Γύρισαν σελίδα (;) ΗΠΑ - Ρωσία

Γύρισαν σελίδα (;) ΗΠΑ - Ρωσία17.07.2018Ειδήσεις

Για μια «καλή αρχή» μίλησαν Τραμπ και Πούτιν στη συνάντηση που είχαν στο Ελσίνκι

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Καλή αρχή» για την άμβλυνση των σημείων έντασης μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν χθες το μεσημέρι στο Ελσίνκι.

«Πιστεύω ότι είναι μια καλή αρχή για όλον τον κόσμο» δήλωσε

ο Αμερικανός στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της ιστορικής συνάντησης που διήρκεσε δύο ώρες -μεταξύ των δύο ηγετών και των μεταφραστών τους- και φιλοξενήθηκε σε ένα από τα σαλόνια του προεδρικού μεγάρου στη φινλανδική πρωτεύουσα.

Φιλοφρονήσεις
Ακολούθησαν γεύμα εργασίας, στο οποίο συμμετείχαν οι αντιπροσωπίες των δύο χωρών, και κοινή συνέντευξη Τύπου. Κατά τη διάρκεια αυτής, το κλίμα φάνηκε μάλλον «ζεστό» ανάμεσα στους δύο επικεφαλής κρατών, με τον Πούτιν να αναγνωρίζει δημοσίως ότι ήθελε να κερδίσει ο Τραμπ τις εκλογές και τον Αμερικανό να προσθέτει ότι δεν μπορούσε να υπάρχει συμπαιγνία μεταξύ τους, γιατί δεν γνωρίζονταν. Ακόμα, ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους τόνισε ότι οι συνομιλίες τους «αντικατοπτρίζουν την επιθυμία μας για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης».

Λίγο νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνάντησης που μονοπώλησε το ενδιαφέρον του πλανήτη, ο Πούτιν είχε διαμηνύσει στον Τραμπ ότι έχει έρθει η ώρα να συζητήσουν για τις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Ρωσία, καθώς και για τα δύσκολα πολυεθνικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν, όπως η τρομοκρατία και η παγκόσμια οικονομία.

Νωρίτερα, πριν από το τετ α τετ των δύο ανδρών, έγιναν οι πρώτες δηλώσεις μπροστά στις κάμερες αλλά και η καθιερωμένη χειραψία, με τα φλας των φωτογράφων... να παίρνουν φωτιά. Στην κομβικής σημασίας συνάντηση -την πρώτη μεατά την εκλογή του Τραμπ στο προεδρικό αξίωμα- αναμενόταν να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, η καταγγελλόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές, τα πυρηνικά όπλα, η Συρία και η Ουκρανία. Ωστόσο, η ατζέντα δεν ήταν ιδιαίτερα αυστηρή.

Ουάσινγκτον: Χειροπέδες σε κατάσκοπο

Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Τραμπ περί μη παρέμβασης των Ρώσων στις αμερικανικές εκλογές, στις ΗΠΑ γινόταν γνωστή η σύλληψη 29χρονης Ρωσίδας που ζει στην Ουάσινγκτον και αντιμετωπίζει την κατηγορία της συνωμοσίας και ότι ενεργούσε ως πράκτορας της ρωσικής κυβέρνησης. Η Μαρία Μπούτινα (φωτό) φέρεται ότι είχε αναπτύξει δεσμούς με Αμερικανούς πολίτες, εισχωρώντας σε πολιτικές οργανώσεις, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η κατηγορούμενη φέρεται ότι εργαζόταν υπό τις οδηγίες ενός ανώτερου αξιωματούχου της ρωσικής κυβέρνησης, εις βάρος του οποίου επιβλήθηκαν κυρώσεις από αρμόδια υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Ρωσικό καψώνι με μία ώρα στήσιμο και μήνυμα ισχύος

Μία ολόκληρη ώρα έστησε τον Ντόναλντ Τραμπ ο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθυστέρηση που πολλοί μετέφρασαν ως μήνυμα προς τον Αμερικανό για την ιστορική συνάντηση των δύο ηγετών, μια συνάντηση για την οποία ο Πούτιν ίσως να μην ανυπομονούσε τόσο.

Το ρωσικό προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε τελικά στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι τρία λεπτά μετά τη 1, καθυστερώντας όλο το πρόγραμμα της συνάντησης, και ο Τραμπ όμως πήρε... το αίμα του πίσω, μένοντας στο ξενοδοχείο «Hilton», όπου διέμεινε με τη Μελάνια, ώσπου ο Ρώσος ομόλογός του να φτάσει στο προεδρικό μέγαρο. Ετσι, ο Πούτιν έφτασε πρώτος στο κτίριο που θα στέγαζε τις συνομιλίες και υποδέχθηκε τον Τραμπ μπροστά σε δεκάδες δημοσιογράφους. Μετά τις τυπικές δηλώσεις τους, ακολούθησε μια αμήχανη χειραψία. Ο «Guardian» σχολίαζε περιπαικτικά ότι η λιμουζίνα του Ρώσου προέδρου ήταν λίγο μεγαλύτερη από εκείνη του Τραμπ, προσέθετε όμως πως ο Ρώσος πρόεδρος δεν φημίζεται για τη συνέπειά του, αφού στο παρελθόν έχει στήσει την Ανγκελα Μέρκελ, τη βασίλισσα Ελισάβετ, τον πάπα Φραγκίσκο, τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τον Χουάν Κάρλος κ.ά.

Τα χαμόγελα, πάντως, περίσσεψαν χθες όταν ο Πούτιν έσπευσε να δωρίσει την μπάλα του Μουντιάλ στον Τραμπ, με τον τελευταίο να δηλώνει ότι θα τη δώσει στον μικρό γιο του.

Keywords
Τυχαία Θέματα