Η ασφυκτική εποπτεία στο μικροσκόπιο των δανειστών

Η ασφυκτική εποπτεία στο μικροσκόπιο των δανειστών02.07.2018Πρόσωπα

Το πλαίσιο της επόμενης ημέρας καθορίζει το EWG την ώρα που έρχεται ο Μοσκοβισί και ο Γ. Στουρνάρας «λύνει τη σιωπή του»

Η εξειδίκευση του πλαισίου ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας είναι ένα από τα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν σήμερα τους τεχνοκράτες της ευρωζώνης (Euro Working

Group), οι οποίοι θα συνεδριάσουν για να προετοιμάσουν το Eurogroup της 12ης Ιουλίου.

Παράλληλα, σήμερα έρχεται στην Αθήνα για μια «πανηγυρική» επίσκεψη και συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την πολιτική ηγεσία ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος θα δώσει στη δημοσιότητα την ενδιάμεση έκθεση του διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα.

Στην έκθεση αυτή ο κ. Στουρνάρας θα λύσει τη σιωπή του για την απόφαση του τελευταίου Eurogroup και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα (αναγκαστεί να) παραδεχθεί ότι το ελληνικό χρέος είναι βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα βιώσιμο, ενώ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι βιώσιμο υπό προϋποθέσεις (συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων, τήρηση της δέσμευσης του Eurogroup για νέες παρεμβάσεις στο χρέος, αν χρειαστεί κ.ά.).

Πιο αναλυτικά, το Euro Working Group καλείται σήμερα να συζητήσει λεπτομερέστερα τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας μας, οι οποίες αναφέρονται συνοπτικά στο δισέλιδο παράρτημα της απόφασης του τελευταίου Eurogroup.

Οι κυριότερες από τις δεσμεύσεις αυτές αφορούν: την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, τη νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων το 2019 και το 2020, ώστε να εξισωθούν με τις εμπορικές τιμές έως τα μέσα του 2020, την εφαρμογή του νέου συστήματος προνοιακών επιδομάτων, την περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων και τη στρατηγική πώλησης των μεριδίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στις συστημικές τράπεζες, τη σταδιακή χαλάρωση και εν τέλει άρση των capital controls, την αύξηση του κατώτατου μισθού με τρόπο που δεν θα θίξει την ανταγωνιστικότητα, την επιλογή των νέων γενικών γραμματέων των υπουργείων και την ολοκλήρωση των άλλων αλλαγών στο Δημόσιο, την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και των δασικών χαρτών, τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων κ.ά.

Στο μεταξύ, στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από «Β» σε «Β υψηλό» προχώρησε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο καναδικός οίκος DBRS.

Keywords
Τυχαία Θέματα