Η επιστολή του φονιά που «δείχνει» τρομοκρατία

Η επιστολή του φονιά που «δείχνει» τρομοκρατία20.03.2019Ειδήσεις

Τι αναφέρουν οι ολλανδικές Αρχές για το γράμμα που άφησε στο αυτοκίνητό του ο Τούρκος δολοφόνος της Ουτρέχτης

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Aν και χθες οι συγγενείς του 37χρονου μακελάρη στο τραμ της Ουτρέχτης είχαν σπεύσει να δηλώσουν σε τουρκικά μέσα ότι οι λόγοι της επίθεσης ήταν οικογενειακοί, μία επιστολή που βρέθηκε μέσα στο αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγε ο δράστης δίνει στο μακελειό οσμή τρομοκρατίας - ένα σενάριο που από την αρχή δεν είχαν αποκλείσει

οι ολλανδικές Αρχές.

Αν και το περιεχόμενο του γράμματος δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, σε κοινή τους ανακοίνωση, Αστυνομία και Εισαγγελία δήλωσαν ότι στοιχεία που εντόπισαν (συμπεριλαμβανομένης της επιστολής) τους κάνουν να εξετάζουν «σοβαρά» το ενδεχόμενο του τρομοκρατικού κινήτρου.
Οι Αρχές διαβεβαίωσαν επίσης ότι δεν κατάφεραν να εντοπίσουν «καμιά σχέση» ανάμεσα στον τουρκικής καταγωγής κύριο ύποπτο και στα θύματα. Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, εκτός από τον 37χρονο Τούρκο Γκιοκμέν Τανίς, οι Αρχές κρατούν ακόμη δύο υπόπτους, έναν 23χρονο και έναν 27χρονο.

Μεσίστιες σημαίες

Οι ολλανδικές Αρχές έδωσαν χθες περισσότερες πληροφορίες και για τα θύματα: από τα πυρά του δράστη έπεσαν νεκροί μια 19χρονη γυναίκα και δύο άνδρες, ηλικίας 28 και 49 ετών, ενώ σε σοβαρή κατάσταση παραμένουν ακόμη δύο νεαρές γυναίκες, 20 και 21 ετών, και ένας 74χρονος άνδρας.
Χθες, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα της φονικής επίθεσης, οι βουλευτές του ολλανδικού Κοινοβουλίου τήρησαν ενός λεπτού σιγή, ενώ οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες στα δημόσια κτίρια σε ολόκληρη την Ολλανδία.

Το μήνυμα «Ουτρέχτη μείνε δυνατή» εμφανίστηκε σε φωτεινές πινακίδες σε διάφορα σημεία της πόλης.
Βάσει της ολλανδικής νομοθεσίας, ο Τανίς θα οδηγηθεί ενώπιον δικαστή μέχρι αύριο, Πέμπτη, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος του.

Ο Τανίς είχε βαρύ ποινικό μητρώο: είχε καταδικαστεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ πρόσφατα είχε κρατηθεί αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος μέχρι τη δίκη του τον Ιούλιο, δεσμευόμενος ότι θα συνεργαζόταν με τις Αρχές.

Αν και ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος είχε επιχειρήσει να εκμεταλλευΤεί το τρομοκρατικό χτύπημα της Νέας Ζηλανδίας για μικροπολιτικούς σκοπούς, χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος -υπό το βάρος και της καταγωγής του δράστη-, σημειώνοντας ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του εξετάζουν με προσοχή το θέμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα