Η Art Thessaloniki άνοιξε την «πόρτα» σε 300 καλλιτέχνες

Η Art Thessaloniki άνοιξε την «πόρτα» σε 300 καλλιτέχνες23.11.2017Τέχνες

Αρχίζει σήμερα στη ΔΕΘ, με ανατρεπτικά έργα από 30 γκαλερί και δέκα χώρες • Από την «δημοκρατία» Β. Ελλάδος

Ρεπορτάζ
Ελένη Σκάρπου

Α νοίγει τις πύλες της σήμερα και έχει ως στόχο να μας εθίσει στην τέχνη με πολύ ιδιαίτερο και ψαγμένο τρόπο. Δεν είναι απλά μια καλλιτεχνική συγκυρία, αλλά μια ευκαιρία να δούμε, να βιώσουμε, να ταξιδέψουμε και να γνωρίσουμε μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών του παγκόσμιου

γίγνεσθαι διαφορετικά και πρωτόγνωρα πράγματα.

Τριακόσιοι καλλιτέχνες από 30 γκαλερί και 10 χώρες θα μας συστηθούν στη 2η Art Thessaloniki Fair, που θα φιλοξενηθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης ως και τις 26 Νοεμβρίου, δίνοντας για δεύτερη χρονιά ένα ξεχωριστό καλλιτεχνικό στίγμα στην πόλη. Αλλωστε, η περσινή επιτυχία της 1ης Art Thessaloniki Fair και η επισκεψιμότητά της δημιούργησαν την ανάγκη μιας «επιστροφής». Φέτος, σύμφωνα με τα προγνωστικά, θα ξεπεράσει τον περσινό αριθμό επισκεπτών, δηλαδή τους 12.000. Τα περίπτερα 8, 9 και 10 θα μας υποδεχτούν ανεβάζοντας τον πήχη ακόμη ψηλότερα, καθώς θα φιλοξενήσουν, μεταξύ άλλων, και έξι μουσειακές εκθέσεις, για να μη μας λείψει τίποτα και να νιώσουμε ότι παίρνουμε μια γερή δόση από καλλιτεχνικά ερεθίσματα.

Η τέχνη ενώνει

Η έκθεση διοργανώνεται από τη ΔΕΘ-Helexpo και τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Art Thessaloniki Fair, τον κ. Παντελή Τσάτση, και θα έχεις ως τιμώμενους εικαστικούς τον Κώστα Τσόκλη από την Ελλάδα και τον Γερμανό Βολφ Φόστελ, με την επιμέλεια της Σάνιας Παπά. Οι δουλειές τους θα αναδείξουν σίγουρα πως η τέχνη ενώνει από όπου κι αν πηγάζει, ανεξάρτητα από τις εμπνεύσεις.

Οσο για τις μουσειακές εκθέσεις; Θα απολαύσουμε εκείνη του Theodoros Stamos (Συλλογή Ζαχαρία Πορταλάκη), με την επιμέλεια του Μάνου Στεφανίδη. Ενα από τα όμορφα κομμάτια της διοργάνωσης θα είναι οι ασκήσεις ισορροπίας, με σχεδιασμούς και αντίστοιχη υλοποίηση, η αναπόφευκτη απροσδιοριστία ή η αναπροσαρμογή της προέλευσης, με την επιμέλεια του ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ Εμμανουήλ Μαυρομμάτη. Θα γνωρίσουμε, επίσης, τη σύγχρονη διεθνή χαρακτική από τη Συλλογή του Γιώργου Κητή, με την επιμέλεια της Σάνιας Παπά. Θα συναντήσουμε, επίσης, την έκθεση-αφιέρωμα στον Σταύρο Ιωάννου (Συλλογή Γιώργου Κωστόπουλου), με την επιμέλεια του Μάνου Στεφανίδη.

Στο πλαίσιο του ελληνοκινεζικού πρότζεκτ, θα υπάρχει στον χώρο του Open Art Lab η κοινή έκθεση ζωγραφικής του Δημοσθένη Δαββέτα και του Κινέζου Liang Yi με θέμα τον διάλογο Ελληνισμού και βουδισμού, ανοίγοντας τους ορίζοντές μας και δίνοντάς μας τροφή για σκέψη μέσα από την τέχνη. Η συμμετοχή του Εργαστηρίου Βιομηχανικού Σχεδιασμού, του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, με την επιμέλεια του επ. καθηγητή Γιώργου Λιαμάδη δίνει ακόμη ένα κίνητρο για να επισκεφτούμε την έκθεση και να αλλάξουμε παραστάσεις.

Αντιμέτωποι

Οι αφιερωματικοί τοίχοι των καθηγητών της Σχολής Καλών Τεχνών Γιάννη Φωκά και Μιχάλη Μανουσάκη, εκτός από το ότι θα μας μυήσουν στην τέχνη, θα μας ψυχαγωγήσουν και θα δώσουν μια άλλη διάσταση. Θα πάρουμε, επίσης, γεύση από το Virtual Reality Project - Εικονική Πραγματικότητα, για να μπούμε στην τέχνη με πιο σύγχρονη ματιά!

Η 2η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού και Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και πολυάριθμων φορέων της πόλης.

Ετικέτες: Art Thessaloniki Fair
Keywords
Τυχαία Θέματα