Στο «σκαμνί» ο Ψυχάρης για τα θαλασσοδάνεια!

Στο «σκαμνί» ο Ψυχάρης για τα θαλασσοδάνεια!23.11.2017Παρασκήνιο

Τα 47.700.000 € στέλνουν στο εδώλιο (για ηθική αυτουργία σε απιστία) τον άλλοτε πανίσχυρο εκδότη του ΔΟΛ

Τα θαλασσοδάνεια εκατομμυρίων ευρώ του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη οδηγούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον άλλοτε πανίσχυρο εκδότη Σταύρο Ψυχάρη. Το Συμβούλιο Εφετών με βούλευμά του παραπέμπει σε δίκη τον Σταύρο Ψυχάρη και 10 στελέχη της Alpha Bank για την υπόθεση

δανείων συνολικού ύψους 47.700.000 ευρώ, τα οποία είχε λάβει από την τράπεζα προκειμένου να αγοράσει μετοχές του ΔΟΛ.

Υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως Αικατερίνης Αντωνίου, η οποία είχε την άποψη ότι οι κατηγορούμενοι με τις ενέργειές τους ζημίωσαν την περιουσία της τράπεζας, το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο στέλνει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τον πρώην εκδότη, κατηγορούμενο για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, καθώς φέρεται ότι πήρε τα επίμαχα δάνεια χωρίς να δώσει επαρκείς εγγυήσεις.

Μαζί με τον Σταύρο Ψυχάρη θα δικαστούν και 10 στελέχη της τράπεζας για την αξιόποινη πράξη της απιστίας στην υπηρεσία, η οποία τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος, αφού εμφανίζονται να είπαν «ναι» στη χορήγηση των συγκεκριμένων δανείων.

Το κατώφλι του γραφείου των οικονομικών εισαγγελέων που διενήργησαν την έρευνα πέρασαν περίπου 50 υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας, χωρίς ωστόσο, σύμφωνα με την κατηγορία, να προκύψουν στοιχεία ενδεχόμενης εμπλοκής στην υπόθεση παρά μόνο για τους 10.

Ο ΔΟΛ και ο άλλοτε επικεφαλής του Σταύρος Ψυχάρης μπήκαν στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης των οικονομικών εισαγγελέων για τη δανειοδότηση των ΜΜΕ.

Ο οργανισμός συγκέντρωνε τις μεγαλύτερες δανειακές συμβάσεις για τη χρηματοδότησή του από την ΕΤΕ, την Eurobank, την Alpha και την Τράπεζα Πειραιώς. Ωστόσο, μόνο για τα δάνεια του Σταύρου Ψυχάρη από την Alpha Bank, που δόθηκαν με σκοπό τη χρηματοδότηση της αγοράς του 25,1% των μετοχών του ΔΟΛ, ασκήθηκαν κακουργηματικές διώξεις και η υπόθεση πήρε τον δρόμο για το ακροατήριο. Κι αυτό γιατί οι εισαγγελικοί λειτουργοί έκριναν ότι τα υπόλοιπα δάνεια εξυπηρετούνται, με αποτέλεσμα να βάλουν τους φακέλους στο αρχείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα