από το εγώ μου, από τον στενό μου ορίζοντα, και φροντίζω και κάποιον άλλον και νοιάζομαι για κάποιον άλλον -είτε είναι ένα λουλούδι είτε είναι ένα σκυλάκι, ένα γατάκι, ένα άλλο πλάσμα, εκτός από τον εαυτούλη μου- είναι μια καλή αρχή για να μπω σ’ αυτό το κλίμα που λέγεται προσευχή. Απλά πράγματα. Είναι ωραίο να κάνουμε προσευχή.

Πιστεύω ότι σήμερα που διάβασες αυτά τα λόγια θα κάνεις λίγη. Και θα αφιερώσεις κι εσύ την καρδιά σου λίγο στον Θεό. Για να μπει μέσα, να σε γαληνέψει και να σε ξεκουράσει. Εύχομαι να το νιώσεις σαν ένα spa της ψυχής σου. Πρόκειται για χαλάρωση και relax της ψυχής. Μετά ησυχάζεις. Γλαρώνεις. Ηρεμείς. Μεταμορφώνεσαι. Μου 'λεγε ένας γνωστός μου: «Οταν γυρίζω από το Αγιον Ορος, νιώθω μια γαλήνη που κρατά δέκα μέρες! Αντί να νευριάσω με το παραμικρό, γίνονται πράγματα παράξενα! Ο,τι και να συμβεί στο σπίτι, μένω απαθής, ήρεμος και ήσυχος. Και αναρωτιέται η γυναίκα μου: “Τι σε 'ποτίζουν' εκεί που πας και δεν έχεις νεύρα;”».

Είναι η δράση και η επενέργεια της προσευχής που σε κάνει αλλιώτικο. Ακριβώς επειδή μπήκες μέσα στον Θεό! Και μετά είσαι αλλιώς. Είσαι «φτιαγμένος». Οπως οι άλλοι φτιάχνονται από το αλκοόλ, εσύ φτιάχνεσαι από την προσευχή. Μόνο που εσύ δεν χάνεις τη λογική και τη διαύγειά σου. Φτιάχνεσαι. Αλλά χωρίς κρασί, χωρίς τσίπουρο, χωρίς ουίσκι και κονιάκ. Μόνο με Αγιο Πνεύμα. Και βιώνεις μια άλλη κατάσταση: Βλέπεις, και δεν βλέπεις. Ακούς, και δεν ακούς. Σου λένε θέματα στενόχωρα ή εκνευριστικά, κι εσύ τα βλέπεις με άλλο μάτι, με άλλο βάθος, διότι έχεις αγγίξει ακριβώς αυτό το μυστικό βάθος της προσευχής. Εχεις βυθιστεί -έστω για λίγη ώρα- εκεί όπου δεν υπάρχει ταραχή. Εχεις πιάσει το νόημα της ειρήνης του Χριστού.

Ο πότε, μετά, δεν ταράζεσαι με κάτι που, λογικά, άλλες φορές θα σε τάραζε πολύ. Λοιπόν, νομίζω ότι κι εγώ τώρα, αν συνεχίσω, θα σε εκνευρίσω. Είπαμε ήδη αρκετά. Ευχαριστώ πολύ για την αγάπη σου και για την προσευχή της αγάπης που θα κάνεις. Και για σένα. Και για όσους αγαπάς. Και για όσους δεν πολυαγαπάς. Και για τον άνθρωπό σου. Και για να σωθεί ο γάμος σου. Αν θες, κάνε και για μένα. Ας μας ενώνει η αληθινή καρδιακή προσευχή.


*Από το βιβλίο του π. Ανδρέα Κονάνου «Ολα του γάμου δύσκολα» των εκδόσεων Αθως

Keywords
Αναζητήσεις
η γλυκα του χριστου στη καρδια
Τυχαία Θέματα