«Αρατε πύλας» για την τέχνη

«Αρατε πύλας» για την τέχνη07.03.2019Τέχνες

Ετοιμο το νέο 11ώροφο Μουσείο Β.&Ε. Γουλανδρή στο Παγκράτι, που θα φιλοξενήσει 800 δημιουργίες

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Την 1η Οκτωβρίου 2019 η Aθήνα αποκτά ένα νέο μουσείο. Το επιβλητικό κτίριο που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Καλλιμάρμαρο, στην οδό Ερατοσθένους 13, στεγάζει το καινούργιο μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, το οποίο θα ανοίξει τις πύλες του παρουσιάζοντας στο ευρύ κοινό τους «θησαυρούς» μιας μεγάλης συλλογής που περιλαμβάνει 800 και πλέον δημιουργίες.

Χθες ο διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης

Τέχνης στην Ανδρο Κυριάκος Κουτσομάλλης σε μια μεγάλη συνέντευξη Τύπου παρουσίασε το νέο μουσείο, το καινούργιο λογότυπο του Ιδρύματος Γουλανδρή και ανακοίνωσε το θέμα της καθιερωμένης καλοκαιρινής έκθεσης στην Ανδρο.
Οπως έγινε γνωστό, το πολιτιστικό ίδρυμα έκτασης 7.250 τ.μ. περιλαμβάνει 11 ορόφους, πέντε υπόγειους και έξι υπέργειους, ενώ στη βιβλιοθήκη του, η οποία δεν θα είναι δανειστική, το κοινό θα μπορεί να ξεφυλλίσει 4.500 βιβλία τέχνης.



Η ανέγερση του κτιρίου ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2012, ενώ ολοκληρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Μάλιστα, τα εγκαίνιά του μόνο τυχαία δεν είναι φέτος, μια και το 2019 το Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή συμπληρώνει τα 40 χρόνια παρουσίας του.

Επιθυμία του ζεύγους

Οπως τονίστηκε, με την παράδοσή του στο κοινό υλοποιείται μια βαθιά επιθυμία του φιλότεχνου ζεύγους, δηλαδή να δημιουργήσει σε ένα κεντρικό σημείο της Αθήνας ένα εικαστικό «στέκι» που θα απευθύνεται σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσομάλλη, στο μουσείο θα υπάρχει ένα δωμάτιο ελέγχου (5ο υπόγειο), ένα αμφιθέατρο 190 θέσεων, μια βιβλιοθήκη, ένας χώρος περιοδικών εκθέσεων, ένας χώρος υποδοχής (information desk), πωλητήριο αλλά και ένα καφέ-εστιατόριο που θα καταλήγει σε ένα όμορφο αίθριο. Το ίδρυμα ακόμη έχει αναλάβει και την ανάπλαση της πλατείας του Αγίου Σπυρίδωνα, την οποία θα κάνει δωρεά στον Δήμο Αθηναίων.



Το «βαρύ» πυροβολικό του μουσείου, δηλαδή τα αριστουργήματα της μόνιμης συλλογής Γουλανδρή, θα εκτίθενται στον 1ο και τον 2ο όροφο του πολιτιστικού οργανισμού. Εδώ θα υπάρχουν έργα των Σεζάν, Γκογκέν, Πικάσο, Βαν Γκογκ, Τουλούζ Λοτρέκ, Καντίνσκι, Λιχτενστάιν, Ρίχτερ καθώς και άλλων σπουδαίων εικαστικών.

Στους τοίχους του 3ου ορόφου θα «κρεμαστούν» έργα Ελλήνων δημιουργών, όπως των Παρθένη, Μόραλη, Χατζηκυριάκου - Γκίκα, Τόμπρου, ενώ στον 4ο όροφο θα απολαύσουμε πίνακες σύγχρονων καλλιτεχνών.

Το ενδιαφέρον είναι ακόμη ότι σε ετήσια βάση οι δημιουργίες θα εναλλάσσονται ώστε το κοινό να έχει την ευκαιρία να βλέπει όσο το δυνατόν περισσότερα έργα από τη διάσημη συλλογή Γουλανδρή, η οποία κατά το παρελθόν ήρθε στο προσκήνιο λόγω της έντονης δικαστικής διαμάχης που έχει ξεσπάσει με μια από τις έξι κληροδόχους της οικογένειας. «Οπου υπάρχουν χρήματα καταλαβαίνετε πως υπάρχει νομική εμπλοκή» εξήγησε ο κ. Κουτσομάλλης και συνέχισε: «Οι θέσεις δεν έχουν δικαιωθεί. Επίσης, να ξέρετε, αυτές οι δίκες κρατούν 15 χρόνια».

Ντίκος Βυζάντιος στην Ανδρο

Εκτός από το μουσείο, παρουσιάστηκε και το νέο λογότυπο του ιδρύματος, το οποίο αποτελεί αναφορά στα πρόσωπα των ιδρυτών του Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, σε μια κυκλική σύνθεση η οποία περιλαμβάνει με αφαιρετικό τρόπο τα γράμματα Β και Ε, ενώ ανακοινώθηκε και η φετινή αφιερωματική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Ανδρο.

Πρόκειται για μια παρουσίαση-φόρο τιμής στον Ντίκο (Κωνσταντίνο) Βυζάντιο υπό τον τίτλο «Ανεικονισμός και παραστατικότητα», που θα ξεκινήσει στις 30 Ιουνίου. Γιος του ζωγράφου Περικλή Βυζαντίου, ο Ντίκος έζησε περισσότερο από 60 χρόνια στο Παρίσι, όπου συναναστρεφόταν τον Αλμπέρτο Τζακομέτι και τον Πουλάζ. Μάλιστα, την επιμέλεια της έκθεσης θα έχει ο ίδιος ο κ. Κουτσομάλλης, τον οποίο είχε γνωρίσει προσωπικά την περίοδο της παραμονής του στο Παρίσι.

Keywords
Τυχαία Θέματα