Γιατί «πάγωσαν» και... ξεπάγωσαν τα ΜΟΕ πριν από το Λονδίνο!

Γιατί «πάγωσαν» και... ξεπάγωσαν τα ΜΟΕ πριν από το Λονδίνο!06.12.2019Άρθρα

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας...

... τη στιγμή που το καθεστώς Ερντογάν όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένο να ρίξει τους τόνους, αλλά κλιμακώνει την ένταση και απειλεί με γεωτρήσεις νότια της Κρήτης.
Κρύβουν κάτι τα ΜΟΕ; Επιχειρείται μέσω αυτών να γίνουν κάποιες παραχωρήσεις στην τουρκική πλευρά; Μέχρι

στιγμής απάντηση δεν υπάρχει, αν και η Ιστορία έχει δείξει ότι η Αγκυρα ουδέποτε σεβάστηκε όποιο Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αποφασίστηκε ανάμεσα στις δύο χώρες. Αναδεικνύεται, ωστόσο, σε ένα κρίσιμο ζήτημα, καθώς η ανακοίνωση από την Αθήνα ότι «παγώνουν» τα ΜΟΕ πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο Λονδίνο λίγο έλειψε να την τινάξει στον αέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ιδέα να «παγώσουν» οι συζητήσεις για τα ΜΟΕ έριξε η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Νίκου Δένδια και του Νίκου Παναγιωτόπουλου ως μέσο πίεσης στην Τουρκία και μήνυμα σκλήρυνσης της ελληνικής στάσης λίγο πριν από τη συνάντηση των δύο ηγετών. Η πρόταση ήταν σωστή, αλλά μάλλον η ελληνική αντιπροσωπία δεν υπολόγισε σωστά τις αντιδράσεις. Ή δεν ήταν έτοιμη γι' αυτές.

Η διαρροή

Αφού συμφωνήθηκε, λοιπόν, και δόθηκε το πράσινο φως στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο να αφήσει να διαρρεύσει σε κρατικό μέσο ενημέρωσης την πληροφορία της αναστολής των ΜΟΕ, η Τουρκία αντέδρασε και απείλησε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, με ακύρωση της συνάντησης των κ. Μητσοτάκη - Ερντογάν. Το Μαξίμου αναγκάστηκε σε αναδίπλωση και διάψευση άρον άρον ότι «παγώνουν» τα ΜΟΕ. Η Ελλάδα εμφανίστηκε ακόμη μία φορά ανακόλουθη λόγων και πράξεων.

Αν όντως έγιναν έτσι τα πράγματα, η κυβέρνηση έπρεπε να επιμείνει στη θέση της και, αν οι Τούρκοι απείλησαν με ακύρωση της συνάντησης, θα έπρεπε να πάρουν το μάθημά τους ότι η Ελλάδα δεν εκβιάζεται. Εν κατακλείδι, τι όφελος υπήρξε από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν; Απολύτως τίποτα. Συμφώνησαν ότι διαφωνούν...

Keywords
Τυχαία Θέματα