Η Ελλάδα ψάχνει δίαυλο και ο Ερντογάν προκαλεί

Η Ελλάδα ψάχνει δίαυλο και ο Ερντογάν προκαλεί11.02.2019Παρασκήνιο

Κατασκοπευτικό πλοίο βγάζει στο Αιγαίο η Τουρκία, ενώ το ΥΕΘΑ ονειρεύεται αποκλιμάκωση έντασης

Την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο με το στήσιμο διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία επιδιώκει η Ελλάδα.

Το στίγμα έδωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος, εν όψει και της μεθαυριανής συνάντησής του στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε: «Θα προσπαθήσουμε να βρούμε κάποια άκρη, ούτως ώστε να καταφέρουμε να λιγοστέψουμε την ένταση και τις επικίνδυνες κινήσεις που μπορεί να γίνονται στο Αιγαίο».

Ο κ. Αποστολάκης από τα Χανιά, όπου παρέστη χθες, στις εκδηλώσεις για την επέτειο της επανάστασης του Ακρωτηρίου το 1897, υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είμαστε μονίμως σε σύγκρουση και να διακινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή να προκύψει κάποιο ατύχημα με ανεξέλεγκτες εξελίξεις».

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υπογράμμισε στο ίδιο κλίμα ότι μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία «έχει φανεί ότι μπορούμε ξανά να δημιουργήσουμε έναν δίαυλο επικοινωνίας με στόχο να πέσει η ένταση στο Αιγαίο επ' ωφελεία και των δύο χωρών», ενώ επισήμανε σχολιάζοντας όσα είχαν προηγηθεί της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, ότι «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν πάντα up και down».

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς χαρακτήρισε καλή την επίσκεψη Τσίπρα, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε «να εξελιχθεί σε ένα πολύ επιτυχημένο success story και για τις δύο πλευρές».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν δυναμιτίζει το κλίμα με δηλώσεις που υποδηλώνουν επιθετικότητα σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Απειλές

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «μετά τις απειλές που ήρθαν από τη Συρία και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στη Μαύρη Θάλασσα αυτή η ανάγκη έγινε πιο επείγουσα και πιο κρίσιμη».

Μάλιστα, ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε πανηγυρικό τόνο στην τελετή καθέλκυσης του κατασκοπευτικού πλοίου «UFUK» για τη συλλογή πληροφοριών, το οποίο χαρακτήρισε «τα αυτιά και τα μάτια της Τουρκίας στη θάλασσα». Από την πλευρά του, ο Χουλουσί Ακάρ μίλησε για ένα μεγάλο άλμα στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα