«Η Ελληνίδα μάνα» που κοσμεί το Κοινοβούλιο

«Η Ελληνίδα μάνα» που κοσμεί το Κοινοβούλιο07.03.2019Άρθρα

Η ιστορία με το κορυφαίο άγαλμα που φιλοτέχνησε ο Χρ. Καπράλος

Από την
Κατερίνα Κανάκη

Το κορυφαίο άγαλμα «Η Ελληνίδα μάνα», του σπουδαίου Χρήστου Καπράλου, κοσμεί εδώ και 15 χρόνια τον περίβολο του ελληνικού Κοινοβουλίου. Το 2003, η Βουλή αποφάσισε να προβεί σε μια πράξη υψηλού συμβολισμού, τοποθετώντας το επιβλητικό άγαλμα στο ανατολικό μέρος του μεγάρου, με τα αποκαλυπτήρια να γίνονται σε πανηγυρικό κλίμα από τον πρόεδρο της Βουλής

Απόστολο Κακλαμάνη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου. «Η Βουλή των Ελλήνων εκπληρώνει σήμερα το συμβολικό της χρέος απέναντι στην πιο ιερή μορφή της ανθρώπινης ύπαρξης, τη μάνα.

Στην Ελληνίδα μάνα, στην κάθε μάνα σ' όλη τη Γη» είχε αναφέρει τότε ο πρόεδρος της Βουλής. Ο Χρήστος Καπράλος φιλοτέχνησε το ορείχαλκο γλυπτό στα χρόνια της Κατοχής και μοντέλο του ήταν η ίδια η μητέρα του. Βέβαια, στο πρόσωπό της απεικονίζεται όχι μόνο εκείνη, αλλά η αγωνίστρια μάνα κάθε απλού ανθρώπου. Είναι ξεκάθαρα ένα σύμβολο οικουμενικό, που συγκινεί. Ποια ήταν, όμως, η Ευγενία Καπράλου, η μητέρα και μοντέλο του γλύπτη; Η «κυρα-Βγενά», όπως την αποκαλούσαν, έζησε πολύ φτωχικά παιδικά χρόνια. Παντρεύτηκε τον Θόδωρο Καπράλο και μαζί απέκτησαν τρία παιδιά. Ηταν μια μάνα λαϊκή και σκληρά εργαζόμενη (καπνοφύτισσα). Η κυρα-Βγενά στήριξε με πάθος και επιμονή τον γλύπτη υιό της. Ηταν εκείνη που όχι μόνο τον εμψύχωνε και τον στήριζε ηθικά, αλλά στεκόταν ακίνητη για ώρες για να την αποτυπώσει ο Χρήστος Καπράλος. Αξιζε τον κόπο!

Να σημειωθεί ότι αυτό δεν είναι το μόνο έργο του καλλιτέχνη που φιλοξενεί η Βουλή, μια και στο περιστύλιο της αίθουσας συνεδριάσεων της Ολομέλειας έχει τοποθετηθεί και το μνημείο της μάχης της Πίνδου. Πρόκειται για μια ανάγλυφη ζωφόρο μήκους 40 μέτρων (!) και ύψους 1,10 μέτρου, που εξιστορεί σε επτά επεισόδια τα περάσματα από την Ειρήνη, τον Πόλεμο, την Κατοχή, την Αντίσταση και πάλι την Ειρήνη και τη Συμφιλίωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα